Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου που έχει πάρει «φωτιά» με αφορμή την νέα κλιμάκωση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Ιράν έχει όνομα: Αμίν Νασέρ.
Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «N-tv», o 61χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Saudi Aramco», υποστηρίζει ότι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σαββάτου με drone στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, χάθηκαν εν μια νυκτί 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επίθεση δεν κατάφερε μόνο στρατιωτικό πλήγμα στη Σαουδική Αραβία. Η οικονομική ζημία είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, επειδή η πετρελαϊκή εταιρεία «Aramco» βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Ριάντ. Τώρα η πιο επικερδής εταιρεία στον κόσμο γίνεται ξαφνικά λιγότερο πολύτιμη.
Ο Νασέρ, μηχανικός στο επάγγελμα, υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι σύντομα η Αramco δεν θα είναι πλέον μία αμιγώς εταιρεία πετρελαίου. Πρόσφατα έβαλε στο ταμείο της το ποσό των 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων (61,1 δισεκατομμύρια ευρώ), εξαγοράζοντας το μεγαλύτερο μέρος της χημικής εταιρείας «Sabic» της Σαουδικής Αραβίας.
Η Sabic κατασκευάζει πλαστικά, μέταλλα και λιπάσματα και, με ποσοστό 25%, είναι επίσης κύριος μέτοχος της ελβετικής ομάδας ειδικών χημικών προϊόντων «Clariant».
«Επεκτείνουμε τις εμπορικές μας δραστηριότητες και εντείνουμε τις δραστηριότητες καινοτομίας μας μέσω πρωτοποριακών πρωτοβουλιών όπως η παραγωγή πρώτων υλών και χημικών, μη μεταλλικά υλικά και καύσιμα υδρογόνου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Ωστόσο, η διαφοροποίηση δεν θα είναι επωφελής εάν τα δικά της μεγάλα διυλιστήρια δέχονται βομβαρδισμούς και το πετρέλαιο θα μπορούσε να γίνει ένα παρωχημένο μοντέλο μακροπρόθεσμα.
Ο 61χρονος μηχανικός, ένας ήρεμος άνθρωπος, διευθύνει τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου παγκοσμίως που απαριθμεί 76 χιλιάδες υπαλλήλους. Σε λίγες εβδομάδες θέλει να εισηχθεί στο Χρηματιστήριο. Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές το περιμένουν ήδη. Επειδή η Aramco αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στη Ιστορία. Για το Ριάντ η χρηματιστηριακή της αξία αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. Για λόγους σύγκρισης: Η Lufthansa έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τώρα, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη- είτε είναι «δάκτυλος» των ανταρτών της Υεμένης Χούτι είτε Ιρανών – δεν έχουν χτυπήσει μόνο στρατιωτικά και πολιτικά τη Σαουδική Αραβία. Το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο.
Οι παγκόσμιοι επενδυτές βλέπουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας να υποβαθμίζονται μαζικά”, επισημαίνουν αναλυτές της οικονομικής εταιρείας Petro στο Λονδίνο. Ακόμη και αν η παραγωγή πετρελαίου επανέλθει πλήρως , η μακροπρόθεσμη αξία της εταιρείας θα επανεκτιμηθεί πλήρως.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας , πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ανακοίνωσε ότι το βασίλειο στοχεύει στην εισαγωγή της εταιρείας Aramco στο Χρηματιστήριο το συντομότερο δυνατόν.
Η πώληση των μετοχών της Aramco θα μπορούσε να τονώσει το κύρος του Σαουδάραβα πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι για την οποία το Ριάντ βρέθηκε υπόλογο στην διεθνή κοινότητα.
Ο μπιν Σαλμάν ήθελε να επενδύσει τα έσοδα από πωλήσεις σε νέους κλάδους για να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας του πέρα από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Το σχέδιό του ήταν να τοποθετήσει πρώτα το 5% των μετοχών της Aramco, με αποτέλεσμα να εξαργυρώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό όμως τώρα δεν θα λειτουργήσει.
Για τους Σαουδάραβες οικονομικούς αναλυτές, η πιο κερδοφόρα εταιρεία του κόσμου δεν υφίσταται καμία σημαντική ζημιά και θα ανακάμπτει με κερδοφορία. «Κάθε μέρα, η εταιρεία μπορεί και παράγει δέκα εκατομμύρια βαρέλια, τρεις φορές περισσότερα από την πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil», όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο.
πηγή: protothema.gr