Το να κάνετε οικονομικά λάθη μπορεί να είναι τρομακτικό και να φαίνεται καταστροφικό. Η έλλειψη προγραμματισμού και η μη ύπαρξη συγκεκριμένων στόχων είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα λάθη, σύμφωνα με ειδικούς.
«Οι έρευνες μας λένε ότι όσοι ομαδοποιούν τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους σε σαφείς στόχους είναι πιο πιθανό να επιμείνουν σε αυτούς», δήλωσε στο CNBC Make It ο Τζέιμς Μακμάνους, επικεφαλής επενδύσεων στην online υπηρεσία διαχείρισης Nutmeg.
«Μπορεί να είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε τις εισφορές σας ή να αντιμετωπίσετε τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς, αν αυτό το νέο σπίτι, το ταξίδι των ονείρων σας ή η μοναδική εμπειρία της ζωής σας είναι ξεκάθαρα στο μυαλό σας», πρόσθεσε.
«Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να επικεντρωθείτε στο μακροπρόθεσμο μέλλον, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Έμμα Μοτγκόμερι, αναπληρώτρια διευθύντρια προσωπικών επενδύσεων στην Fidelity International.
«Πολλά από τα πιο συνηθισμένα οικονομικά λάθη – η επιδίωξη γρήγορων κερδών, η προσπάθεια να «χρονομετρήσετε την αγορά» και η σπασμωδική αντίδραση στη μεταβλητότητα της αγοράς – μπορούν να αποφευχθούν με μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική», λέει η ίδια στο CNBC Make It.
«Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι η προσέγγιση «όλα ή τίποτα» όσον αφορά τις επενδύσεις», λέει η Μοτγκόμερι, σημειώνοντας ότι ακόμη και μικρές επενδύσεις και βασικές γνώσεις μπορούν να είναι αρκετές για να αυξήσετε τον πλούτο σας.
Αλλά πολλά κοινά χρηματικά λάθη σχετίζονται με το να χάνεις ή να ξοδεύεις χρήματα αντί να τα βγάζεις.
Η αποπληρωμή του χρέους, όπως το ενοίκιο και οι λογαριασμοί σας, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. «Aν δεν το κάνετε αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες», λέει στο CNBC Make It ο Μάιρον Τζόμπσον, ανώτερος αναλυτής προσωπικών οικονομικών στο interactive investor.
«Το να μην έχετε ένα «ταμείο για τις δύσκολες μέρες» είναι ένα άλλο επικίνδυνο αλλά συνηθισμένο λάθος. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο ταμειακό απόθεμα», προσθέτει ο Τζόμπσον.
«Η κατοχή μετρητών παρέχει ηρεμία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αυτά είναι τα χρήματα που θα σας καλύψουν αν κάτι δεν πάει καλά, όπως το να σας χαλάσει το αυτοκίνητο ή να χάσετε τη δουλειά σας».
Προγραμματίστε τη συνταξιοδότησή σας
Πολλά από αυτά τα λάθη μπορεί να έχουν μόνο βραχυπρόθεσμες συνέπειες. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι κάτι που συχνά ξεχνιέται εύκολα και μπορεί να σας ακολουθήσει για μεγάλο μέρος της ζωής σας είναι ο κακός σχεδιασμός της συνταξιοδότησης.
«Όταν είμαστε νέοι, η συνταξιοδότηση μα φαίνεται σαν κάτι που βρίσκεται πολύ μακριά. Επίσης το να αντιμετωπίσουμε ανταγωνιστικές οικονομικές απαιτήσεις είναι συχνά κάτι που σκεφτόμαστε να αναβάλουμε μέχρι να μεγαλώσουμε», λέει η Μακμάνους.
Σχεδόν όλοι τελικά συνταξιοδοτούνται, επισημαίνει. «Σε όποια ηλικία κι αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει κεφάλαιο αρκετά μεγάλο για να ζήσετε – οπότε αν αγνοήσετε τη σύνταξή σας, δυσκολεύετε τον εαυτό σας αργότερα», προσθέτει.
Ως εκ τούτου, η εξέταση επιλογών όπως τα εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, στα οποία συχνά οι εργοδότες συνεισφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι εργαζόμενοι, και η δαπάνη σχετικά μικρών χρηματικών ποσών για τη σύνταξή σας όταν είστε νέοι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όταν τελικά συνταξιοδοτηθείτε, σύμφωνα με ειδικούς.
«Το να το κάνετε αυτό με συνέπεια και να βεβαιωθείτε ότι βάζετε στην άκρη περισσότερα χρήματα καθώς το εισόδημά σας αυξάνεται, είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Μοτγκόμερι.
«Ο συνυπολογισμός των κενών απασχόλησης είναι επίσης βασικό στοιχείο», προσθέτει, προτρέποντας ιδιαίτερα τις γυναίκες να το έχουν αυτό κατά νου.
«Η ποινή της «μητρότητας» είναι μία από τις σημαντικές αιτίες πίσω από το συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, με πολλές γυναίκες να χάνουν πιθανές εισφορές», λέει η Μοτγκόμερι.
«Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας πάρα πολύ»
Το να κάνετε ένα λάθος με τα χρήματά σας μπορεί να σας συντρίψει ψυχολογικά, αλλά είναι πολύ φυσιολογικό, λένε οι ειδικοί.
«Τα λάθη συμβαίνουν – και στα περισσότερα από αυτά το κλειδί είναι να μάθετε και να αποφύγετε να πέσετε σε ένα μοτίβο επαναλαμβάνοντας τα! Είτε πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό δαπανών είτε για το να ξεχάσετε να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας υπερβολικά», λέει η Μοτγκόμερι.
Τα λάθη μπορούν συχνά να διορθωθούν και δεν είναι το τέλος του κόσμου, λένε οι ειδικοί.
«Το σημείο εκκίνησης είναι να αναλάβετε την ευθύνη για τη δική σας οικονομική κατάσταση», επισημαίνει η Μοτγκόμερι.
«Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να παρακολουθείτε τις συνήθειες των δαπανών σας σε ένα λογιστικό φύλλο ή μέσω εργαλείων προϋπολογισμού τρίτων», λέει ο Τζόμπσον.
«Μόλις έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς ξοδεύετε τα χρήματά σας, μπορείτε να διερευνήσετε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ζείτε εντός των δυνατοτήτων σας», προσθέτει.
«Υπάρχουν και άλλες μορφές υποστήριξης», λέει ο Τζόμπσον. «Όσον αφορά το χρέος, για παράδειγμα, μπορεί να μπορέσετε να βρείτε μια λύση με την τράπεζά σας ή να λάβετε βοήθεια από φιλανθρωπικά ιδρύματα παροχής οικονομικών συμβουλών», προτείνει.
«Ακόμα και μόνο η ευρεία κατανόησης της οικονομικής σας κατάστασης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα», λέει η Μοτγκόμερι.
«Η γνώση είναι δύναμη και το να βεβαιωθείτε ότι έχετε σαφή κατανόηση όλων των πτυχών της οικονομικής σας κατάστασης θα διασφαλίσει ότι είστε σε θέση να θέσετε προτεραιότητες και να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις που υποστηρίζουν τους στόχους σας».
Διαβάστε ακόμη:
Έλεγχοι σε παραλίες: Στο αυτόφωρο 18 επιχειρηματίες σε Πάρο και Αντίπαρο
Η μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου προδιαγράφει κρίση – Ράλι στις τιμές του ντίζελ (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσειςτης επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ