search icon

Διεθνή

Aμπράμοβιτς: Στην Τουρκία για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Ο ολιγάρχης, ο οποίος κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρωσικής χαλυβουργίας Evraz, έχει μεταφέρει τις τελευταίες ημέρες δύο superyachts συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων σε λιμάνια της Τουρκίας. 

Pixabay

Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς κατείχε κομικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η διαδικασία βρίσκεται πλέον στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Αμπράμοβιτς να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση λόγω του ιστορικού του στη Ρωσία, όπου έκανε περιουσία στη χαοτική περίοδο της μετακομμουνιστικής ιδιωτικοποίησης της δεκαετίας του 1990.

“Συμμετείχε στο αρχικό στάδιο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών”.

Η Ρωσία και η Ουκρανία μιλούν για μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ οι στρατιώτες τους αλληλοσκοτώνονται μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αλλά το ζήτημα του εδάφους έχει απειλήσει να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να υποχωρήσει στο θέμα της Ουκρανίας, η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους όπως ο Αμπράμοβιτς, ρωσικές εταιρείες και Ρώσους αξιωματούχους, αποκόπτοντας ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία από τη Δύση.

Η Ρωσία λέει ότι η αντίδραση της Δύσης δείχνει ότι είναι και παρακμιακή και δόλια και έχει προειδοποιήσει ευθέως ότι το πείραμα μετά το 1991 για το βλέμμα προς τη Δύση έχει τελειώσει: στο εξής η Μόσχα θα κοιτάζει προς την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες.

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι Εβραίος και έχει ισραηλινή υπηκοότητα, ήταν ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες που απέκτησαν μυθικές περιουσίες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ως έμπορος εμπορευμάτων που ευδοκίμησε στη μετασοβιετική αταξία της δεκαετίας του 1990 υπό τον τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, ο Αμπράμοβιτς απέκτησε μερίδια στην πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft, στην εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Rusal και στην αεροπορική εταιρεία Aeroflot, τα οποία αργότερα πωλήθηκαν.

Επί Πούτιν, ο Αμπράμοβιτς διετέλεσε κυβερνήτης της απομακρυσμένης αρκτικής περιοχής της Τσουκότκα στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας πριν αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι το 2003.

Η αντίδραση της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, τον έχει πλήξει παγκοσμίως. Στον Αμπράμοβιτς έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, αλλά όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βρετανία δήλωσε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε στενή σχέση με τον Πούτιν για δεκαετίες.

Ορισμένοι Ρώσοι επιχειρηματίες, ωστόσο, λένε ότι η Δύση είναι αφελής αν πιστεύει ότι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Αμπράμοβιτς μπορούν να επηρεάσουν το Κρεμλίνο σε ζητήματα γεωπολιτικής.

Οι πραγματικοί εξουσιαστές της σύγχρονης Ρωσίας, λένε, δεν είναι πλέον οι ολιγάρχες που αναδύθηκαν από τις στάχτες της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά μια νέα γενιά πρώην κατασκόπων με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν.

Ο Αμπράμοβιτς συναντήθηκε με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ νωρίτερα αυτό το μήνα στο πλαίσιο της αναζήτησης ειρήνης, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.

Ο Αμπράμοβιτς εθεάθη στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ πριν πετάξει στη Μόσχα από την Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαρτίου, το δεύτερο ταξίδι του για τον μήνα. Πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε στο Reuters ότι δεν βρισκόταν στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν σε αυτό το ταξίδι. διαβάστε περισσότερα

Ο ολιγάρχης, ο οποίος κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρωσικής χαλυβουργίας Evraz, έχει μεταφέρει τις τελευταίες ημέρες δύο superyachts συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιμάνια της Τουρκίας.

Ο Πούτιν λέει ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία είναι απαραίτητη επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία και η Ρωσία έπρεπε να υπερασπιστεί τη “γενοκτονία” των ρωσόφωνων από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία λέει ότι αγωνίζεται για την ύπαρξή της ενάντια σε μια ρωσική αρπαγή γης αυτοκρατορικού τύπου και ότι οι ισχυρισμοί του Πούτιν περί γενοκτονίας είναι ανοησίες.

Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες σύμφωνα με το Κρεμλίνο ισοδυναμούν με κήρυξη οικονομικού πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Η Κίνα έχει καλέσει σε ηρεμία.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτές είναι οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί από επαύλεις και «ιερά ακίνητα» μέχρι… δεμάτια με καπνά

Τράπεζες: Πώς θα αντιμετωπίσουν τα δάνεια που κινδυνεύουν να «ξανασκάσουν» λόγω πολέμου και ακρίβειας

Exit mobile version