Η ανάπτυξη στην Τουρκία επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν το δεύτερο τρίμηνο, αν και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να είναι υποτονική για το υπόλοιπο του 2023, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να χτίσουν πιο γερά θεμέλια για την οικονομία μέσω της αύξησης στα επιτόκια.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Οι εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος τιμών, με τη μέση πρόβλεψη να διαμορφώνεται στο 3,1%.
Η καταναλωτική ζήτηση και οι κυβερνητικές δαπάνες ενόψει των εκλογών του Μαΐου συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του τριμήνου, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης για το ΑΕΠ:
Η τριμηνιαία ανάπτυξη επιταχύνθηκε απότομα σε 3,5% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση, από 6,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 20,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9%.
Ο βιομηχανικός τομέας συρρικνώθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση- η γεωργική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,2%.
Οι πολιτικές μετά τις εκλογές του Μαΐου
Οι πρόδρομοι δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, είχαν δείξει ότι η κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή το δεύτερο τρίμηνο χάρη στις μεγάλες προεκλογικές δαπάνες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν, έχει έκτοτε σηματοδοτήσει μια στροφή από τις ανορθόδοξες πολιτικές – συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού – τις οποίες υπερασπιζόταν τα τελευταία χρόνια, αλλά οι οποίες προκάλεσαν τη φυγή των ξένων επενδυτών από την οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η νέα οικονομική ομάδα του προέδρου, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκέι Έρκαν, προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που αγγίζει το 50%, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση ακρίβειας στους Τούρκους.
Μετά την έκθεση της Πέμπτης, ο Σιμσέκ δήλωσε ότι θέλει να θέσει την ανάπτυξη σε μια «ισορροπημένη και βιώσιμη» πορεία, μειώνοντας το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας.
Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν μπορεί να τους ενθαρρύνει να βρουν μια ισορροπία και να ενισχύσουν την ανάπτυξη ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου.
Τι λέει το Bloomberg
«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Τουρκίας στο 2ο τρίμηνο δίνουν σήμα για την επόμενη ημέρα στην οικονομία: βραδύτερη ανάπτυξη που υποστηρίζεται από την εγχώρια κατανάλωση – ακόμη και όταν η μεγάλη αύξηση των τιμών συμπιέζει την καταναλωτική αγοραστική δύναμη. Υποδεικνύει επίσης έναν πιθανό κίνδυνο υψηλότερων δημοσιονομικών κινήτρων πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου – αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο που προέρχεται από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική».- Selva Bahar Baziki, οικονομολόγος.
Οι προοπτικές για την ανάπτυξη
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Τουρκία θα εισέλθει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
«Η πολιτική, τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική, έχει γίνει σημαντικά αυστηρότερη», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του Clemens Grafe, σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα.
Η μετατόπιση αυτή έλαβε ώθηση από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 750 μονάδες βάσης, πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, προκαλώντας στη συνέχεια ράλι στα τουρκικά ομόλογα και στη λίρα. Η υπερμεγέθης αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε μαζικό ράλι σε όλες τις τουρκικές αγορές.
Η «ισχυρή πορεία της εγχώριας ζήτησης είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τάσης του πληθωρισμού», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της μετά την αύξηση των επιτοκίων.
Αναμένουμε ότι η νομισματική σύσφιγξη θα περιορίσει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε ο Deniz Cicek, οικονομολόγος της QNB Finansbank, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. «Ανάλογα με τις παγκόσμιες προοπτικές, βλέπουμε επίσης την αύξηση των εξαγωγών να είναι περιορισμένη».
Διαβάστε ακόμη
Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Σταθερά στο 5,3% στην Ευρωζώνη
Salesforce: Έσοδα $8,60 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ