search icon

Διεθνή

Αγορές όπλων: Ποιες χώρες κρατούν τα πρωτεία στους εξοπλισμούς

Έκθεση του SIPRI αναφέρει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε στα ύψη τις εισαγωγές όπλων σε συγκεκριμένες χώρες, ενώ οι ΗΠΑ αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 14%

Δύο είναι οι σημαντικότερες τάσεις που καταγράφει για τo διάστημα από 2018 μέχρι το 2022 η Έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, με έδρα τη Στοκχόλμη. H μια είναι ότι η μεταφορά όπλων στις ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε σημαντικά και μαζί ο ρόλος των ΗΠΑ ως παγκόσμιος προμηθευτής όπλων.

Στην Έκθεση χρησιμοποιείται ο όρος «μεταφορές όπλων», αλλά μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τόσο το εμπόριο όπλων όσο και η δωρεάν στρατιωτική βοήθεια που παίρνει πχ. η Ουκρανία και προέρχεται από τα στρατιωτικά αποθέματα των δωρητριών χωρών.

Στο ίδιο διάστημα οι μεταφορές όπλων διεθνώς μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με την περίοδο από το 2013 ως το 2017.

Η Γαλλία κάνει την «έκπληξη»

Στη γλώσσα των αριθμών οι μεταφορές όπλων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία ενώ οι εισαγωγές όπλων από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 47%! Μάλιστα ειδικά στις χώρες του ΝΑΤΟ κατά 65%. Ο λόγος; Είναι εύκολο να τον φανταστεί κανείς, ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ενώ σε προηγούμενες εκθέσεις του SIPRI η Ουκρανία δεν έπαιζε ουσιαστικά κανέναν ρόλο ως παραλήπτης και αγοραστής όπλων, δεδομένου ότι τα περισσότερα τα κατασκεύαζε μόνη της, μόνο το 2022 βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πέντε σημαντικότερες χώρες εξαγωγής όπλων είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και στο τέλος η Γερμανία. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, που ήταν στην πρώτη θέση, αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 14% και αντιπροσωπεύουν το 40% των παγκόσμιων μεταφορών όπλων.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

Exit mobile version