Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια ενδέχεται να πλησιάζει προς το τέλος της, σύμφωνα με αναλυτές και πολιτικούς, αντισταθμίζοντας τους κινδύνους επιπλέον blackouts και προβλημάτων λίγο πριν τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα.
Σημειωτέον πως η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο τους τελευταίους μήνες, οπλοποιώντας τον υδρογονάνθρακα ως ανταπάντηση στις κυρώσεις της Δύσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Προφασιζόμενη δυσκολίες και συντήρηση, η Gazprom «έκλεισε τις κάνουλες» επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με δηλώσεις της αναλυτή του The Economist Intelligence Unit, Agathe Demarais στο CNBC «η Ευρώπη πρόκειται μεν να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και μία διετία δύσκολων μακροοικονομικών πιέσεων, αλλά στο τέλος της περιόδου αυτής, πρόκειται να εδραιώσει την ενεργειακή της αυτονομία και να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη γκάμα ενεργειακών πόρων. Αυτό σημαίνει πως η χρήση της ενέργειας ως όπλο εκ μέρους της Ρωσίας θα τελειώσει. Το Κρεμλίνο γνωρίζει τα ευρωπαϊκά πλάνα και προσπαθεί να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία όσο μπορεί».
Η Γερμανία, μέχρι πρότινος, προμηθευόταν πάνω από το 50% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε άμεση και απότομη προσπάθεια αύξησης των αποθεμάτων της και, όπως όλα δείχνουν σύμφωνα με τους αναλυτές, το έχει καταφέρει. Παράγοντες όπως η αυξημένη παροχή ενέργειας από τη Νορβηγία και την Ολλανδία μεταξύ άλλων, η μειωμένη ζήτηση λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, η μετάβαση πολλών βιομηχανιών από φυσικό αέριο σε άλλους ενεργειακούς πόρους και η σημαντική επένδυση της κυβέρνησης ύψους 15 δισ ευρώ έχουν γεμίσει τις «αποθήκες».
Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της BDEW υποδεικνύουν μείωση της γερμανικής κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου στο 9,5% τον Αύγουστο από το περσινό αντίστοιχο 60%.
Η Νορβηγία έχει μετατραπεί στη σημαντικότερη πάροχο φυσικού αερίου στη Γερμανία, παρέχοντας το 38% της γερμανικής κατανάλωσης τον Αύγουστο. Η Ολλανδία παρείχε αντίστοιχο 24%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurasia Group, Ian Bremmer «η Γερμανία φαίνεται έτοιμη να επιβιώσει τον επερχόμενο χειμώνα χωρίς σοβαρά δελτία ενέργειας ακόμα και στο δυσμενές σενάριο ολικής άρσης εξαγωγών από τη Ρωσία. Αυτό αποτελεί πολύ καλά νέα, αφού η επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει σχεδόν τελειώσει».
Όλα εξαρτώνται από το κλίμα
Παρά τα καλά μαντάτα όσον αφορά τα ευρωπαϊκά αποθέματα, οι αναλυτές προειδοποιούν πως η αύξηση των αποθεμάτων μπορεί να μην είναι αρκετή.
Η μείωση της ζήτησης και των ενεργειακών δαπανών ενδέχεται να παίξει ήσσονα ρόλο στην όλη προσπάθεια τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Aurora Energy Research, Jacob Mandel, εάν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τα αποθέματά της πριν το χειμώνα, αυτά θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες. «Η απειλή των ελλείψεων παραμένει. Μία απότομη πτώση της θερμοκρασίας θα εξαντλήσει τα αποθέματα γρήγορα εάν δε συνεχιστεί η προσφορά».
Βάσει των δεδομένων της Gas Infrastructure Europe, τα συνολικά αποθέματα της Ε.Ε. κυμαίνονται άνω του 80%, με τα αντίστοιχα της Γερμανίας να βρίσκονται στο 84%.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της ICIS, Andreas Schroeder «η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια μπορεί μεν να μην έχει τελειώσει ακόμα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως μειώνεται αργά αλλά σταθερά. Βρισκόμαστε, όμως, σε περιβάλλον εξαιρετικά υψηλών τιμών, κάτι που σημαίνει πως η μειωμένη παροχή επηρεάζει την Ευρώπη. Τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει ακόμα παρά τα αυξημένα αποθέματα της Γερμανίας και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχοντας μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η Ε.Ε. έχει προκαλέσει δραματική αύξηση των τιμών. Ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμα. Εάν αποδειχθεί ελαφρύς, θα χρειαστούμε λιγότερα αποθέματα. Εάν αποδειχθεί δριμύς, όμως, θα χρειαστούμε περισσότερα. Όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το κλίμα».
Διαβάστε ακόμη
Επιδόματα ακρίβειας: Ποιοι δικαιούνται, ποιοι παίρνουν διπλάσια και ποιοι αποκλείονται
Σίντα Γουιτζάτζα Καμντάνι (B20, Sintesa Group): Άνοιγμα της Ινδονησίας στην Ελλάδα