search icon

Διεθνή

Αυξημένη η μεταβλητότητα του πετρελαίου λόγω φόβων για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η πρόσφατη επίθεση της Χεζμπολάχ στα Υψίπεδα του Γκολάν αυξάνει την δυναμική των τιμών του «μαύρου χρυσου» παρά τη μείωση της κινεζικής ζήτησης

Προσωρινή αύξηση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω των φόβων για διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ κατά ισραηλινών αμάχων στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 0,5% το πρωί της Δευτέρας. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) σημείωσαν άνοδο 0,4% στα 77,50 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,8%, ενώ το WTI υποχώρησε 3,7% λόγω της μείωσης της κινεζικής ζήτησης και των ελπίδων για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Την Κυριακή, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφασίσει σχετικά με τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» της απάντησης στην επίθεση με ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν, στην οποία σκοτώθηκαν 12 έφηβοι και παιδιά.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση, την πιο θανατηφόρα στο Ισραήλ ή σε έδαφος που έχει προσαρτηθεί στο Ισραήλ μετά από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Ο πόλεμος αυτός έχει επεκταθεί σε πολλά μέτωπα και κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στο νότιο Λίβανο την Κυριακή.

«Οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν νέες αγορές, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν από τις παρατεταμένες ανησυχίες για την αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα», δήλωσε ο Τοσιτάκα Ταζάγουα, αναλυτής της Fujitomi Securities.

Σύμφωνα με το Reuters, αν και τις τελευταίες εβδομάδες οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχουν αυξηθεί, το Ισραήλ ζητά αλλαγές σε ένα σχέδιο εκεχειρίας και την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν το μήνα υποδεικνύουν ότι οι συνολικές εισαγωγές μαζούτ της Κίνας μειώθηκαν κατά 11% το α’ εξάμηνο του 2024, προκαλώντας ανησυχία για τις ευρύτερες προοπτικές της ζήτησης στην ασιατική χώρα, η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση παραμένουν βασικός παράγοντας που πιέζει τις τιμές του αργού πετρελαίου. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στην Κίνα το β’ τρίμηνο, ενώ η εγχώρια καταναλωτική ζήτηση ήταν υποτονική», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλυτής της αγοράς, Τίνα Τενγκ.

Η ίδια προσέθεσε ότι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια και ο δείκτης PMI της Κίνας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν την πορεία της αγοράς πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες έθεσαν την περασμένη εβδομάδα σε λειτουργία νέες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης την πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα, αφού η εκλογική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κέρδισε τρίτη θητεία με ποσοστό 51% των ψήφων, παρά τα πολλαπλά exit polls που έδειχναν νίκη της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες ότι τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν την ψήφο του λαού. Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι θα «βαθμονομήσουν» την πολιτική κυρώσεων που εφαρμόζουν έναντι της Βενεζουέλας ανάλογα με την εξέλιξη των εκλογών.

Διαβάστε ακόμη

Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Τι υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στους CEOs για bitcoin και αγορά crypto

Αυξημένη η μεταβλητότητα του πετρελαίου λόγω φόβων για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ταϊβάν: Κινέζοι χάκερ έπληξαν κυβερνητικό κέντρο ερευνών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version