Oι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της ενάντια στη «Ρωσική αρκούδα» θα επιμηκύνουν τις αυξητικές τάσεις των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των μεταλλευμάτων, σύμφωνα με ανάλυση του Business Insider.

Οι φόβοι για πιθανή εισβολή της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, επηρεάζοντας τη μεταβλητότητα των αγορών. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικού προσωπικού στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει θέσει 8.500 Αμερικανούς στρατιώτες σε ετοιμότητα για πιθανή στρατιωτική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν -επίσης- απειλήσει τη Ρωσία με εμπορικές κυρώσεις εάν υπάρξει εισβολή. 

Σύμφωνα με τον CIO της UBS Global Wealth Management, Mark Haefele, «η ανασφάλεια για το αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εντάσεων αυτών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας προκαλεί καθοδικές πιέσεις προς τις μετοχές». Ο Haefele τόνισε πως η προηγούμενη εισβολή της Ρωσίας ενάντια στην Κριμαία το 2014 δεν είχε επιδράσει τα μάλα τις παγκόσμιες αγορές, αλλά αρκετές πρώτες ύλες έχουν αυξημένη έκθεση στην περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η Ρωσία είναι μία εκ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου του κόσμου. Οι φόβοι για τον επερχόμενο πόλεμο έχουν οδηγήσει τις τιμές του Brent και WTI σε υψηλά 8ετίας. 

Σύμφωνα με τον Haefele «οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τη στιγμή που υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της μεγάλης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς στην αγορά ενδέχεται να προκαλέσει εκτίναξη των τιμών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και να προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

Αναλυτές της JPMorgan πρόσφατα υποστήριξαν πως οι τιμές του Brent μπορεί να σκαρφαλώσουν στα $150/βαρέλι το πρώτο τρίμηνο του έτους εάν η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών προκαλέσει σοκ προσφοράς.

Η Ρωσία αποτελεί και κύριο πάροχο φυσικού αερίου. Οι χώρες της Δύσης έχουν πολλάκις απειλήσει τη Ρωσία με εμπορικές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής, η οποία μπορεί να μεταφραστεί και σε διακοπή των πλάνων για λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, οδηγώντας σε ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Thomas Hempell, στέλεχος της Generali Investments.

Μεταλλεύματα

Η αξία ορισμένων μεταλλευμάτων της «οικογένειας» της πλατίνας (PGMs), ιδιαίτερα του παλλάδιου, θα επιδείξει κατακόρυφη άνοδο σε περίπτωση σύγκρουσης, σύμφωνα με την HSBC, αφού η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας πλατίνας. Oι τιμές του παλλάδιου έχουν αυξηθεί κατά 15% φέτος, ενώ της πλατίνας κατά 7%. 

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επίσης αυξήσει και την αξία των safe haven μεταλλευμάτων όπως χρυσός και ασήμι.

Σιτηρά

Η Ρωσία είναι, τέλος, και η μεγαλύτερη εξαγωγέας σιταριού στον πλανήτη, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται στην 4η θέση και στην 3η θέση όσον αφορά το καλαμπόκι, σύμφωνα με στοιχεία του International Grains Council. 

Οι δύο αυτές χώρες, μαζί με το Καζακστάν και τη Ρουμανία, επίσης εξάγουν σιτηρά από τα λιμάνια τους στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία ενδέχεται να μετατραπεί σε κύριο σημείο σύγκρουσης σε περίπτωση πολέμου. 

Διαβάστε ακόμα:

Viber 2021: Αύξηση 20% στις κλήσεις και 15% στα μηνύματα το 2021 – Η ανασκόπηση της χρονιάς

Αλέξης Τσίπρας: Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Γιατί οι εφοπλιστές δεν πουλάνε τα υπερήλικα πλοία τους για παλιοσίδερα