Η ολοένα αυξανόμενη απομάκρυνση μεταξύ πολιτικών ηγετών και λαού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε μια πολυάσχολη εκλογική χρονιά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Allianz , Όλιβερ Μπέτε.
Παράλληλα με την επέκταση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια πληθώρα άλλων πιθανών γεωπολιτικών αναζωπυρώσεων και μια σειρά σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων σημαίνουν ότι η πολιτική βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κινδύνων του γερμανικού ασφαλιστικού γίγαντα για το 2024.
Το Βαρόμετρο Κινδύνου της Allianz που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα επισημαίνει ότι ο πολιτικός κίνδυνος ήταν ήδη σε υψηλό πενταετίας το 2023, με περίπου 100 χώρες να θεωρούνται υψηλού ή ακραίου κινδύνου για εμφύλιες ταραχές.
Ο κίνδυνος αυτός αναμένεται να βαθύνει το 2024, εν μέσω συνεχιζόμενων οικονομικών δυσχερειών, ιδίως σε «χώρες με κρίση χρέους». Εν τω μεταξύ, διάφορες ομάδες αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερες αναταραχές για διάφορες αιτίες.
Ερωτηθείς στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, για το ποιον θεωρεί τον κύριο παγκόσμιο κίνδυνο επί του παρόντος, ο Μπέτε επισήμανε την έλλειψη εμπιστοσύνης της εργατικής τάξης προς τις κυβερνήσεις τους – κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες δημοκρατίες.
«Το είδατε στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, το είδατε στη Γαλλία, και οι κοινωνίες πολώνονται επειδή οι ηγέτες μας δεν ασχολούνται και δεν φροντίζουν τις ανάγκες του λαού», είπε.
Πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της δολοφονίας του εφήβου Ναχέλ Μερζούκ από αστυνομικό, με αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονα επεισόδια και σοβαρότατες υλικές ζημιές.
Διαβάστε ακόμη
«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027
ΣΤΑΣΥ: Πάνω από 3,5 εκατ. έλεγχοι κομίστρου σε μετρό και τραμ το 2023
Autohellas: Ανοίγει αύριο 17/1 το βιβλίο για το 5ετές – Από 4,25% έως 4,6% το εύρος απόδοσης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ