search icon

Διεθνή

Ανάλυση από FT: Ποια η επόμενη κίνηση της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή

Πώς εξελίσσονται οι σχέσεις με το Ιράν και πώς τις επηρεάζει η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Γάζας

Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, όταν η έκταση της σύγκρουσης γινόταν ξεκάθαρη, ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε τις αραβικές χώρες ότι το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να τις προστατεύσει. Οι δηλώσεις Χανίγια επισήμαναν την αδύναμη θέση, στην οποία βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ο στρατός, αλλά και το κράτος του Ισραήλ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι FT, καθώς συνεχίζονταν οι συζητήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, οι δηλώσεις αυτές λειτούργησαν και ως συγκαλυμμένη απειλή προς τις αραβικές χώρες: «Θα μπορούσατε να είστε ο επόμενος στόχος».

Το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει αντιδράσεις στο Ριάντ. Την ίδια στιγμή, όπως υπενθυμίζουν οι FT, οι Χούτι στην Υεμένη είχαν ήδη χρησιμοποιήσει κατά της Σαουδικής Αραβίας μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζει το Ιράν.

Τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι πέντε μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν –την πρώτη συνομιλία τους μετά την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες τον Μάρτιο, αλλά και την πρώτη σε τέτοιο επίπεδο μετά τη ρήξη των σχέσεων το 2016.

Παράλληλα, υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και τον Σαουδάραβα ομόλογό του στην Τζέντα, στο περιθώριο έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Όπως όλα δείχνουν, οι σχέσεις ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν δεν έχουν εξαλειφθεί. Μάλιστα, η πρώτη μάλλον αισθάνεται ανακούφιση που υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας με την Τεχεράνη, καθώς έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εκτονωθούν οι αυξανόμενες εντάσεις.

Από την άλλη, για το Ιράν η παραπάνω προσέγγιση είχε σκοπό να κερδίσει χρόνο και χώρο, καθώς οι πιέσεις σε περιφερειακό και εσωτερικό επίπεδο έχουν συσσωρευτεί. Σύμφωνα με τους FT, τόσο το Ιράν, όσο και η Χεζμπολάχ δείχνουν να έχουν αιφνιδιαστεί από το εύρος της επιχείρησης της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Μάλιστα, διπλωμάτες της Δύσης και Άραβες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα οι αξιωματούχοι του Ιράν αναζητούν διέξοδο από την κλιμάκωση, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές το τι ακριβώς απαιτούν.

Όπως και να ‘χει, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Γάζας. Άραβες αξιωματούχοι ενοχλήθηκαν από την Ουάσιγκτον για διάφορους λόγους, όπως η άρνησή της να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα, αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς, οι ιδιωτικές εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ να συγκρατήσουν τα αντίποινα του Ισραήλ απορρίφθηκαν.

Σύμφωνα με τους FT, τον προηγούμενο μήνα οι συνομιλίες εξομάλυνσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία είχαν προχωρήσει, με τον πρίγκιπα διάδοχο να δηλώνει τον Σεπτέμβριο ότι οι δύο χώρες κάθε μέρα έρχονταν πιο κοντά. Όμως, οι Σαουδάραβες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν ήθελε να δώσει περισσότερα στους Παλαιστίνιους, ως αντάλλαγμα για τους στενότερους δεσμούς με το βασίλειο.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου δεν έχει υπάρξει καμία επαφή ανάμεσα στις δύο χώρες, αν και ανώτερος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε ότι οι συνομιλίες είχαν διακοπεί. Πλέον, αν και όταν συνεχιστούν με κάποιον τρόπο οι συνομιλίες εξομάλυνσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, σημαντική θέση θα έχει και η παλαιστινιακή πλευρά, πολύ περισσότερο δε μετά τον νέο κύκλο βίας.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να αποσπάσει ουσιαστικές παραχωρήσεις από το Ισραήλ, όχι τόσο για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους, όσο για το δικό της συμφέρον. Η Σαουδική Αραβία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, θα θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν έναν πολιτικό ορίζοντα για τους Παλαιστίνιους και να βοηθήσουν στον τερματισμό της κατοχής -αν και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση του Ιράν, που βασίζεται σε οργανώσεις όπως η Χαμάς, οι κινήσεις των οποίων προκαλούν την οργή -και τα αντίποινα- του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη

Ναόμι Κάμπελ: Οι 100 τοπ εμφανίσεις μιας ακτιβίστριας businesswoman

Εγκαινιάστηκε το Ναυτικό Μουσείο Θήρας, μία κιβωτός της θηραϊκής εμπορικής ναυτιλίας

ΕΕ-Γαλλία: Προειδοποίηση για πλαστά στυλό έγχυσης για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version