Τα κύρια θέματα της επερχόμενης συνάντησης του γκρουπ των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας θα συμπεριλαμβάνουν την παγκόσμια οικονομική ύφεση, τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και τον υψηλό πληθωρισμό. Εκτός αυτών, ο πόλεμος στην Ουκρανία οι «ψυχρές» σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου επισκιάζουν την καθ’ όλα σημαντική σύνοδο των ηγετών χωρών οι οποίες αποτελούν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 75% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Στη διήμερη σύνοδο θα παρευρεθούν εκπρόσωποι 19 κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ηχηρή απουσία αυτή του Ρώσου Προέδρου Πούτιν τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν ενδέχεται να συνομιλήσει ψηφιακά με τους παρευρισκόμενους. Στη σύνοδο θα παρευρεθούν ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
«Μικρό καλάθι»
Η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ πριν τη σύνοδο δε θα έχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον αναλυτή του The Economist Group, Άντριου Στέιπλς: «Κρατάμε μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης», τόνισε ο Στέιπλς σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως «η στάση της Κίνας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί μία από τις πολλές ενδείξεις των ψυχρών σχέσεων της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο. Υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες δεδομένης της γεωπολιτικής κρίσης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ταϊβάν. Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να επιτύχει κάποια συμφωνία με τον Σι για να ανατρέψει το δυσμενές αυτό παγκόσμιο αφήγημα».
Ο ρόλος της Ρωσίας
Η ρωσική αναποφασιστικότητα όσον αφορά τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας «ενδέχεται να επισκιάσει τις λοιπές διαπραγματεύσεις στη σύνοδο των G20», τόνισε η αναλυτής του German Institute for International and Security Affairs, Λάουρα φον Ντάνιελς.
Σημειωτέον πως η συμφωνία για τα σιτηρά αυτή έχει ημερομηνία λήξης στις 19 Νοεμβρίου. «Ο Πούτιν δεν έχει να χάσει τίποτα. Αν συμφωνήσει για επέκταση της συμφωνίας θα θεωρηθεί ως “σωτήρας” στο παγκόσμιο στερέωμα, έχοντας αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση την οποία ο ίδιος προκάλεσε», τόνισε η φον Ντάνιελς.
Πανδημία
Η σύνοδος λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας έχει ανοίξει τα σύνορά του και έχει προχωρήσει σε άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι ρυθμιστές θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις όσον αφορά την ορθή άρση των οικονομικών προγραμμάτων στήριξης της πανδημίας και την καταπολέμηση των επιπτώσεων του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον Αυστραλό ΥΠΟΙΚ Τζιμ Τσάλμερς «οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, την αύξηση του πληθωρισμού και τη μειωμένη επένδυση πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η κατάσταση είναι μεταβλητή και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τον οποίο, όμως, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».
Διαβάστε ακόμη:
Τράπεζες: Νέο μαχαίρι στα «κόκκινα» δάνεια – Η εικόνα στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο και τις καταθέσεις
Το επόμενο «κανόνι» στην αγορά των crypto;
UBS: Γιατί «βλέπει» συνέχεια στις υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (πίνακας)