Οι προεδρικές εκλογές των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ μας έχουν συνηθίσει σε θρίλερ μέχρι το τέλος. Σε μια χώρα βαθιά διχασμένη, με τομές όμως που δεν πλέον υποχρεωτικά γεωγραφικές, αλλά πολύ πιο οριζόντιες, και το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να είναι οριακό. Σε μια προεκλογική κούρσα με αρκετές εναλλαγές, έμπειροι δημοσκόποι έχουν καταγράψει στο βάθος των μηνών που ο Τραμπ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την Χάρις αρκετές εναλλαγές προβαδίσματος. Στο… παρά ένα όμως το θρίλερ έχει αρχίσει να σχηματοποιείται.

Αυτό που αρκετοί συζητούν είναι μήπως οι δημοσκόποι τείνουν στις έρευνές να υπερτιμούν το ποσοστό του Τραμπ και να υποτιμούν αυτό της Χάρις, σε μια αντιστροφή της κατάστασης το 2020. Ένας από τους «γκουρού» των εκλογών, ο καθηγητής Άλαν Λίχτμαν που είναι ο εμπνευστής του γενικώς ακριβούς μοντέλου με τα «13 κλειδιά για τον Λευκό Οίκο» έχει εδώ και καιρό εκτιμήσει ότι η Κάμαλα Χάρις θα κερδίσει, επειδή πληροί βασικές προϋποθέσεις του μοντέλου, και αναφέρει ότι πλέον και άλλοι δημοσκόποι έρχονται στα λόγια του. Υπέρ της Χάρις συντείνει και η εκτίμηση του βρετανικού Economist που δείχνει την νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να κερδίζει «βραχεία κεφαλή», έστω και με τους ελάχιστους απαιτούμενους 270 εκλέκτορες.

Το φίνις της κούρσας

Ένας από τους «γκουρού» των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ο δημοσκόπος Νέιτ Σίλβερ καταγράφει με βάση το δικό του μοντέλο τις εναλλαγές προβαδίσματος σε βάθος χρόνου, από τη στιγμή που στην κούρσα μπήκε η κ. Χάρις. Εκεί που απέναντι στον Τζο Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάνω από 60% πιθανότητα νίκης, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε ένα θετικό momentum. Πήγε αρκετά καλά, συγκεντρώνοντας αρκετά χρήματα από δωρεές και προσδίδοντας νέα δυναμική στους Δημοκρατικούς μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και ο Τραμπ μοιάζει να κάνει comeback. Εκεί, προσωρινό ορόσημο αναδεικνύεται το ντιμπέιτ με την μάλλον κακή εμφάνιση του Τραμπ. Και ενώ η υποψηφιότητα της Χάρις έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνει», η επίδοση του Τραμπ αφαιρεί πόντους από τη δική του εκστρατεία και λίγο μετά τα μέσα του μήνα η κ. Χάρις τον προσπερνά στην «παράσταση νίκης» με βάση το μοντέλο του Σίλβερ. Το προβάδισμά της θα παραμείνει σταθερό μέχρι και περίπου το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, οπότε και ο κ. Τραμπ, εκμεταλλευόμενος τις δεδομένες αδυναμίες της αντιπροέδρου των ΗΠΑ περνά εκ νέου μπροστά.

Θεωρητικά, η Χάρις μπήκε στην τελευταία στροφή της κούρσας ούσα το αουτσάιντερ. Τις τελευταίες μέρες, όμως, αρκετές αναλύσεις συντείνουν στις εκτιμήσεις ότι η καμπάνια της ανακτά έδαφος και κάνει καλύτερο φίνις από τον Τραμπ. Τα ατυχέστατα αστεία στη συγκέντρωση του Τραμπ στο Madisson Square Garden της Νέας Υόρκης για το Πουέρτο Ρίκο είναι προφανές ότι κόστισαν στον πρώην πρόεδρο. Αποτέλεσμα, με βάση το μοντέλο του Νέιτ Σίλβερ, η καμπύλη του Τραμπ είναι φθίνουσα και αυτή της Χάρις ανοδική, με το μοντέλο του γνωστού δημοσκόπου να δίνει πλέον 51,1% πιθανότητα νίκης στον Τραμπ και 48,5% στη Χάρις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema