Μια βιομηχανία αξίας 15,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων—που θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 11,6% της παγκόσμιας οικονομίας πρόκειται να γίνουν τα ταξίδια μέχρι το 2033. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 50% σε σχέση με την αξία των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, όταν τα ταξίδια αντιστοιχούσαν στο 10,4% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η 10ετής πρόβλεψη προέρχεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). Αν και κυκλοφόρησε τον Μάιο ως μέρος μιας έκθεσης για τον Παγκόσμιο Οικονομικό Αντίκτυπο στα ταξίδια, τα δεδομένα δεν είχαν γίνει γνωστά παρά μόνο σε ένα μικρό σύνολο στελεχών του κλάδου, γράφει το Bloomberg.
Η έκθεση αναλύει τις οικονομικές συνεισφορές των μεγάλων τουριστικών αγορών του κόσμου και αποκαλύπτει τις πέντε πιο ισχυρές ταξιδιωτικές και τουριστικές οικονομίες από το 2022 ως προς τη συμβολή του ΑΕΠ: ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία, με την Ιαπωνία να ξεπερνά το Ηνωμένο Βασίλειο στην πιο πρόσφατη λίστα. Η Γαλλία, το Μεξικό, η Ιταλία, η Ινδία και η Ισπανία ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για τη συνεισφορά των ταξιδιών και του τουρισμού στην αγορά εργασίας: Συνολικά, η βιομηχανία θα απασχολεί έως και 430 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2033, έναντι 334 εκατομμυρίων το 2019. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1 στις 9 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
«Οι οικονομολόγοι λένε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξάνεται σε ετήσια βάση περίπου 2,6% ετησίως», λέει η Τζούλια Σίμπσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, μιλώντας στο Bloomberg από το γραφείο της στη Νέα Υόρκη. «Στα ταξίδια και τον τουρισμό, αναμένουμε [ετήσια ανάπτυξη] περίπου 5,1%.
Μια άλλη πρόβλεψη από το WTTC δείχνει μεγάλες αλλαγές σε εξέλιξη, προσθέτει η Σίμπσον: Τα επόμενα 10 χρόνια, η ταξιδιωτική οικονομία των ΗΠΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο όσον αφορά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια συνολική οικονομική παραγωγή, θα χάσει το στέμμα της από την Κίνα.
Το 2033, ο ταξιδιωτικός τομέας της Κίνας προβλέπεται να συνεισφέρει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αποτελέσει το 14,1% της κινεζικής οικονομίας. Αντίθετα, η αμερικανική βιομηχανία προβλέπεται να φτάσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αντιπροσωπεύει το 10,1% της αμερικανικής οικονομίας. (Αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν τόσο το ποσό που δαπανήθηκε στη χώρα από διεθνείς επισκέπτες όσο και το ποσό που ξοδεύουν οι πολίτες κάθε χώρας για τα δικά τους ταξίδια στο εξωτερικό).
Πριν από την πανδημία, οι Κινέζοι ταξιδιώτες αντιπροσώπευαν το 14,3% των παγκόσμιων ταξιδιωτικών δαπανών για εξερχόμενα ταξίδια- η καθυστερημένη επιστροφή τους στα διεθνή ταξίδια, χάρη στο εκτεταμένο κλείσιμο των συνόρων που ήρθη μόλις τον Ιανουάριο του 2023 και στις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην επεξεργασία διαβατηρίων και θεωρήσεων, εμπόδισε την ανάκαμψη. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος έχει αντισταθμίσει. Η Λατινική Αμερική, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε μια αρκετά ισχυρή ανάκαμψη, σύμφωνε με την έκθεση του WTTC, ώστε ο κλάδος αναμένει να έχει επανέλθει σχεδόν στα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μόλις οι Κινέζοι ταξιδιώτες επιστρέψουν σε πλήρη ισχύ, κάτι που αναμένεται μέχρι το 2024, θα ξεκινήσει ένα άλλο σημαντικό κύμα ανάπτυξης για τον παγκόσμιο τουρισμό -με το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες δαπάνες για εξερχόμενα ταξίδια να προβλέπεται ότι θα φτάσει το 22,3% μέχρι το 2033.
Παρά τη συνολική οικονομική αβεβαιότητα, οι άνθρωποι «θέλουν πραγματικά να ταξιδέψουν και δίνουν προτεραιότητα στις δαπάνες τους για ταξίδια», λέει η Σίμπσον, επικαλούμενη τα ευρήματα του WTTC.
Ακόμη και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τα ταξίδια δίνουν μια ανοδική εικόνα. Σε στοιχεία που εξετάζουν περισσότερες από 63,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές, η Virtuoso, ένα δίκτυο περισσότερων από 20.000 συμβούλων πολυτελών ταξιδιών, ανέφερε στις 16 Αυγούστου ότι οι πωλήσεις της το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν ως αποτέλεσμα μια αύξηση 69% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Και με περισσότερους ανθρώπους να κλείνουν ταξίδια πιο μακροπρόθεσμα, η εταιρεία βλέπει ήδη αύξηση 107% στις πωλήσεις για το 2024 και τις αρχές του 2025, σε σύγκριση με ό,τι υπήρχε στα βιβλία με ανάλογη προειδοποίηση το 2019 και τις αρχές του 2020.
Τα στοιχεία της Virtuoso δείχνουν μια έξαρση στα ταξίδια που βασίζονται στη φύση, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών αποστολών με ερευνητές στην Ανταρκτική και στα Γκαλαπάγκος. Η Σίμπσον του WTTC συμφωνεί, λέγοντας ότι ενώ έχει παρατηρήσει μια πραγματική επιστροφή στις πόλεις, υπάρχει επίσης αυξημένη τάση για λιγότερο γνωστούς προορισμούς, όπως η Βουλγαρία και η Σλοβενία. «Οι ταξιδιώτες γίνονται πιο περιπετειώδεις. Θέλουν πραγματικά να δοκιμάσουν και να δουν διαφορετικά μέρη».
Αυτές οι αλλαγές συν τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν αφήσει τη γιγαντιαία βιομηχανία των ΗΠΑ να υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Αλλά οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξάνονται. Σύμφωνα με μια ακόμη αδημοσίευτη έκθεση του WTTC για τον ταξιδιωτικό τομέα της Αμερικής, στη χώρα θα εργάζονται 21 εκατομμύρια άνθρωποι στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού μέχρι το 2033 -από 17,5 εκατομμύρια το 2019- που αντιπροσωπεύουν 1 στις 8 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Διαβάστε ακόμη
Ανατροπή: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Market Pass 2
Ρεύμα: Νέο άλμα με την τιμή της μεγαβατώρας να «πατάει» τα 111 ευρώ (pic)
Μύκονος: Βοηθητικό σκάφος θαλαμηγού προσέκρουσε σε ύφαλο – Ένας νεκρός
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ