Οι σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Εκτός από την ανάδειξη νέου προέδρου, οι Αμερικανοί εκλέγουν, πάντα με πλειοψηφικό σύστημα, τα νέα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εκπροσωπούν ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, και 33 γερουσιαστές, το 1/3 των μελών της Γερουσίας.
Σε αυτές τις εκλογές κατέρχονται ως υποψήφιοι επτά Ελληνοαμερικανοί ομογενείς. Οι τέσσερις διεκδικούν την επανεκλογή τους, οι άλλοι τρεις δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά. Η εκλογή τους είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η προσεχής περίοδος προοιωνίζεται σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Πόλεμοι μαίνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τα Ελληνοτουρκικά είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού, ενώ το Κυπριακό παραμένει χαίνουσα πληγή. Συγχρόνως, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν απογειωθεί. Συστατικό στοιχείο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι ο αυξημένος ρόλος της Ελλάδας ως ισχυρού παράγοντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Γεγονός που μεταφράζεται και σε προνομιακή ροή προς τη χώρα μας αμερικανικών επενδύσεων και εξοπλισμών.
Ολα αυτά για να διατηρηθούν και αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια χρειάζονται την πολύτιμη αρωγή του ελληνοαμερικανικού λόμπι στα κέντρα εξουσίας της Ουάσινγκτον, πρωτίστως στο Κογκρέσο. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι με την ψήφο τους και την επιρροή στα κόμματά τους οι Ελληνοαμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές έχουν συχνά αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις για τα εθνικά μας θέματα είτε, αντίστροφα, έχουν επιταχύνει θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα συμφέροντα της χώρας μας.
Πάντα σε συνεργασία με άλλα μέλη του Κογκρέσου που διάκεινται ευνοϊκά προς την Ελλάδα. Οπως με τον προσφάτως παραιτηθέντα λόγω σκανδάλου διαφθοράς, πρώην πλέον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. Απαντες οι ομογενείς αιρετοί παραμένουν βεβαίως Αμερικανοί. Ωστόσο, τιμούν την καταγωγή τους και στην υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων λειτουργούν υπεράνω κομματικών κριτηρίων και γι’ αυτό η εκλογή τους έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.
Ποιοι είναι
Από τους Ελληνοαμερικανούς υποψηφίους, οι τρεις έχουν σχεδόν κλειδωμένη την επανεκλογή τους. Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη με τους Ρεπουμπλικανούς σε Φλόριντα και Νέα Υόρκη αντίστοιχα και Ντίνα Τάιτους με τους Δημοκρατικούς στη Νεβάδα. Πιο δύσκολη μάχη, αλλά με ισχυρό προβάδισμα, έχει ο Κρις Πάπας των Δημοκρατικών στο Νιου Χαμσάιρ. New entries, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι Τζον Αβλον στη Νέα Υόρκη με λιγότερες και η Μάγκι Γκουντλάντερ στο Νιου Χαμσάιρ με περισσότερες πιθανότητες εκλογής. Και η Ρεπουμπλικανή Ντέμι Κουζούνα στο Μέιν, η μοναδική υποψήφια για τη Γερουσία. Κάτι σημαντικό, καθώς η τελευταία ελληνοαμερικανική εκπροσώπηση στη Γερουσία χρονολογείται το 2012, επί Ολυμπίας Σνόου.
Απώλεια αξιοσημείωτη θεωρείται η απόσυρση από την ενεργό πολιτική του 61χρονου βουλευτή των Δημοκρατικών στο Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνη. Κλείνει έτσι ο κύκλος μιας ελληνοαμερικανικής πολιτικής δυναστείας που διήρκεσε μισό και πλέον αιώνα. Ο πατέρας του, Πολ Σαρμπάνης, μαζί με τον Μάικλ Δουκάκη και τον Τζον Μπραδήμας αποτέλεσαν την τριάδα των ομογενών πολιτικών που με τη δράση τους άνοιξαν τον δρόμο σε άλλα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να εμπλακούν στην ενεργό πολιτική ανεβάζοντας κατακόρυφα το κοινωνικό στάτους, την πολιτική επιρροή και την παρεμβατικότητά της.
Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr