To πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν ιστορικά ζοφερό για τις αγορές. Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει ακόμη.
Ο S&P 500 έκλεισε το α’ εξάμηνο μειωμένος κατά 20,6%, σε αρνητικό ρεκόρ από το 1970. Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε αντίστοιχη πτώση της τάξης του 16,6% ενώ ο MSCI World κατέγραψε πτώση της τάξης του 18%.
Μεγάλο εύρος λοιπών περιουσιακών στοιχείων όπως τα ομόλογα κατέγραψαν επίσης σημαντικές απώλειες. Οι μόνες εξαιρέσεις στον κανόνα ήταν το «safe haven» δολάριο και ορισμένα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τον Jim Reid, αναλυτή της Deutsche Bank «τα καλά νέα είναι πως το α’ εξάμηνο έχει, πια, τελειώσει. Τα άσχημα νέα είναι πως το β’ εξάμηνο δεν αναμένεται να είναι πολύ καλύτερο».
Παρά τα πρόσκαιρα bear market rallies σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το μακροοικονομικό πεδίο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών ανά τον πλανήτη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που εντείνει με τη σειρά της τις ανησυχίες για πρόκληση ύφεσης.
Σύμφωνα με την HSBC Asset Management, οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως «η οικονομική πραγματικότητα αλλάζει, η παγκοσμιοποίηση επιβραδύνεται και οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, εντείνονται και τα ρίσκα της μετάβασης στην «πράσινη» ενέργεια εν μέσω των λοιπών γεωπολιτικών προβλημάτων».
Το στέλεχος της HSBC, Joe Little, αποκάλεσε την παρούσα κατάσταση ως το «τέλος της κατάστασης στασιμότητας του χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων». Από εδώ και στο εξής ο Little προβλέπει μακροπρόθεσμα αυξημένο πληθωρισμό, αυξημένα επιτόκια και μεταβλητότητα στα οικονομικά δεδομένα.
«Πολλά από τα πλεονεκτήματα που απολάμβανε η αγορά τώρα έχουν μετατραπεί σε μειονεκτήματα, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στις αγορές. Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των επενδύσεών τους, ενώ θα πρέπει να προσηλωθούν στη διαφοροποίηση και την ενίσχυση των χαρτοφυλακίων τους», τόνισε.
Τα στοιχεία της επιβράδυνσης της παγκοσμιοποίησης, της νέας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και του νέου κύκλου υψηλών τιμών των εμπορευμάτων θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Αν και η HSBC αναμένει πως ο πληθωρισμός αυτός θα μειωθεί από τα τρέχοντα υψηλά δεκαετιών, ο Little τόνισε πως «η νέα πραγματικότητα θα είναι η μεσοπρόθεσμη αύξηση των τιμών που θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη, μονιμότερη πληθωριστική αύξηση».
Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του Dave Pierce της Strategic Initiatives στο CNBC, τα μακροοικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν πως «η αγορά βαδίζει σε λανθασμένη κατεύθυνση». Παράλληλα τόνισε πως ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει το ζενίθ του, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κάποιος «καταλύτης» στις αγορές ο οποίος θα οδηγήσει τις τιμές πετρελαίου σε πτώση.
Ο Pierce παραδέχτηκε, επίσης, πως ορισμένες μετοχές που έχουν καταγράψει σημαντική πτώση από τα υψηλά του 2021 αποτελούν μία δελεαστική επενδυτική επιλογή, αλλά τόνισε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει -ακόμα- στην αγορά: «δεν ποντάρω τα πάντα στις αγορές αυτή τη στιγμή, αφού πιστεύω πως θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση. Έτσι όπως κινούνται τα επιτόκια, είναι πολύ δύσκολη η σταθεροποίηση των αγορών». Παράλληλα τόνισε πως η διόρθωση αυτή των αγορών ήταν αναμενόμενη μετά από τον «επενδυτικό πυρετό» της πανδημίας. Όσο για τις επενδυτικές του προτάσεις, τονίζει πως ποντάρει στα εμπορεύματα και τα αναγκαία αγαθά, όπως υγεία, τρόφιμα και ρουχισμό.
Παρά την εικόνα του «ναρκοπέδιου» του β’ εξαμήνου του έτους, ο Little υποστήριξε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της εικόνας των αγορών σε περίπτωση μείωσης του πληθωρισμού και υιοθεσίας μίας ισορροπημένης στρατηγικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.
Oι αναλυτές της HSBC τονίζουν πως βρισκόμαστε κοντά ή στο ζενίθ του πληθωριστικού «πόνου», αλλά αναμένουν τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά στοιχεία προς το τέλος του έτους.
Ο Little τόνισε πως η αλλαγή πλεύσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών μπορεί μεν να απειλεί την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη αλλά τα σενάρια διαφέρουν αναλόγως με τη χώρα ή την περιοχή.
«Η οικονομία βρίσκεται, πια, στα τελευταία στάδια του πληθωριστικού κύκλου, και παρατηρούμε διαφορές ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. H ανάπτυξη, αυτή τη στιγμή, απειλείται κυρίως στην Ευρώπη και σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες».
O Little τόνισε, τέλος, πως -αυτή τη στιγμή- προτιμά επιλεκτικές, βραχυπρόθεσμες επενδύσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, αναλόγως με τις αποδόσεις και την αξία που προσφέρει η κάθε επενδυτική τοποθέτηση.
Διαβάστε ακόμη
Κρυπτονομίσματα: Ο «Μεγάλος Πανικός» και οι τεράστιες χασούρες (pic) (διαγράμματα)
Intrakat: Σε Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου το 31,7% – Ποσοστό αποκτούν οι εφοπλιστές Αγγέλου – Γκότσης