search icon

Διεθνή

Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Η Τουρκία θα παίξει ρόλο στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε σήμερα βέβαιος ότι υπάρχει η δυνατότητα η Τουρκία να συμμετάσχει στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), παρά τις εντάσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Άγκυρα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε σήμερα βέβαιος ότι υπάρχει η δυνατότητα η Τουρκία να συμμετάσχει στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), παρά τις εντάσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Άγκυρα.

«Θεωρώ πως υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία» από πλευράς των εμπλεκόμενων μερών και ότι θα πρόκειται να συζητηθούν «οι πρακτικές λεπτομέρειες» για την τουρκική συμμετοχή, εξήγησε ο Κάρτερ μετά την ολιγόωρη επίσκεψη που έκανε στην Άγκυρα, πριν μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κατόπιν στο Παρίσι, γράφει το ΑΠΕ.

«Το Ιράκ αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία, καθώς γειτονεύει με την περιοχή της Μοσούλης, ενδιαφέρεται για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» της μάχης για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, σημείωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα, ότι η Τουρκία μπορεί να έχει μια παραγωγική συμβολή» σε αυτή τη μάχη και ότι «μας μένει απλά να ορίσουμε τις πρακτικές λεπτομέρειες» για τη συμμετοχή της, συνέχισε. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία της συζήτησης αυτών των πρακτικών λεπτομερειών», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει η Τουρκία να μείνει στο περιθώριο της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το ΙΚ – αντίθετα, θέλει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Η Άγκυρα θεωρεί τη Μοσούλη, άλλοτε βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια περιοχή εντός της σφαίρας επιρροής της.

Η Βαγδάτη εναντιώνεται στην τουρκική συμμετοχή μέχρι τώρα και απαιτεί ρητά την αποχώρηση εκατοντάδων τούρκων στρατιωτικών που σταθμεύουν σε μια βάση στην πόλη Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, όπου αναπτύχθηκαν για να εκπαιδεύσουν ιρακινούς σουνίτες μαχητές.

Κατά ειδικούς, ο Ερντογάν ανησυχεί για τη νέα ισορροπία των δυνάμεων που θα προκύψει μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων μετά την απελευθέρωση της σουνιτικής αυτής πόλης από τα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ. Κυρίως ο πρόεδρος της Τουρκίας φοβάται την ισχυροποίηση των Κούρδων και των σιιτών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο σφαγής με φατριαστικά κίνητρα στην περίπτωση που οι ιρακινές αρχές βασιστούν σε σιίτες παραστρατιωτικούς για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ άφησε σήμερα να εννοηθεί πως η Τουρκία θα μπορούσε να έχει μια συμμετοχή που δεν θα είναι «άμεση» και «στρατιωτική». «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συμβάλλει», έκρινε ο αξιωματούχος αυτός, για παράδειγμα «στην ιατρική υποστήριξη», «στην ανθρωπιστική βοήθεια» και στην εκπαίδευση των στελεχών των ιρακινών δυνάμεων, κάτι που ήδη λαμβάνει χώρα στη βάση στη Μπασίκα.

Ακόμη, ο Άστον Κάρτερ δήλωσε ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στην επίθεση εναντίον της Ράκας, του προπυργίου του ΙΚ στη Συρία, που βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο του διεθνούς συνασπισμ0ύ εναντίον των τζιχαντιστών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Κατά τον ίδιο τρόπο, η Τουρκία θα έχει έναν ρόλο στην πτώση της Ράκας», διαβεβαίωσε ο Κάρτερ. Η Τουρκία έχει στην πραγματικότητα «συμφέρον να εξασφαλίσει ότι η (μελλοντική) διακυβέρνηση στη Ράκα θα αποτελεί μια δίκαιη αντανάκλαση (της σύνθεσης) του πληθυσμού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον αλληλοσεβασμό των διαφορών εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

«Θέλουμε να εκδιώξουμε το ΙΚ από τη Ράκα. Θέλουμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν και θέλουμε η νίκη να είναι διαρκής», είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

«Συνομιλήσαμε (με την Τουρκία) για μια ολόκληρη σειρά επιλογών» όσον αφορά τη συμμετοχή της στην επικείμενη μάχη για την ανακατάληψη της Ράκας, «στρατιωτικών και μη».

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, που συναντήθηκε με τον Κάρτερ, επιβεβαίωσε πως υπήρξε καταρχήν συμφωνία για την εμπλοκή της Τουρκίας για να «καθοριστεί το μέλλον της Μοσούλης» και για το ότι οι τρεις χώρες πρέπει να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης. Είπε ακόμη ότι η Άγκυρα αδημονεί να πάρει μέρος στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκας.

Exit mobile version