Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που αυτή την περίοδο, μια μέρα πριν η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ ρίξει αυλαία, αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Στην ίδια μοίρα είναι και οι Ευρωπαίοι που παρακολουθούν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη με…υπαρξιακή αγωνία, καθώς πολλοί προεξοφλούν ότι μια νέα νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα σημάνει αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, ενδεχομένως οικονομικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και σε κάθε περίπτωση μια υποβάθμιση της ευρωατλαντικής συνεργασίας. Βεβαίως και μια νίκη της γεωπολιτικά άπειρης Κάμαλα Χάρις δεν θα σημάνει αυτομάτως τη διατήρηση του status quo, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα στρέψει το βλέμμα της ιδιαιτέρως στα τεκταινόμενα στην Ασία.

Αγωνίες και προβληματισμοί καταγράφονται και στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, τείνουν να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος είναι στρατηγικές και οι στρατηγικές σχέσεις δεν ανατρέπονται εν μια νυκτί. «Άλλωστε, η αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και η στρατηγικού χαρακτήρα προσέγγιση ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών», επισημαίνει στο protothema.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Ο «διάβολος που ξέρεις»

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαφορές που έχει η αντιπρόεδρος Χάρις από τον πρόεδρο Μπάιντεν σε μια σειρά πολιτικών προσεγγίσεων, για την Αθήνα παραμένει «ο διάβολος που ξέρεις». Ο κ. Μητσοτάκης είναι ως πολιτικό προφίλ πιο συμβατός με την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, με την οποία είχε συναντηθεί για πρώτη φορά στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr