search icon

Διεθνή

1.000 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία – Η ανάρτηση Ζελένσκι και η παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο (tweets + pics)

Η Ουκρανία δεσμεύεται ότι «δεν θα υποταχθεί ποτέ» ενώ ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώνει τις επιθέσεις - Πρώτο ουκρανικό χτύπημα στη Ρωσία με πυραύλους ATACMS – Έγινε πριν το διάταγμα Πούτιν για τα πυρηνικά

Η Ουκρανία συμπλήρωσε σήμερα Τρίτη 19/11 τις 1.000 ημέρες από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, με τα κουρασμένα στρατεύματα να μάχονται σε πολλά μέτωπα, το Κίεβο να πολιορκείται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραυλικές επιδρομές και τους αξιωματούχους να προετοιμάζονται για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σε μια ώθηση για την ταλαιπωρημένη χώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Αλλά στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η κίνηση αυτή δεν θα είναι αρκετή από μόνη της για να αλλάξει την πορεία του 33μηνου πολέμου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει δεσμευθεί να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο με απόσπασμα από δραματικές στιγμές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του για την ανακοίνωση της έναρξης της εισβολής, στην οποία είπε: «Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα τους νικήσουμε (όλους)».

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί για να απωθήσει τη Ρωσία και να μπει, έτσι, ένα τέλος στον πόλεμο, στη διάρκεια ομιλίας του στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ουκρανία.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανέλαβε της θέση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί», καθώς «πρόκειται για μια επίθεση κατά των αξιών μας, η ειρήνη και η δημοκρατία, αυτό είναι που διακυβεύεται», ο Ζελένσκι «συνδέθηκε» μέσω βίντεο με τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα.

«Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας, σας ευχαριστώ για τη σύγκληση αυτής της έκτακτης συνεδρίασης την χιλιοστή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Κάθε μέρα αυτού του πολέμου προδίδει τις ευρωπαϊκές μας αξίες. Έχουμε αποδείξει ότι αυτές οι αξίες δεν είναι αφηρημένες και ότι προστατεύουν πραγματικούς ανθρώπους» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Σας ζητώ να μην ξεχνάτε τι είναι ικανή να κάνει η Ευρώπη… είμαστε ικανοί να απωθήσουμε τη Ρωσία. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η ειρήνη, τίποτα περισσότερο. Η Ρωσία είναι η μόνη που αντιτίθεται στην ειρήνη», συνέχισε ο Ζελένσκι.

«Μαζί έχουμε πετύχει πολλά, αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Ο Πούτιν έχει μόνο έναν στόχο: να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Δεν θα σταματήσει μόνος του. Όσο περισσότερο χρόνο έχει, τόσο χειρότερες θα γίνουν οι συνθήκες», επέμεινε ο Ζελένσκι, πριν καταλήξει: «Ας κάνουμε την επόμενη χρονιά τη χρονιά της ειρήνης. Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας».

Θάνατος, εκτοπισμοί και βία

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν πεθάνει, πάνω από 6 εκατομμύρια ζουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό και ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο από τότε που ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή από ξηράς, θάλασσας και αέρος που ξεκίνησε τη μεγαλύτερη σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι στρατιωτικές απώλειες ήταν καταστροφικές, αν και τα στοιχεία των απωλειών παραμένουν επτασφράγιστα μυστικά. Οι δημόσιες δυτικές εκτιμήσεις που βασίζονται σε εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι εκατοντάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί από κάθε πλευρά.

Η τραγωδία έχει αγγίξει οικογένειες σε κάθε γωνιά της Ουκρανίας, όπου οι στρατιωτικές κηδείες είναι σύνηθες φαινόμενο σε μεγάλες πόλεις και μακρινά χωριά, και οι άνθρωποι είναι εξουθενωμένοι από άγρυπνες νύχτες σειρήνων αεροπορικής επιδρομής και αγωνίας.

Τον πρώτο χρόνο μετά την εισβολή, τα ουκρανικά στρατεύματα απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από τα περίχωρα του Κιέβου και ανακατέλαβαν εκτάσεις εδάφους με αιφνιδιαστικές στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον ενός μεγαλύτερου και καλύτερα οπλισμένου εχθρού.
Αλλά από τότε, οι εχθροί έχουν επιδοθεί σε έναν αδυσώπητο πόλεμο χαρακωμάτων που έχει εξαφανίσει τις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και τον τελευταίο χρόνο κερδίζουν έδαφος αργά αλλά σταθερά.

«Στα χαρακώματα της περιοχής του Ντόνετσκ και στην φλεγόμενη Χερσώνα, κάτω από οβίδες, χαλάζι και αντιαεροπορικά όπλα, παλεύουμε για το δικαίωμα στη ζωή», έγραψε στο Telegram ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας Oleksandr Syrkyi.
Η επιστροφή του Τραμπ, ο οποίος επέκρινε το μέγεθος της βοήθειας των ΗΠΑ, θέτει υπό αμφισβήτηση το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά του Πούτιν, αλλά επίσης θέτει την προοπτική συνομιλιών για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Δεν είναι γνωστό ότι έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες διαπραγματεύσεις από τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Η προοπτική των συζητήσεων κλιμακώνει τις συγκρούσεις

Η αίσθηση της κλιμάκωσης έχει γίνει αισθητή καθώς η Μόσχα και το Κίεβο πιέζουν να βελτιώσουν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Ήδη ενισχυμένη από ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βομβαρδισμούς βορειοκορεατικού πυροβολικού και βαλλιστικούς πυραύλους η Ρωσία έχει αναπτύξει τώρα 11.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας, ορισμένοι από τους οποίους το Κίεβο λέει ότι συγκρούστηκαν με ουκρανικές δυνάμεις που κατέλαβαν τμήμα της περιφέρειας Κουρσκ της Ρωσίας. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Κιέβου είπε ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε την ικανότητα να στείλει 100.000 στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει μερικά από τα καλύτερα στρατεύματά της που προσπαθεί να κρατήσει αυτό το μικρό κομμάτι ρωσικής επικράτειας, που καταλήφθηκε τον Αύγουστο ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες εκεί, ενώ οι δυνάμεις του Κρεμλίνου έχουν επίσης τα ταχύτερα κέρδη τους από το 2022 στην ανατολική Ουκρανία και εντείνουν την πίεση στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά.

Συζητήσεις αλλά με ποιους όρους;

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τερματίσει τον πόλεμο τον επόμενο χρόνο με διπλωματικά μέσα. Όμως δημοσίως δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματευτικές θέσεις των εχθρών.

Το Κίεβο έχει ζητήσει από καιρό την πλήρη απόσυρση της Ρωσίας από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση συγκρίσιμες με την ένταξη στην αμοιβαία αμυντική συνθήκη του ΝΑΤΟ, για να αποτρέψει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της εξ ολοκλήρου από τις επαρχίες που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει μετά την εισβολή της.
Υπάρχουν σημάδια πέρα ​​από την επιστροφή του Τραμπ ότι η Δύση προετοιμάζεται για συνομιλίες. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τηλεφώνησε στον Πούτιν την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Ζελένσκι είπε ότι αυτή η κίνηση μείωσε την απομόνωση του Ρώσου ηγέτη. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης που έφερε κατάπαυση του πυρός σε μια προηγούμενη σύγκρουση πριν από μια δεκαετία, είπε. Αυτές οι συνομιλίες άφησαν την Ουκρανία χωρίς εγγυήσεις για να αποτραπεί μια ολοκληρωτική επίθεση. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική ειρήνη».

Διαβάστε ακόμη

Thyssenkrupp: Απομείωση €1 δισ. λόγω αδύναμης ζήτησης χάλυβα

Bloomberg Intelligence: Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί 720 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες

BriQ: Στα 94,26 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την απορρόφηση της Intercontinental International

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version