search icon

Διεθνή

Αμφισβητείται η συμμετοχή της Ρωσίας στη G20 – Κατά του αποκλεισμού η Κίνα

Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες

H Κίνα τάχθηκε σήμερα κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα”, εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έκανε λόγο χθες Τρίτη για ενδεχόμενο αποκλεισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την G20, η επόμενη σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του έτους στην Ινδονησία.

“Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της G20 θα έλεγα απλώς αυτό: πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα στους διεθνείς θεσμούς και απέναντι στη διεθνή κοινότητα”, τόνισε ο Σάλιβαν.

“Όμως αναφορικά με συγκεκριμένους θεσμούς και συγκεκριμένες αποφάσεις θέλουμε να διαβουλευθούμε με τους συμμάχους μας σε αυτούς προτού αποφανθούμε”, πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους αξιολογούν εάν η Ρωσία πρέπει να παραμείνει στην ομάδα των μεγάλων οικονομιών της Ομάδας των Είκοσι (G20) μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφεραν στο Reuters πηγές που συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις την Τρίτη.

Η Πολωνία έκανε γνωστό χθες ότι πρότεινε σε Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20 και ότι η πρόταση αυτή έτυχε «θετικής ανταπόκρισης».

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Πιοτρ Νόβακ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

«Στις συναντήσεις με, μεταξύ άλλων, την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο προτείναμε να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20 και λάβαμε θετική ανταπόκριση. Το θέμα θα το αναλάβει ο πρόεδρος Μπάιντεν», είπε ο Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Μολονότι δεν σχολίασε συγκεκριμένα την πολωνική ανακοίνωση, μια αμερικανική πηγή είπε ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες και επομένως θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες στα διεθνή φόρα. Παρόλα αυτά, σήμερα η ρωσίδα πρέσβης στην Τζακάρτα, Λουντμίλα Βορομπιόβα, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πρόθεση να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί στην Ινδονησία φέτος.

«Όχι μόνο η G20, διάφοροι οργανισμοί προσπαθούν να αποβάλουν τη Ρωσία (…). Η αντίδραση της Δύσης είναι απόλυτα δυσανάλογη», υποστήριξε η Βορομπιόβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η G20 είναι ένας όμιλος των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που στοχεύει στο συντονισμό της δράσης σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης.

Τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από την Ομάδα θα μπορούσε να προστεθεί στις υπάρχουσες οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, πιθανότατα θα ασκηθεί βέτο και από άλλα βασικά κράτη της G20, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας, εκτιμούν αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη

Από 1η Απριλίου η μείωση της τιμής των καυσίμων σε… προπολεμικά επίπεδα

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το Telegram – Ο Ρώσος ιδρυτής του Πάβελ Ντουρόφ και οι σχέσεις με Μόσχα και Κίεβο

Ο φόρος στα υπερκέρδη, η Deca, η Wood και το ΧΑ, η ωραία Ελένη και τα πανάκριβα ρολόγια 

Exit mobile version