Ο Ceo που έγινε viral όταν πριν από λίγα χρόνια ανακοίνωσε πως στην εταιρεία του, Gravity Payments, ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων θα αγγίζει τα 70.000 δολάρια, σήμερα, προτρέπει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να φορολογεί ακόμη πιο αυστηρά τους πλούσιους πολίτες.
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας από το Σιάτλ, Νταν Πράις, βάζει στο στόχαστρο τους Αμερικανούς επιχειρηματίες με μεγάλη περιουσία λέγοντας ότι ναι μεν μπορεί να ασχολούνται με τη φιλανθρωπία και θεωρητικά να φαίνεται πως δωρίζουν υπέρογκα χρηματικά ποσά από την αμύθητη περιουσία τους για κοινωφελείς σκοπούς, ωστόσο στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι διαφορετική.
Υποστηρίζει πως σε αντάλλαγμα κερδίζουν πολλά. Άρθρα με τους ίδιους πρωταγωνιστές που εξυμνούν το έργο και την προσφορά τους, νοσοκομεία που λαμβάνουν το όνομά τους και το πιο σημαντικό πολύ μικρή φορολόγηση. «Στην πραγματικότητα, το ποσό που προσφέρουν οι δισεκατομμυριούχοι δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία συνάρτηση των χρημάτων που θα πλήρωναν κανονικά εάν οι φορολογικοί συντελεστές ήταν σύμφωνοι με τους αντίστοιχους της εργατικής τάξης», δηλώνει ο Ceo της Gravity Payments, Νταν Πράις, σύμφωνα με το MarketWatch.
Υποστηρίζεται πως οι δισεκατομμυριούχοι έχουν δει την περιουσία τους να φουσκώνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά οι συνεισφορές στο πεδίο της φιλανθρωπίας αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσό από τον συνεχώς αυξανόμενο πλούτο τους. Το επιχείρημα που ακούει συχνά είναι ο Πράις είναι ότι «οι δισεκατομμυριούχοι δεν χρειάζεται να πληρώνουν φόρους επειδή έχουν ήδη δωρίσει αρκετά ασχολούμενοι με τη φιλανθρωπία» άποψη η οποία τον βρίσκει πλήρως αντίθετο.
Προκειμένου να στηρίξει τα λεγόμενα του αναφέρει πως οι δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική πληρώνουν το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή σε σύγκριση με οποιασδήποτε άλλη ομάδα σε εθνικό επίπεδο. Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον για παράδειγμα, τα υψηλά κοινωνικά στρώματα πληρώνουν το 3% του εισοδήματός τους σε φόρους, ενώ τα χαμηλότερα στρώματα το 18%.
Στην Αμερική, ωστόσο, φαίνεται πως αυξήθηκε αισθητά η φιλανθρωπία από επιφανείς επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια του 2020, με τους 50 μεγαλύτερους ευεργέτες να προσφέρουν συνολικά 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν επείγοντα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της οικονομικής κατάρρευσης σε όλα τα επίπεδα. Οι αντίστοιχες προσφορές για το έτος 2019 ανήλθαν σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Πράις θέλησε να εκφράσει την άποψή του σχετικά με την φιλανθρωπία με αφορμή την πρόταση που συζητείται στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον για περαιτέρω αύξησης της φορολογίας. Ο ίδιος δηλώνει πως θα προτιμούσε να δει ένα σύστημα με περισσότερη «δικαιοσύνη και ακεραιότητα» και εταιρείες που φροντίζουν τους εργαζομένους τους.
Διαβάστε ακόμη:
Αμερικανός πνευμονολόγος: Κάντε όποιο εμβόλιο βρείτε-Μην κοιτάτε μάρκες
Επιδόματα: Τι καταβάλλεται από σήμερα έως τις 28/02 – Αναλυτικός οδηγός
Πύργοι στο Ελληνικό: Οι συνήθεις… ύποπτοι ενδιαφερόμενοι, οι νεοεισερχόμενοι και το χρονοδιάγραμμα