search icon

Διεθνή

65χρονος CEO πουλάει την εταιρεία του και κάνει το 88% των υπαλλήλων του εκατομμυριούχους

Ο Τζέι Τσόντρι πούλησε την πρώτη του εταιρεία για 70 εκατομμύρια δολάρια – Αυτό που τον ενδιέφερε περισσότερο από όλα ήταν το πώς θα μπορούσε να μετατρέψει δεκάδες υπαλλήλους σε εκατομμυριούχους

Ο Τζέι Τσόντρι, 65 ετών, είναι σήμερα γνωστός ως ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zscaler, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας που αποτιμάται σε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μακρινό 1998, ήταν ένας επιχειρηματίας που για πρώτη φορά πούλησε τη νεοσύστατη επιχείρηση που ξεκίνησε με τη σύζυγό του Τζιότι. Η επιχείρηση αυτή ήταν η SecureIT, την οποία πούλησε στη VeriSign σε μια συμφωνία που περιελάμβανε όλες τις μετοχές για ένα τεράστιο κέρδος.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, με την τιμή της μετοχής της VeriSign να έχει εκτιναχθεί, οι περισσότεροι υπάλληλοι της SecureIT «στα χαρτιά, ήταν εκατομμυριούχοι», λέει ο Τσόντρι στο CNBC Make It.

«Οι άνθρωποι ξετρελάθηκαν στην εταιρεία, επειδή δεν περίμεναν ποτέ τόσα πολλά χρήματα», λέει. «Πολλοί από αυτούς αγόραζαν καινούργια σπίτια. Αγόραζαν καινούργια αυτοκίνητα. Ξέρω έναν τύπο που πήρε έξι μήνες άδεια, νοίκιασε ένα τροχόσπιτο και γύρισε όλη τη χώρα. Μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν».

Μεταξύ της περιόδου που έγινε η εξαγορά και του Φεβρουαρίου του 2000, η μετοχή της VeriSign αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2.300%, δίνοντας 253 δολάρια ανά μετοχή. Αργότερα το ίδιο έτος η μετοχή της VeriSign έχασε περίπου 75% από το υψηλό της, στο τέλος του 2000.

Ο Τσόντρι θυμάται τη συμβουλή του Τζιμ Μπίντζος, τότε προέδρου της VeriSign, σχετικά με το τι να κάνει με τις μετοχές του: Να πουλά μέρος των μετοχών σιγά-σιγά «σε τακτική βάση».

«Η στρατηγική αυτή με βοήθησε να αποκομίσω κάποια οφέλη από την ανοδική πορεία των μετοχών της VeriSign πριν η αγορά καταρρεύσει», λέει ο Τσόντρι.

Οι υπάλληλοι της SecureIT που κράτησαν τις μετοχές της VeriSign πιθανόν να ανταμείφθηκαν από την υπομονή τους: Η τιμή της έκλεισε στα 254 δολάρια ανά μετοχή μόλις τον Ιανουάριο του 2021. Η τιμή της σήμερα είναι περίπου στα 175 δολάρια ανά μετοχή.

Ο Τσόντρι λέει ότι δεν γνωρίζει αν και πότε οι πρώην υπάλληλοί του εξαργύρωσαν τις δικές τους μετοχές. Όταν έφυγε από τη VeriSign στα τέλη του 1999, οι πρώην υπάλληλοί του του διοργάνωσαν ένα πάρτι – αλλά μόνο αργότερα κατάλαβε πλήρως τον αντίκτυπο που είχε η απόφαση να πουλήσει την SecureIT σε αυτούς τους υπαλλήλους.

«Πήγα σπίτι εκείνο το βράδυ και κοίταξα το φύλλο με όλα τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που είχαν και πολλαπλασίασα με την τιμή της μετοχής της VeriSign. Τότε συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για 70 ή 80 εκατομμυριούχους, με δικαιώματα προαίρεσης μετοχών», λέει ο Τσόντρι. «Ήταν εντυπωσιακό».

«Αυτοί οι εργαζόμενοι κάνουν τη διαφορά»

Ο ίδιος ο Τσόντρι είχε ήδη αρκετά χρήματα για να είναι ευτυχισμένος: «Με τη σύζυγό μου είχαμε ένα ωραίο, τυπικό σπίτι της μεσαίας τάξης εκείνη την εποχή, και δεν είχαμε κανένα φανταχτερό αυτοκίνητο ή μεγάλες πληρωμές», δήλωσε στο Make It την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τσόντρι και η σύζυγός του χρηματοδότησαν μόνοι τους την SecureIT, εξαντλώντας τις οικονομίες τους ύψους περίπου 500.000 δολαρίων, αντί να προσλάβουν εξωτερικούς επενδυτές.

Αυτό απελευθέρωσε περισσότερο μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία για να το διανείμει, το οποίο ήταν «καλό, επειδή αυτοί οι εργαζόμενοι κάνουν τη διαφορά – δούλευαν μέρα και νύχτα», λέει.

Η ιστορία θυμίζει τον συνάδελφό του δισεκατομμυριούχο Μαρκ Κιούμπαν, ο οποίος πρόσφατα σημείωσε ότι μοίρασε μπόνους στους υπαλλήλους μετά την πώληση της Broadcast.com στη Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999. «Η απόφαση αυτή μετέτρεψε εκατοντάδες υπαλλήλους του σε άμεσους εκατομμυριούχους», είπε ο Κιούμπαν.

Ο Κιούμπαν έχει καταβάλει μπόνους στους εργαζόμενους σε κάθε εταιρεία που έχει πουλήσει, ξεκινώντας από την εξαγορά της εταιρείας λογισμικού MicroSolutions από την CompuServe το 1990. «Αυτό περιλαμβάνει τις πωλήσεις των πλειοψηφικών του μετοχών στην HDNet, γνωστή πλέον ως AXS TV, το 2019 και των Dallas Mavericks του NBA πέρυσι», σύμφωνα με ανάρτησή του στο X.

«Και μόνο η HDNet είχε απολύσεις αμέσως μετά την πώληση», πρόσθεσε ο Κιούμπαν.

Διαβάστε ακόμη  

Κασσελάκης: Σάλος από την αποκάλυψη του ΘΕΜΑτος για την αυθαίρετη πισίνα στις Σπέτσες – «Είναι πηγάδι» ισχυρίζεται ο ίδιος

«Πόλεμος» στις παραλίες: Από τη μάχη της πετσέτας στο κυνήγι της ξαπλώστρας (πίνακες) 

ΑΑΔΕ – Επιχείρηση Villa VIP Μύκονος: Όλα «μαύρα» σε πριβέ πάρτι στο Πυργί 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version