Μετά από 20 μήνες lockdown η Αυστραλία άνοιξε τα σύνορά της τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ προσγειώθηκε το πρώτο αεροσκάφος.
Μετά από 600 μέρες, έβλεπες αγκαλιές, φιλιά, γέλια αλλά και κλάματα, καθώς αγαπημένα πρόσωπα είχαν να ανταμώσουν πολύν καιρό. Γι’ αυτό και η χθεσινή μέρα ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη η συγκίνηση στο αεροδρόμιο. Ο μόνος περιορισμός για τους εισερχόμενους επιβάτες ήταν να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Μερικοί ταξιδιώτες, δεν δίστασαν να παραβούν τον κανονισμό για την υποχρεωτική μάσκα, την έβγαλαν για να ασπαστούν τους δικούς τους αλλά και να δουν το πρόσωπό τους. Μία γυναίκα δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως επέστρεψε για να δει τον πατέρα της, που είναι στο νοσοκομείο. «Εδώ και δύο χρόνια δεν μπόρεσα να τον δω. Δεν μου έδιναν εξαίρεση για να ταξιδέψω νωρίτερα. Γι’ αυτό και σήμερα πήρα την πρώτη πτήση».
Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Καμπέρα
Αυτές οι πρώτες πτήσεις μεταφέρουν Αυστραλούς πολίτες, κατοίκους με άδεια μόνιμης παραμονής ή μέλη των οικογενειών τους. Στόχος των αρχών είναι να έχουν επιστρέψει έως τα Χριστούγεννα οι Αυστραλοί που τόσο διάστημα το επεδίωκαν αλλά δεν μπορούσαν λόγω των περιορισμών. Η Αυστραλία άνοιξε τα σύνορά της καθώς θεωρεί ότι το ποσοστό 77% των πλήρως εμβολιασμένων είναι αρκετά υψηλό, ώστε να μετριασθεί ο όποιος κίνδυνος για μετάδοση του ιού από διεθνείς επισκέπτες.
Το άνοιγμα των διεθνών συνόρων όμως δεν αφορά όλες τις πολιτείες της χώρας. Ισχύει για τη Νέα Νότια Ουαλία (πρωτεύουσα το Σίδνεϊ), τη Βικτώρια (πρωτεύουσα η Μελβούρνη) και την Αυστραλιανή Περιοχή Πρωτευούσης (Καμπέρα). Αυτές οι τρεις περιοχές, στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, εμφανίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων (Καμπέρα 92.4%, ΝΝΟ 87.7%, Βικτώρια 80.3%)
Απελευθέρωση των ταξιδιών
Από χθες ξεκίνησε και το πρόγραμμα για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης για άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση τους προ εξαμήνου. «Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην επιστροφή των Αυστραλών. Αλλά το συντομότερο δυνατό θέλουμε να δούμε να έρχονται τουρίστες και εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης πληθυσμιακά πολιτείας (ΝΝΟ), Dominic Perrottet, στέλνοντας μήνυμα και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τα εξής λόγια: «Εγώ δεν ελέγχω τα σύνορα. Όμως θα ήθελα να δω τουρίστες και εργάτες να έρχονται πριν το τέλος του έτους».
Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle