search icon

Διεθνή

11η Σεπτεμβρίου 2001: 20 χρόνια από τη μαύρη ημέρα που σημάδεψε την Ιστορία

Όποιος παρακολούθησε τα γεγονότα, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τι έκανε εκείνη τη μέρα που άλλαξε ο κόσμος, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα - Ποιες ήταν οι πάμπολλες οικονομικές συνέπειες σε όλη τη Γη

(pixabay)

20 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που στιγμάτισε ολόκληρη την ανθρωπότητα, την πτώση των Δίδυμων Πύργων και οι πληγές είναι ακόμη νωπές.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 έλαβε χώρα αεροπειρατεία σε 4 πολιτικά αεροσκάφη με οδυνηρή κατάληξη και τραγικές συνέπειες, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές.

19 αεροπειρατές κατέλαβαν επιβατηγά αεροσκάφη και κατάφεραν να συντρίψουν τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο.

Το φονικότατο τρομοκρατικό χτύπημα προκάλεσε τον θάνατο 2.753 πολιτών, τον τραυματισμό πολύ περισσότερων, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός εκείνων που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας εξ αυτού του γεγονότος.

Οι εικόνες καταστροφής από το τρομοκρατικό χτύπημα κατέκλυσαν όλο τον κόσμο και έμειναν χαραγμένες στη μνήμη εκατομμύρια ανθρώπων.

(pixabay)

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τις επιθέσεις να αποτελούν το γεγονός που σημάδεψε τη δεκαετία και κατέγραψε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ως τη μαύρη ημέρα της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Οικονομικές συνέπειες

Στις οδυνηρές συνέπειες του χτυπήματος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος που επέφερε σε οικονομικό επίπεδο, το οποίο δεν περιορίστηκε στα όρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι επιθέσεις αποτέλεσαν ανεπανόρθωτο πλήγμα σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς η μείωση της ανάπτυξης στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες ήταν είχε ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα χτυπήματα επέφεραν τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και υποδομών. Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις, το μετρήσιμο κόστος των γεγονότων της ημέρας ανέρχεται στο ποσό των 25 – 60 δισ. δολ.

Αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τουρισμό παγκοσμίως, καθώς διογκώθηκε ο φόβος για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, και συρρίκνωσε τις ξένες εισροές αλλά και επενδύσεις. Επιπλέον, τροφοδότησε την ανασφάλεια και επηρέασε την αποταμιευτική και επενδυτική δράση των ανθρώπων.

Η κατάσταση στην αγορά έπαιξε σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με μελέτες, στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και επέτεινε την ήδη ασθενή οικονομική συγκυρία σε Αμερική και Ευρώπη.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν διάφοροι κλάδοι της αγοράς κατά την επανέναρξη των συναλλαγών. Οι βιομηχανίες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι αεροπορικές εταιρείες, των οποίων οι πτήσεις για καιρό ακινητοποιήθηκαν ή μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές, οι οποίες κατέβαλαν δισεκατομμύρια δολάρια αποζημιώσεων, για θύματα και περιουσίες. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν η American Airlines και η United Airlines, τα αεροπλάνα της οποίας παρασύρθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η απόγευση της 11ης Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να βαρύνει τις ΗΠΑ με τη μορφή τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν για την εθνική ασφάλεια και τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πλήγμα στο χρηματιστήριο

Η τρομοκρατική επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 σημαδεύτηκε από μια άμεση απότομη πτώση στο χρηματιστήριο, προκαλώντας απώλεια 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγοραία αξία.

Προβλέποντας το χάος στην αγορά, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο κλείσιμο από τη Μεγάλη ύφεση. Επιπλέον, πληθώρα εταιρειών με γραφεία στους Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν αμέσως μετά την κατάρρευση και των δύο πύργων.

Την πρώτη ημέρα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, η μετοχή της Dow Jones υποχώρησε κατά 684 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,1%, κάτι που αποτέλεσε μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία του χρηματιστηρίου μέσα σε μία ημέρα. Ο μέσος όρος του Dow Jones ολόκληρη τη βδομάδα που ακολούθησε υποχώρησε περισσότερο από 14%, ο δείκτης S&P 500 έπεσε στο 11,6% και ο Nasdaq έπεσε 16%. Κατά την περίοδο αυτή χάθηκε περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν σχεδόν 6% στα 287 δολάρια, αντανακλώντας την αβεβαιότητα και την τάση φυγής των νευρικών επενδυτών.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης καθώς εμφανίστηκαν φόβοι ότι οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή θα περιοριστούν.

(pixabay)

Ψυχολογικό κόστος

Ακόμη κι αν θεωρήσουμε πως ο οικονομικός αντίκτυπος του χτυπήματος επουλώθηκε με τον καιρό, το ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος του συμβάντος ήταν επίσης μεγάλο.

Το πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 δεν μετρήθηκε μόνο σε ανθρώπινες ζωές και υλικές απώλειες. Το μεγαλύτερο χτύπημα με τις πιο αβέβαιες συνέπειες ήταν το γεγονός ότι η τρομοκρατία στόχευσε στην καρδιά της παγκόσμιας υπερδύναμης, με δραματικές συνέπειες στο πολιτικοψυχολογικό επίπεδο. Η Αλ Κάιντα κατατρόπωσε τα δύο σύμβολα της αμερικανικής παντοδυναμίας. Οι δίδυμοι πύργοι -πέρα από σύμβολο του διεθνούς καπιταλισμού- ήταν και ένδειξη της αμερικανικής οικονομικής ισχύος.
Ως αποτέλεσμα, η μη μετρήσιμη αλλά ανεπανόρθωτη ζημία για τις ΗΠΑ ήταν το χτύπημα στο κύρος της.

Η λέξη «τρομοκρατία» μπήκε για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως. Οι Αμερικανοί αντέδρασαν κηρύσσοντας έναν «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ο οποίος συνεχίζει να μαίνεται μέχρι και σήμερα.

Ο κόσμος άρχισε να τρέμει στην απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων, και κυριεύθηκε από συναισθήματα μίσους και αδικίας.

Χιλιάδες άνθρωποι πάλεψαν για χρόνια με σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις ως απόρροια των επιθέσεων, ανάμεσά τους πολλοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, πυροσβέστες και αστυνομικοί, που εισέπνευσαν καρκινογόνα σωματίδια προσπαθώντας να σώσουν ζωές.

(pixabay)

Στο βωμό της ασφάλειας

Μια άλλη έννοια που έφερε στο προσκήνιο η ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι η ασφάλεια. Η εθνική ασφάλεια έγινε προτεραιότητα και στάθηκε αφορμή για τον περιορισμό πολλών ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών τις τελευταίες δεκαετίες, με ποικιλόμορφες κοινωνικοπολιτικές συνέπειες.

Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν παγκοσμίως, και η αστυνόμευση αποτέλεσε μια από τις λύδιες λίθους των σύγχρονων κρατών.

«Η σύγκρουση των πολιτισμών»

Ταυτόχρονα, οι ισορροπίες μεταξύ Ανατολής και Δύσης διαταράχθηκαν. Οι επιθέσεις της «μαύρης ημέρας» οδήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις των μεγαλύτερων συρράξεων και συγκρούσεων σε διεθνή κλίμακα που είδαμε από τότε έως σήμερα.

«Η σύγκρουση των πολιτισμών» την οποία είχε μνημονεύσει ο Samuel Huntington έγινε πραγματικότητα, λόγω της αντίδρασης των ΗΠΑ στην υποτιθέμενη απειλή του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο πρόεδρος Μπους ορκίστηκε δημοσίως «αντίποινα» στους τρομοκράτες που έσπειραν τον θάνατο, κάτι που οδήγησε στην επίθεση στο Αφγανιστάν στις 8 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Ακολούθησε η επίθεση στο Ιράκ, το 2003 που οδήγησε στην ανατροπή του Χουσεΐν, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», με την Αλ Κάιντα να απαντά με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών.

Η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί μέρα – ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία. Οι συνέπειες αυτού του τρομοκρατικού χτυπήματος είναι ακόμη αισθητές. Όποιος παρακολούθησε τα γεγονότα, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τι έκανε εκείνη τη μέρα που άλλαξε ο κόσμος

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΘ: Προτεραιότητα σε μεσαία τάξη και ασθενέστερους με «μοχλό» την ανάκαμψη

Γιώργος και Αντώνης Γλου: Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους στην Καστέλα (pics)

Ποιος ήταν ο τραπεζίτης Γιώργος Αρώνης που πέθανε την Παρασκευή

Exit mobile version