Καθώς οι αμερικανικές μετοχές πλησιάζουν σε υψηλά ρεκόρ και η πιθανότητα ύφεσης περιορίζεται, οι απαισιόδοξοι (bears) αναλυτές των αγορών επιμένουν στη στάση τους και προβλέπουν διάφορα καταστροφικά σενάρια τα οποία βρίσκονται προ των πυλών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Marketwatch, Μάικλ Μπρας, η αμερικανική αγορά θα κλείσει το έτος με κέρδη 5%-10%, που θα στηρίζονται σε τρεις πρωταρχικούς παράγοντες: την απουσία ύφεσης, τη συνεχή συρρίκνωση του πληθωρισμού και την εισροή επενδυτών στην αγορά, ωθώντας τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.
Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει είναι συνετό να μελετήσουμε ενδελεχώς και τις αντίθετες απόψεις. Ο Μπρας παρουσίασε τις πέντε σημαντικότερες ανησυχίες που εκφράζουν οι «bears» της αγοράς και το γιατί οι προβλέψεις τους είναι πιθανόν να είναι ανακριβείς.
Ύφεση
Η πρόβλεψη δημουργίας ύφεσης αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές συνήθως αντιδρούν αρνητικά σε οικονομικές κρίσεις. Αρκετοί αναλυτές όπως ο Τζέφρι Γκούντλαχ και ο Μπομπ Ντολ επισημαίνουν ως απόδειξη της δημιουργίας ύφεσης την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων κρατικών ομολόγων.
Σε αντίθεση με το αφήγημά τους, όμως, το επιχείρημα πολλών είναι ότι η μίνι-κρίση του 2023 στον τομέα των περιφερειακών τραπεζών λειτούργησε ως πραγματική χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέσω ενέσεων ρευστότητας.
Επιπλέον, η μείωση των επιτοκίων και η αύξηση της παραγωγικότητας η οποία με τη σειρά της τροφοδοτείται από αυξημένες επενδύσεις στην τεχνολογία και τον εξοπλισμό, περιορίζει τον κίνδυνο πιστωτικής σύσφιξης.
Καταναλωτικές δαπάνες
Αρκετοί αναλυτές ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι αν οι καταναλωτές εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και περιορίσουν τις δαπάνες τους και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.
Παρ’ όλα αυτά η μετα-πανδημική μείωση της ανεργίας έχει ενισχύσει τόσο την αγορά εργασίας αυτή καθαυτή όσο και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Το υψηλό επίπεδο απασχόλησης και οι χαμηλές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποστηρίζουν περαιτέρω τη διατήρηση των καταναλωτικών δαπανών. Πρόσθετοι παράγοντες όπως οι συνταξιοδοτούμενοι «boomers» οι οποίοι συμβάλλουν στις δαπάνες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων της συγκεκριμένης γενιάς οι οποίοι δεν είναι «φορτωμένοι» με δάνεια και οι λοιποί δείκτες καταναλωτικής διάθεση αναδεικνύουν τις θετικές προοπτικές για το καταναλωτικό κλίμα.
Πληθωρισμός
Παρά τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού, τα ιστορικά πρότυπα δείχνουν ότι τείνει να υποχωρεί όσο γρήγορα όσο αυξήθηκε. Η περιορισμένη ανάκαμψη των οικονομιών της Κίνας και της Ευρώπης συμβάλλει στην καθοδική πίεση η οποία ασκείται στις τιμές του πετρελαίου και των αγαθών, αντισταθμίζοντας τις πληθωριστικές τάσεις.
Τα μειωμένα ποσοστά ενοικιασμένων ακινήτων καταστέλλουν επίσης τις αυξήσεις των ενοικίων, οι οποίες αποτελούν βασική συνιστώσα του πληθωρισμού. Για τους επενδυτές, η μείωση του πληθωρισμού μεταφράζεται σε χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, οδηγώντας ιστορικά σε περισσότερες επενδύσεις στις μετοχές.
Υπερβολική αισιοδοξία
Όταν το κλίμα των επενδυτών χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά αισιόδοξο, ενέχει τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης της αγοράς. Ωστόσο, τα επικρατούντα δεδομένα καταρρίπτουν αυτές τις εκτιμήσεις, υποδεικνύοντας ότι τα μετρητά στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια δεν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η έκθεση των hedge funds είναι χαμηλή και τα νοικοκυριά κατέχουν σημαντικό ποσό μετρητών.
Πετρέλαιο
Αν και μία απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει τους καταναλωτές και τα εταιρικά κέρδη, η διάρκεια μιας τέτοιας διαταραχής θα καθορίσει τον υφεσιακό αντίκτυπό της.
Τα ιστορικά δεδομένα υποδεικνύουν πως οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν αυξημένες για έξι μήνες μετά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.
Παράγοντες όπως η αδύναμη οικονομία της Κίνας και η ισχυρή παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μετριάζουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι αμφιβολίες σχετικά με την ενότητα του ΟΠΕΚ+ συμβάλλουν περαιτέρω σε μια διαφοροποιημένη προοπτική.
Εν κατακλείδι, ενώ οι αγορές είναι επιρρεπείς σε διορθώσεις, το αφήγημα της απαισιοδοξίας αναμένεται να αποδειχθεί λανθασμένο. Ο Μάικλ Μπρας συνιστά επενδύσεις σε μετοχές, δη των εταιρειών μικρότερης κεφαλαιοποίησης, δεδομένης της διεύρυνσης του ράλι της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη
Τα σπίτια του Λονδίνου δεν ήταν τόσο προσιτά σε τιμή εδώ και μια δεκαετία (γραφήματα)
ΕΛΓΑ: Πότε αρχίζει η καταβολή για τις αποζημιώσεις στους αγρότες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ