Αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και τα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ είναι η πατρότητα ενός βασικού συστατικού του εμβολίου κατά της COVID-1.
Το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης αναμένεται να επηρεάσει τόσο τη διανομή του σκευάσματος παγκοσμίως όσο και τα οικονομικά οφέλη της εταιρείας.
Τo εμβόλιο κατά της COVID-19 αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας συνεργασίας της Moderna και των εθνικών ινστιτούτων υγείας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας βιοϊατρικής έρευνας των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο πως όταν ανακοινώθηκε η παρασκευή του, η αμερικανική κυβέρνηση το ονόμασε «εμβόλιο κατά της COVID-19 των εθνικών ινστιτούτων υγείας / Moderna». Για την προσπάθειά της αυτή, η Moderna εξασφάλισε 955 εκατ. δολ. από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η εταιρεία στα αιτήματα που κατέθεσε για τη χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας δεν αναφέρει πουθενά τη συμβολή των επιστημόνων που βρίσκονταν στο μισθολόγιο των εθνικών ινστιτούτων υγείας. Οι 3 «αόρατοι» ερευνητές συνεργάστηκαν στενά με τη Moderna στις αρχές της πανδημίας, προκειμένου να σχεδιαστεί η γενετική αλληλουχία που επιτρέπει στο εμβόλιο να πυροδοτήσει ανοσοποιητική αντίδραση. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας διαφωνεί με την τοποθέτηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας και στο αίτημα που κατέθεσε αναφέρει ότι «οι τρεις επιστήμονες δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι εφευρέτες του εμβολίου». Αντιθέτως, αναφέρει τους δικούς της ερευνητές ως «γονείς» του.
Επί μήνες οι δύο πλευρές αναζήτησαν κοινώς αποδεκτή λύση μέσα από διαπραγματεύσεις και διάλογο, πρακτική που φαίνεται ότι δεν κατέληξε πουθενά.
Η αντιπαράθεση, όμως, δεν αφορά απλώς την αναγνώριση της συμβολής τριών επιστημόνων στην παρασκευή ενός φαρμάκου. Αν είχαν περιληφθεί στο αίτημα διπλώματος ευρεσιτεχνίας –μαζί με τους εργαζομένους στη Moderna οι τρεις ερευνητές των εθνικών ινστιτούτων υγείας– η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είχε μεγαλύτερο λόγο στο ποιες εταιρείες μπορούν να το παρασκευάσουν.
Διαβάστε ακόμα:
Καθηγητή πανεπιστημίου για απάτη €15 εκατ. «τσίμπησε» το ΣΔΟΕ