Αυτή η χώρα της ΝΑ Ασίας αποτέλεσε την οικονομία με τις κορυφαίες επιδόσεις σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο για το 2020, καθώς δεν κατέγραψε ούτε ένα τρίμηνο ύφεσης σε μια συγκυρία που για πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη η κατάσταση ήταν – και συνεχίζει να είναι – ζοφερή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η οικονομία που ξέφυγε από αυτό το μοτίβο ήταν αυτή του Βιετνάμ, της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας με κομμουνιστικό καθεστώς στον κόσμο, με πληθυσμό περί τα 96 εκατ. και σχεδόν τριπλάσια έκταση από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται επίσημα στοιχεία από διάφορες πηγές, όπως το ΔΝΤ, το Βιετνάμ είχε καλύτερες επιδόσεις τόσο σε επίπεδο δ’ τριμήνου, όσο και σε ετήσια βάση, έναντι όλων των γειτονικών της χωρών το 2020.
Η ετήσια ανάπτυξη ανήλθε στο 2,9%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη 2,3% της Κίνας, την ίδια περίοδο.
«Με αυτές τις επιδόσεις, το Βιετνάμ ανακοίνωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης μέσα σε έναν χρόνο, όταν ο υπόλοιπος κόσμος ήταν σε βαθιά ύφεση», αναφέρουν οικονομολόγοι της Bank of America Global Research.
Ορισμένοι οικονομολόγοι αναρωτιούνται τα τελευταία χρόνια για την ακρίβεια των στοιχείων του ΑΕΠ του Βιετνάμ. Πάντως, πολλοί συνάδελφοί τους εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιταχυνθεί φέτος.
Πώς όμως πέτυχε αυτές τις επιδόσεις το Βιετνάμ;
Παρά το γεγονός ότι η γειτονική Κίνα ήταν η χώρα προέλευσης του κορωνοϊού, το Βιετνάμ ανακοίνωσε λίγο πάνω από 1.500 κρούσματα και 35 θανάτους την Τρίτη
Η διαχείριση του ξεσπάσματος της πανδημίας χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως ως πρότυπο που θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα αναπτυσσόμενα κράτη και βοήθησε την οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.
Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και φέτος, σύμφωνα με την Bank of America, η οποία προβλέπει ανάπτυξη της βιετναμέζικης οικονομίας κατά 9,3% για το 2021, έναντι πρόβλεψης για 6,7% από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ένας άλλος παράγοντας που στήριξε τη συγκεκριμένη οικονομία είναι η ανθεκτικότητα των εξαγωγών.
Ο μεταποιητικός τομέας του Βιετνάμ στήριξε σθεναρά την απόδοση της οικονομίας πέρυσι, με την παραγωγή να αυξάνεται λόγω της σταθερής εξαγωγικής ζήτησης. Αυτή είναι μια τάση που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
Σύμφωνα με την Fitch Solutions «λαμβάνοντας υπόψη ότι το Βιετνάμ επωφελήθηκε πολύ από την τάση μετεγκατάστασης / διαφοροποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, υπάρψει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στις εξαγωγές του Βιετνάμ τα επόμενα χρόνια».
Επίσης το Βιετνάμ συνήψε πολλές εμπορικές συμφωνίες, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.
Μια ενδεχόμενη απειλή ωστόσο για τις εξαγωγές του είναι οι αμερικανικές κυρώσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βάλει το Βιετνάμ στη λίστα με τις χώρες που παραποιούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να μην υιοθετήσει τόσο σκληρή γραμμή έναντι του Βιετνάμ.
Ο τρίτος παράγοντας που βοήθησε την οικονομία να υπεραποδόσει είναι ο κλάδος των υπηρεσιών. Από τις επιδόσεις του τουρισμού θα φανεί αν η οικονομία του Βιετνάμ θα επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Σύμφωνα με οικονομολόγους, οι προοπτικές για τον τουρισμό είναι πενιχρές και πάλι όμως προβλέπουν αύξηση 10% για φέτος, ενώ εκτιμούν ότι στο τέλος του 2021 το ΑΕΠ θα είναι μόνο 1,5% χαμηλότερο από αυτό που θα ήταν αν εν υπήρχε η πανδημία…
Διαβάστε ακόμη:
Ελλάκτωρ: Οι προκλήσεις και τα ερωτήματα της επόμενης μέρας
MLS μετά το «φέσι» στους ομολογιούχους: Φέρνουμε πρόταση στη γενική συνέλευση