Αυξήσεις μισθών 7% έως 8%, προκειμένου να ανακουφιστούν 3,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα των μετάλλων και των ηλεκτρονικών, ζητά το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση των επικεφαλής της IG Metall είναι η υψηλότερη των τελευταίων 13 ετών, αντανακλώντας την πίεση που υφίστανται οι καταναλωτές μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες διακοπές εφοδιασμού. Το αίτημα λαμβάνει υπόψη την πρόβλεψη της Μπούντεσμπανκ για τη μέση αύξηση των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 2022.
Οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο θα σημάνουν τη μεγαλύτερη μισθολογική διευθέτηση στη χώρα και το αποτέλεσμά της μπορεί να δώσει έναν δείκτη για το πώς θα εξελιχθούν οι συνολικές αμοιβές σε όλους τους τομείς. Τέτοιες συζητήσεις εξετάζονται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι έτοιμη να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι απότομες αυξήσεις στους μισθούς θα μπορούσαν να απελευθερώσουν μια πληθωριστική σπείρα.
Ο Joerg Hofmann, πρόεδρος της IG Metall, κάλεσε τους πολιτικούς να βοηθήσουν στην ελάφρυνση του βάρους από το αυξανόμενο κόστος ζωής. Το αντιστάθμισμα του πληθωρισμού στην παρούσα κατάσταση, είπε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, «δεν μπορεί να είναι καθήκον μόνο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Σημειώνεται ότι πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε σε νέο υψηλό τον Μάιο, με τις τιμές να σημειώνουν άλμα 8,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ο Arndt Kirchhoff, επικεφαλής της εργοδοτικής ένωσης Gesamtmetall στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προειδοποίησε ότι τυχόν «υπερβολική συμφωνία στους μισθούς» θα τροφοδοτούσε περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Ενδεικτικά, η IG Metall την περασμένη εβδομάδα πέτυχε αυξήσεις 6,5% σε διάστημα 18 μηνών μαζί με εφάπαξ πληρωμή 500 ευρώ για τους εργάτες χάλυβα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών τα τελευταία 30 χρόνια.
Ακόμα κι έτσι, η συμφωνία ισοδυναμεί με ετήσια ανάπτυξη 4,3% και δεν φαίνεται να σχετίζεται με πιθανή έναρξη μιας σπείρας μισθών-τιμών, δήλωσε ο Mark Cus Babis, οικονομολόγος της Barclays. Ο Greg Fuzesi, οικονομολόγος της JPMorgan, έκανε λόγοι επίσης για «όχι και πολύ μεγάλη αύξηση, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η άνοδος του πληθωρισμού και η ισχυρή θέση παραγγελιών του γερμανικού βιομηχανικού τομέα».
Οι αποδοχές στην ευρωζώνη ύστερα από διαπραγματεύσεις αυξήθηκαν κατά 2,8% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, κοντά στο επίπεδο 3% που, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane, είναι σύμφωνο με τον στόχο για πληθωρισμό 2%. Ο Fuzesi εκτιμά ότι το ποσοστό θα μειωθεί ξανά, καθώς ενισχύθηκε από τις εφάπαξ πληρωμές στη Γερμανία, καταλήγει το Blοomberg.
Διαβάστε περισσότερα
Έρχεται τσουνάμι… διαρκείας στις τιμές των τροφίμων – Γιατί το πρόβλημα μόλις τώρα ξεκίνησε
Tι είδε ο «Καλατράβα της Άπω Ανατολής» στο project του Ελληνικού (pics)
Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4 (tweet)