search icon

Bloomberg

Watchfinder: Τα ρολόγια «μαϊμού» γίνονται…. όλο και καλύτερα – Τα μισά είναι απομιμήσεις Rolex

Τα τελευταία χρόνια προϊόντα - μαϊμού γίνονται ολοένα και πιο πειστικά. Η Watchfinder μπορούσε να ταυτοποιήσει το 80% των ρολογιών αυτών μόνο με μία ματιά, ποσοστό το οποίο έχει, πια, μειωθεί στο 20%.

Ο αριθμός των εξελιγμένων ρολογιών «μαϊμού» τον οποίο αποκαλύπτει η εταιρεία Watchfinder & Co., μέλος του ομίλου Richemont,  αυξάνεται συνεχώς, με τις ρέπλικες των Rolex να καλύπτουν το μισό περίπου των faux προϊόντων.

«Κατά τη διάρκεια της ταυτοποίησης της γνησιότητας των ρολογιών στην οποία προχωρά η Watchfinder με κάθε αγορά, το 10% ήταν ψεύτικα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o CEO της εταιρείας Άριεν φαν ντε Φαλ, προσθέτοντας πως «όλοι φιλοδοξούν να αγοράσουν ένα Rolex, αυξάνοντας τη ζήτησή τους κατακόρυφα. Γι αυτόν το λόγο, ο μεγαλύτερος αριθμός ψεύτικων ρολογιών πολυτελείας αφορά τα Rolex».

Τα τελευταία χρόνια προϊόντα – μαϊμού γίνονται ολοένα και πιο πειστικά. Η Watchfinder μπορούσε να ταυτοποιήσει το 80% των ρολογιών αυτών μόνο με μία ματιά, ποσοστό το οποίο έχει, πια, μειωθεί στο 20%.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία η οποία είναι θυγατρική της ελβετικής Richemont, τώρα πια χρειάζεται να προχωρήσουν σε πολύ πιο ενδελεχή έρευνα έτσι ώστε να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από τα καντράν των ρολογιών.

Η αύξηση της παραγωγής των ψεύτικων ρολογιών, παράλληλα, αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για την παγκόσμια δευτερεύουσα αγορά ρολογιών αξίας 25 δισ. ευρώ ετησίως, με ορισμένα από αυτά να ξεγελούν ακόμα και τους καλύτερους ειδικούς.

Η απάτη με το Omega Speedmaster

Η θυγατρική της Swatch Group AG, Omega, υπογράμμισε πρόσφατα πως τρεις πρώην υπάλληλοί της είχαν πάρει μέρος σε μία πολύπλοκη απάτη δημιουργίας και πώλησης ενός ρολογιού Omega Speedmaster το οποίο αποτελούσε αμάλγαμα αυθεντικών -ως επί το πλείστον- εξαρτημάτων από άλλα vintage ρολόγια. Το ρολόι πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2021 για πάνω από $3 εκατομμύρια, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ για τα Omega. Η εταιρεία ήταν αυτή που το αγόρασε και τώρα διεκδικεί νομικά το δίκιο της.

Το 2022 η Rolex δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα ταυτοποίησης της γνησιότητας και μεταπώλησης των μεταχειρισμένων Rolex μέσω διαπιστευμένων dealers.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο όσον αφορά τη συγκεκριμένη μάρκα. «Παρατηρούμε ρέπλικες και κλώνους πολύ υψηλής ποιότητας όλων των σπάνιων και πολυτελών brands», τόνισε ο φαν ντε Φαλ.

Οι απάτες στην αγορά των μεταχειρισμένων ρολογιών για τα πιο περιζήτητα μοντέλα αυξήθηκαν σε υψηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πριν περιοριστούν σημαντικά μετά το τέλος της.

Οι τιμές των ρολογιών στην αγορά των μεταχειρισμένων έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 18% το τελευταίο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg Subdial Watch Index, το οποίο παρακολουθεί τις τιμές των 50 ακριβότερων ρολογιών, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων των Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet. 

Διαβάστε ακόμη

Β. Καραμούζης (ΕΤΕ): «Πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ το 2023 προς εταιρείες – Κινητικότητα και στο εξωτερικό»

Πώς μπορείτε να κληρονομήσετε χρέη… εξ αμελείας!

Τραυλού-Βαρβιτσιώτης: Στόχος μας η Ελληνική Ναυτιλία να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version