Ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ έχει λάβει πολλάκις ακραίες θέσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τα συντηρητικά πρότυπα, ενώ αποτελεί μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στην αμερικανική Γερουσία. Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Γερουσία με θέμα την εκμετάλλευση παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Μιζούρι, αποτέλεσε κύριο μοχλό πίεσης προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ζητώντας του να σηκωθεί όρθιος, να γυρίσει και να αντικρίσει την αίθουσα γεμάτη γονείς που κρατούσαν φωτογραφίες των εφήβων τους που είχαν αυτοκτονήσει ή είχαν υποστεί άλλη σωματική η ψυχολογική βλάβη μετά από εκμετάλλευση στο διαδίκτυο – και τον ανάγκασε να ζητήσει συγγνώμη.
Αν και η κίνηση αυτή ήταν θεατρική, ήταν σίγουρα μια εξαιρετικά σημαδιακή στιγμή.
Όπως αναφέρει η αναλυτής του Business Insider, Κέιτι Νοτόπουλος, έχει παρακολουθήσει ένα σωρό τέτοιου είδους ακροάσεων στο Κογκρέσο, όπου οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεχνολογικών κολοσσών αντικαθιστούν τα business casual ενδύματά τους με γραβάτες και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους νομοθέτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να κάνουν επίδειξη.
Το Κογκρέσο σπάνια καταφέρνει να πλήξει πραγματικά την κυριαρχία των Big Tech. Συχνά, πρόκειται για μία παταγώδη αποτυχία, ενώ πολλοί γερουσιαστές έχουν πλήρη άγνοια για την τεχνολογία.
Τρανό παράδειγμα η πρόσφατη ερώτηση πολιτικού προς τον CEO της Google, Σουντάρ Πιτσάι, για άρθρο το οποίο εμφανίστηκε στο iPhone του. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google απλά απάντησε πως «Γερουσιαστά, το iPhone κατασκευάζεται από άλλη εταιρεία».
Το καλύτερο παράδειγμα προέρχεται από τον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ, ο οποίος το 2018 δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων του Facebook. Ο γερουσιαστής της Γιούτα, Όριν Χατς, ο οποίος τότε ήταν 84 ετών, αναρωτήθηκε πως το Facebook μπορεί να είναι δωρεάν για τους χρήστες. Ο Ζούκερμπεργκ, απλά του απάντησε πως τα έσοδα της πλατφόρμας βασίζονται στις διαφημίσεις. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Το σκάνδαλο σχετικά με την εκμετάλλευση των παιδιών και τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στους εφήβους βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και καιρό, με αποκορύφωμα την έκθεση-βόμβα της Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία η Meta αγνόησε εσκεμμένα την εσωτερική της έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του Instagram στα έφηβα κορίτσια.
Το 2023, 33 πολιτείες ενώθηκαν για να μηνύσουν τη Meta για την επιβλαβή, όπως αναφέρουν, επίδραση στους εφήβους. Ορισμένες πολιτείες, όπως η Φλόριντα, εργάζονται για τη θέσπιση νόμων που θα περιορίζουν την πρόσβαση των εφήβων στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκλονιστικές και θλιβερές ιστορίες σχετικά με το φαινόμενο του «sextortion», όπου νέοι εξαπατώνται για την παραγωγή εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου και στη συνέχεια εκβιάζονται για χρήματα, παρουσιάστηκαν από τους γονείς των παιδιών-θυμάτων οι οποίοι γέμισαν το ακροατήριο της αίθουσας της Γερουσίας την Τετάρτη.
Τώρα πια έχει δημιουργηθεί μία πραγματικά δυναμική προσπάθεια για την σύσταση νομοθεσίας για την προστασία των νέων στο διαδίκτυο, ενώ οι εκκλήσεις για τη δημιουργία ειδικού ομοσπονδιακού ρυθμιστικού φορέα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισακουστεί.
Σε αντίθεση με άλλες συνεδριάσεις με διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογικών εταιρειών το θέμα αυτό έχει στήριξη από όλες τις αμερικανικές πολιτικές παρατάξεις, αφού όλοι θέλουν να σταματήσουν την εκμετάλλευση των παιδιών.
Το πρόβλημα, όμως, είναι πως η προτεινόμενη νομοθεσία δεν είναι τέλεια. Ο νόμος για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, ή «KOSA», θα προσφέρει στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο στους λογαριασμούς των παιδιών τους και θα απαιτεί από τις πλατφόρμες να έχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις απορρήτου για τους εφήβους. Αν και αυτό φαντάζει σωστό, θα απαιτούσε επίσης από τις πλατφόρμες να εμποδίζουν τους εφήβους να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που θεωρείται επιβλαβές.
Οργανώσεις όπως το ACLU και το Electronic Frontier Foundation αντιτίθενται στο KOSA επειδή λένε ότι θα μπορούσε να επιβάλλει υπέρμετρους περιορισμούς. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μπορούν να προσφέρουν στους νέους περιεχόμενο σχετικό με κοινωνικά ζητήματα όπως αυτά των ΛΟΑΤΚΙ ή συζητήσεις σχετικά με τον ρατσισμό.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης, πολλοί αναφέρθηκαν και σε ακύρωση ή μεταρρύθμιση του Άρθρου 230.
Σημειωτέον πως ο κανόνας αυτός προστατεύει τις πλατφόρμες από την ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτάται σε αυτές. Το Άρθρο 230 είναι αμφιλεγόμενο και έχει γίνει σημείο συσπείρωσης για πολλούς συντηρητικούς πολιτικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι επιτρέπει στις Big Tech να το χρησιμοποιήσουν ως «παραθυράκι» σε πολλές κατηγορίες εναντίον τους.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επικρίσεις του Άρθρου, ωστόσο, οι αναφορές της πρόσφατης συνεδρίασης για την κατάργησή του απευθύνονταν κυρίως στο συναίσθημα των ακροατών.
Όπως αναφέρθηκε, η κατάργηση του νόμου θα μπορούσε να επιτρέψει στους πενθούντες γονείς να μηνύσουν τις εταιρείες τεχνολογίας για αποζημίωση για τους θανάτους των παιδιών που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης.
Όπως σημειώνει η Κέιτι Νοτόπουλος, το πρόβλημα αυτό είναι σχετικά δυσεπίλυτο. Από τη μία, είναι σαφές ότι αυτές οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποτύχει παταγωδώς, πολλές φορές υποκινούμενες από σωρεία εσωτερικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους.
Αν, όμως υπήρχε κάποια μαγική λύση για να σταματήσει η εκμετάλλευση των νέων, οι εταιρείες αυτές θα την είχαν ήδη χρησιμοποιήσει για να αποφύγουν τα νομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν.
Το μόνο σίγουρο, όπως υπογραμμίζει, είναι πως οι νομοθέτες είναι πια προσηλωμένοι στην παροχή λύσης για το καίριο κοινωνικό πρόβλημα αυτό, αφού ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» μετά από πολυετή καθυστέρηση.
Διαβάστε ακόμη
ΟΟΣΑ: Πολύ νωρίς για να κηρύξουν οι κεντρικές τράπεζες «νίκη» επί του πληθωρισμού
Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Έσπασαν ξανά τα κοντέρ» τον Ιανουάριο οι αιτήσεις (γράφημα)
Οι Έλληνες εφοπλιστές εγκαταλείπουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου (γράφημα + πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ