search icon

Διεθνή

Αναλυτές: Γιατί οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας μπορεί να αποδειχθούν επενδυτική ευκαιρία

Τα σενάρια που μελετούν οι αναλυτές και οι επιπτώσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης και της Ρωσίας - Ποιά είναι η ευκαιρία των επενδυτών - Πότε και πού θα πρέπει να επενδύσουν

Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ενδέχεται να επηρεάσουν την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά μπορεί να αποδειχθούν μια καλή ευκαιρία για τους επενδυτές, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές.

Η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών παραμένει τεταμένη, με εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες έτοιμους να εισβάλλουν στην ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ του Βρετανού Πρωθυπουργού Boris Johnson και του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelenskyy, οι δύο ηγέτες τόνισαν πως οποιαδήποτε εισβολή θα επεκταθεί πέραν των δύο χωρών και θα προκαλέσει διεθνή σύρραξη.

Σε πρόσφατή του ανάλυση, ο οικονομικός αναλυτής της Goldman Sachs, Sven Jari Stehn προειδοποίησε πως οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση θα επηρεάσει αρνητικά την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, επιδεινώνοντας τις οικονομικές συνθήκες και μειώνοντας την παροχή φυσικού αερίου προς τη Δύση.

Παρ’ όλα αυτά, η Goldman Sachs δεν προβλέπει σημαντική επίδραση στο εμπόριο, δεδομένης της περιορισμένης έκθεσης της Ευρωζώνης στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας: 

«Αν και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν -θεωρητικά- να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων συγκρούσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο λόγος της περιορισμένης αυτής επίδρασης έγκειται στο γεγονός πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν είναι εκτεθειμένες στις αγορές των δύο χωρών».

Από την άλλη, η Goldman Sachs θεωρεί πως η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης μέσω της μείωσης παροχής φυσικού αερίου ενδέχεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη οικονομική απειλή: «Αν και η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μπορεί να αντισταθμιστεί από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, πιστεύουμε πως η έλλειψη παροχής φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει σε παροδικά αλλά σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή των ευρωπαϊκών βιομηχανιών».

Η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη πάροχο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε ποσοστό 30%-40%, αν και η Ευρωζώνη έχει πρόσφατα ξεκινήσει την «απαγκίστρωσή» της από τη «ρωσική αρκούδα» μέσω της εισαγωγής LNG

«Οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη ενδέχεται να οδηγήσει σε κυρώσεις που θα πλήξουν τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιδεινώνοντας την παρούσα ενεργειακή κρίση η οποία ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2025», ανέφερε ο Stehn, προσθέτοντας πως «η ανάλυσή μας υποδεικνύει πως τα ρίσκα παραμένουν σε διαχειρίσιμο επίπεδο εάν δεν υπάρξει κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ή μείωση της παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη».

Ευκαιρίες για επενδύσεις

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι στρατηγικοί αναλυτές της Oxford Economics, οι οποίοι υπογράμμισαν πως η μεσοπρόθεσμη κατάσταση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για επενδύσεις

Παρ’ όλα αυτά τόνισαν πως οι τιμές των assets θα επηρεαστούν, ενώ αυξημένη θα παραμείνει και η μεταβλητότητα των αγορών σε περίπτωση εισβολής. 

Το χείριστο σενάριο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα οδηγήσει σε υποτίμηση της ισοτιμίας του ρωσικού ρουβλίου έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλη θα είναι και η πτώση των τιμών των ρωσικών μετοχών.

«Περιορισμένη αλλά αισθητή θα είναι η πτώση που θα καταγράψουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο ευρύτερος τομέας της Ενέργειας, όμως, ενδέχεται να αποτελέσει ένα καλό hedge για τους επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν τα ρίσκα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση», υποστήριξαν οι αναλυτές.

Σε περίπτωση αποσυμπίεσης της γεωπολιτικής έντασης και της επίτευξης διπλωματικής λύσης, η Oxford Economics αναμένει σταδιακή βελτίωση της κατάστασης στις αγορές, «πράσινο φως» στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 και ανάκαμψη των τιμών των ρωσικών assets.

Σε περίπτωση μερικής εισβολής, συγκεκριμένα μέσω αεροπορικών επιθέσεων κατά στρατιωτικών θέσεων, η εταιρεία υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σκληρές κυρώσεις ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση με χαλαρότερες. Οι κινήσεις της Ε.Ε. θα επικεντρωθούν στην απαγόρευση εξαγωγών μικροτσιπ και ηλεκτρονικών αγαθών προς τη Ρωσία και κυρώσεις προς τις ρωσικές τράπεζες.

Στα «μετριοπαθή» αυτά σενάρια, η επίδραση προς τις αγορές θα είναι «σχετικά περιορισμένη», όπως συνέβη και το 2014 κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία, όταν υπήρξε βραχυπρόθεσμο sell-off στις ρωσικές αγορές αλλά το spillover στην Ευρωζώνη περιορίστηκε. 

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης – Επίσκεψη στη Viva Wallet: Ψήφος εμπιστοσύνης στην εταιρεία και στην Ελλάδα η επένδυση της JP Morgan

Χάρης Καρώνης, Μάκης Αντύπας: Άνοιξαν 350 νέες θέσεις εργασίας στη Viva Wallet μετά το «χρυσό» deal

Aυτά είναι τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2022

Exit mobile version