Η ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard AG ότι δεν θα ανακοινώσει τις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις καθώς αδυνατεί να εντοπίσει 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά έχει ενεργοποιήσει ραγδαίες εξελίξεις με την σημερινή ανακοίνωση της παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου, Μάρκους Μπράουν να μην είναι η μοναδική. Η εταιρεία διευκρίσε ότι η παραίτηση έχει άμεση ισχύ αλλά ήδη οι μέτοχοί της συρρέουν μαζικά προς την έξοδο πουλώντας τις μετοχές τους στην Wirecard AG.
Ο Αλεξάντερ Νταργουαλ, ο οποίος διαθέτει μετοχές της Wirecard τουλάχιστον από το 2007, έδωσε εντολή στην χρηματιστηριακή του εταιρεία να πουλήσει όλες τις μετοχές του, ενώ η Alken Asset Management, η οποία διέθετε μετοχές της εταιρείας από το 2008, έκανε το ίδιο. Ο Όμιλος DWS, με θέση στα τέλη Οκτωβρίου στην Wirecard που έφτανε περίπου το 1 δισ. ευρώ σε διάφορα funds της, έχει επίσης μειώσει την έκθεσή του.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wirecard, Μάρκους Μπράουν παραιτήθηκε σήμερα με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι η παραίτησή του έχει άμεση ισχύ, ενώ οι δύο ασιατικές τράπεζες που υποτίθεται διακρατούσαν τα 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά που λείπουν από τα ταμεία της εταιρείας αρνήθηκαν οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με αυτήν.
Οι μετοχές της Wirecard σημείωσαν πτώση έως και 52% σήμερα στη Φρανκφούρτη ενώ η μετοχή έχει σημειώσει υποχωρήσει περίπου κατά 71% από την Τετάρτη που έγινε γνωστή η υπόθεση.
Η χρηματιστηριακή του Ντάργουελ , η Devon Equity Management, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 1 δισ. λίρες, έχει πουλήσει όλες τις μετοχές της Wirecard, που ήταν και η μεγαλύτερη επένδυσή της. Ο Νταργουαλ, αγόρασε τις περισσότερες μετοχές του στην Wirecard το 2010 ενώ ο ίδιος ήταν στην Jupiter Fund Management Plc.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Devon, η γερμανική Wirecard αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 10% των περιουσιακών στοιχείων της Darwall’s European Opportunities Trust Plc και το 9,4% του European Opportunities SICAV Fund στα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και οι δύο θέσεις ήταν οι μεγαλύτερες σε ύψος χρημάτων και αντιπροσώπευαν σχεδόν το 1% του συνόλου των μετοχών της Wirecard.
Ο Ντάργουελ οικοδόμησε την καριέρα του μετά από σχεδόν 25 χρόνια στο Jupiter Fund, όπου έφτασε να διαχειρίζεται περίπου 8 δισ. λίρες. Πολλά από τα funds των επενδύσεωών του επένδυαν με τη σειρά τους σε μεγάλο βαθμό στη Wirecard, η οποία είχε αποδειχθεί μια κερδοφόρα επένδυση για τον διαχειριστή.
Ο διαχειριστής συνεργάστηκε με την Wirecard τον Μάρτιο και μετά την εσωτερική έρευνα στην εταιρεία έμεινε ικανοποιημένος ότι η εταιρεία θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που εντοπίστηκαν, έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Devon, Ρίτσαρντ Πάβρι σε σημερινή του επιστολή προς τους επενδυτές. «Αναδρομικά, αυτό το συμπέρασμα ήταν ένα λάθος, για το οποίο ζητούμε συγγνώμη», έγραψε.
«Όταν χάσαμε την εμπιστοσύνή μας στην εταιρεία στις 18 Ιουνίου, πουλήσαμε το σύνολο των θέσεων μας», πρόσθεσε ο Πάβρι.
Η Alken, η οποία κατείχε το 1,4% της Wirecard στα τέλη του 2019, έχει επίσης πουλήσει επίσης όλες της τις μετοχές, σύμφωνα με τον CEO και ιδρυτή της Νίκολα Γουαλέσκι.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων της Deutsche Bank, η DWS, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αγωγή τόσο κατά της Wirecard όσο και κατά του Μπράουν, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις εκπροσώπου της. Χθες η DWS είχε ανακοινώσει ότι δεν είχε πλέον σημαντική έκθεση στην Wirecard .
Η BlackRock Inc. είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, μετά τον Μπράουν, κατέχοντας ποσοστό άνω του 5% της Wirecard μέσω διάφορων funds , σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg αλλά εκπρόσωπος της αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.