Η Ρούμπια Ντάνιελς, 50 ετών, από το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, είναι μία από τους εκατοντάδες ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν μια προσφορά που έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο: ένα σπίτι στην Ιταλία με αντίτιμο μόλις 1 ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια, πολλές πόλεις σε όλη την Ιταλία άρχισαν να γίνονται viral επειδή πουλούσαν ετοιμόρροπα ακίνητα για 1 ευρώ με στόχο να προσελκύσουν ξένους επενδυτές που θα τα αγόραζαν, θα τα αποκαθιστούσαν και θα συνέβαλλαν στην τόνωση του μειωμένου πληθυσμού, σύμφωνα με το CNBC.
Σε ορισμένες πόλεις, η αγορά των ακινήτων γίνεται με μηδαμινό κόστος, αλλά τα χρήματα για ανακαινίσεις (που πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) μπορούν να ανέλθουν σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
Το CNBC Make It πήγε στη Σικελία για να μιλήσει με ανθρώπους που έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία για να μάθει αν πραγματικά αξίζει ο κόπος:
Μεταμορφώνοντας μια ιστορική πόλη, 1 ευρώ τη φορά
Η εκστρατεία του 1 ευρώ προτάθηκε για πρώτη φορά το 2008. Από τότε η ιδέα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.
Μια από τις πιο γνωστές πόλεις που εφάρμοσαν αυτή την ιδέα είναι το Μουσομέλι, όπου έχουν πωληθεί περισσότερα από 100 σπίτια με 1 ευρώ.
Η Ντάνιελς είναι μία από τους λίγους Αμερικανούς ιδιοκτήτες εκεί.
Πηγή: CNBC Make It
Ανακάλυψε την ευκαιρία μέσω του συζύγου της, ο οποίος είχε διαβάσει γι’ αυτό στο διαδίκτυο. Η Ντάνιελς, φανατική ταξιδιώτισσα που εργάζεται στις κατασκευές, πήγε στη Σικελία για να μάθει περισσότερα.
Την άνοιξη του 2019, η Ντάνιελς και ο σύζυγός της έγιναν ιδιοκτήτες τριών ξεχωριστών ακινήτων του 1 ευρώ στο Μουσομέλι.
Η Ντάνιελς λέει ότι «οραματίστηκε» το τελικό αποτέλεσμα τριών ονειρικών έργων: μιας εξοχικής κατοικίας, ενός εστιατορίου και ενός κέντρου ευεξίας.
Πηγή: CNBC Make It
Η Ντάνιελς υπολόγισε το αρχικό κόστος των ακινήτων που διάλεξε, το οποίο τελικά ήταν περίπου 3.301 ευρώ για το κάθε ένα. Αυτό γιατί το κάθε ακίνητο επιβαρύνθηκε με αμοιβή μεσίτη 500 ευρώ και συμβόλαιο 2.800 ευρώ.
Η Ντάνιελς και ο σύζυγός της πήραν τις απαραίτητες προμήθειες ανακαίνισης και επέστρεψαν εκείνο το καλοκαίρι για αυτό τον σκοπό.
Για την επιδιόρθωση της εξοχικής της κατοικίας, η Ντάνιελς υπολόγισε ότι οι ανακαινίσεις θα κόστιζαν 20.000 δολάρια. Μέχρι στιγμής, έχει ξοδέψει 35.000 δολάρια και ελπίζει να μην ξεπεράσει τα 40.000 δολάρια. «Είναι πολλή δουλειά, αλλά η διαδικασία εξακολουθεί να είναι τόσο συναρπαστική όσο και την πρώτη μέρα», λέει.
Πηγή: CNBC Make It
Η Ντάνιελς δεν θα μπορούσε να χτίσει το σπίτι των ονείρων της στην Καλιφόρνια, «επειδή το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο», λέει.
Σκοπεύει να επισκέπτεται το σπίτι της στο Μουσομέλι για διακοπές και να μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Καλιφόρνιας και Σικελίας κατά τη συνταξιοδότησή της.
Η Ντάνιελς ενθάρρυνε φίλους και συγγενείς της να κάνουν το ίδιο βήμα.
«Δεν μετανιώνω για τίποτα»
Το 2019, η Σαμπούκα της Σικελίας έγινε επίσης viral ως πόλη για τη δημοπρασία παλαιών σπιτιών με προσφορές που ξεκινούσαν από 1 ευρώ.
Εκεί, η Μέρεντιθ Ταμπόνε, 44 ετών, από το Σικάγο, αγόρασε και ανακαίνισε ένα δικό της σπίτι του 1 ευρώ.
Πηγή: CNBC Make It
Ένας φίλος της μίλησε για το πρόγραμμα. «Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό», λέει η Ταμπόνε, «αλλά το έλεγξα όταν είδα το όνομα «Σαμπούκα» και συνειδητοποίησα πως ήταν το ίδιο χωριό από το οποίο ήταν ο προπάππους μου».
Σε μια από τις τελευταίες ημέρες της δημοπρασίας, η Ταμπόνε κατέθεσε την προσφορά της ύψους 5.555 ευρώ για ένα ακίνητο, χωρίς να το δει.
«Πολλοί άνθρωποι με προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι απάτη και ότι θα καταλήξω να χάσω πολλά χρήματα», λέει. Τον Μάιο, έλαβε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η προσφορά της κέρδισε. Πλήρωσε όσα χρωστούσε, συν κάποιους φόρους και τέλη, ανεβάζοντας την πώληση του σπιτιού στα 5.900 ευρώ.
Η Ταμπόνε πήγε για πρώτη φορά να δει το σπίτι τον Ιούνιο του 2019. Στη συνέχεια αγόρασε το διπλανό κτίριο μέσω ιδιωτικής πώλησης με τον ιδιοκτήτη για 22.000 ευρώ, για να χτίσει το εξοχικό των ονείρων της. Τελικά, κατέληξε να έχει προϋπολογισμό 140.000 ευρώ για να καλύψει 2.700 τετραγωνικά μέτρα.
Μέσα στα 4 επόμενα έτη, έδωσε συνολικά 425.000 ευρώ για την ανακαίνιση.
Πηγή: CNBC Make It
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, υπήρξαν άπειρες στιγμές απογοήτευσης, εξάντλησης, σκέψης για το πώς να προχωρήσω», λέει η Ταμπόνε, «αλλά δεν το μετάνιωσα. Έμαθα πολλά για την οικογένειά μου, κάτι που ήταν πολύ ιδιαίτερο για μένα».
Απρόβλεπτες προκλήσεις
Δεν αποδίδουν όλα τα σχέδια ανακαίνισης. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Ντάνι Μακάμπιν, 59 ετών, ο οποίος ζούσε στο Λονδίνο όταν έμαθε για το πρόγραμμα του Μουσομέλι του 1 ευρώ.
Την άνοιξη του 2019 αγόρασε το ακίνητό του.
Το όραμά του ήταν διαφορετικό από τους περισσότερους: Ο Μακάμπιν έψαχνε έναν χώρο για να ξεκινήσει μια φιλανθρωπική οργάνωση διάσωσης τροφίμων.
Η πανδημία καθυστέρησε τα σχέδιά του. Το σπίτι υπέστη εκτεταμένη ζημιά από το νερό, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να φύγει από το Λονδίνο για 10 μήνες. Όταν επέστρεψε, η προσφορά του ύψους 15.000 ευρώ για την ανακαίνιση διπλασιάστηκε.
Πηγή: CNBC Make It
Αποφάσισε να βρει έναν άλλο χώρο για ενοικίαση στην πλατεία της πόλης. Η φιλανθρωπική του οργάνωση, «The Good Kitchen», λειτουργεί τώρα από τον διπλανό χώρο, όπου το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα ανέρχονται σε 400 ευρώ το μήνα.
Ο Μακάμπιν λέει ότι δεν μετανιώνει για τίποτα.
Οι ντόπιοι χαίρονται επίσης που έμεινε, καθώς ο ίδιος και η οργάνωσή του προσφέρουν πολλά στην κοινότητα.
Ξένα κεφάλαια, θέσεις εργασίας, τουρισμός και νεοεισερχόμενοι
«Το πρόγραμμα αυτό στο Μουσομέλι έχει ήδη θετικό αντίκτυπο φέρνοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις, τουρισμό και θέσεις εργασίας», λέει ο Νιγκρέλι, αντιδήμαρχος της πόλης.
«Το Μουσομέλι είχε περίπου 16.000 κατοίκους τη δεκαετία του 1950, αλλά περίπου 9.900 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη σήμερα», λέει.
Πηγή: CNBC Make It
Ο πληθυσμός στο Μουσομέλι ολοένα και μειώνεται, ενώ η ανεργία αυξάνεται, καθώς η πόλη δεν διαθέτει κάποιοι πανεπιστήμιο, και οι κύριες θέσεις εργασίας επικεντρώνονται στις κατασκευές, τη γεωργία και το εμπόριο. Περίπου το 32% των νέων Σικελών ηλικίας 15 έως 29 ετών είναι άνεργοι – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ιταλία.
Ανακαινίσεις μεγάλης κλίμακας σημαίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας για μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων. Για αυτό το πρόγραμμα 1 ευρώ για σπίτι φαίνεται αποδοτικό.
Ακόμη και αν δεν αγοραστεί κάποιο ακίνητο, αυξάνεται σίγουρα η επισκεψιμότητα πράγμα το οποίο βοηθά σημαντικά την κοινότητα. Ο τουριστικός τομέας του Μουσομέλι αυξήθηκε κατά 3.000% μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος 1 ευρώ.
Κοιτάζοντας μπροστά: «Ο σεβασμός της παλιάς πόλης είναι το πιο σημαντικό»
Το 2021, μια ομάδα νέων επαγγελματιών στην Καμαράτα της Σικελίας, ξεκίνησε το πρόγραμμα «StreetTo», το οποίο διαφημίζει φθηνά σπίτια σε ξένους. «Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει προσελκύσει πολλούς ενδιαφερόμενους που μετακομίζουν στην πόλη για να εργαστούν εξ αποστάσεως», λέει η εθελόντρια Μαρτίνα Τζιρατσέλο, 31 ετών.
Πηγή: CNBC Make It
Τα σπίτια που δεν πωλούνται για 1 ευρώ κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 25.000 ευρώ.
«Ο σεβασμός της παλιάς πόλης είναι το πιο σημαντικό πράγμα», λέει η Τζιρατσέλο.
Ο εθελοντισμός με την StreetTo είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους νέοι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν το μέλλον τους στην Καμαράτα: «Θέλουμε να περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν κάτι στη δική μας ζωή», προσθέτει.
Η Ταμπόνε, η οποία έχει τη δική της επιχείρηση ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, λέει ότι ο πιο αργός ρυθμός ζωής στο εξωτερικό την κάνει να θέλει να επικεντρωθεί στην «προσωπική της ανάπτυξη και όχι στη δουλειά».
«Το επίπεδο του στρες εδώ είναι τόσο χαμηλό και η κοινότητα είναι τόσο δραστήρια που δίνει στους κατοίκους της μακροζωία», επισημαίνει η Ντάνιελς. «Υποστηρίζω πολύ τα προγράμματα ανακαίνισης γιατί είναι βιώσιμα και δεν προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη στο περιβάλλον», προσθέτει.
Η Ταμπόνε λέει ότι δεν θα πουλήσει ποτέ το σπίτι της στη Σαμπούκα, παρά τις πολλές προσφορές που έχει δεχτεί. «Εμένα μου αρέσει να σκέφτομαι αυτό το πρόγραμμα ως αναγέννηση της πόλης», αναφέρει.
Διαβάστε ακόμη
CAIR Ρόδος: Επί έναν αιώνα κερνάει τους Ελληνες (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ