Τα υψηλά δίδακτρα σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό έχουν αναγκάσει τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, μειώνοντας τα κόστη και προσελκύοντας περισσότερους διεθνείς φοιτητές. Ωστόσο, η νέα προσέγγιση βρίσκεται, πλέον, αντιμέτωπη με τους περιορισμούς στη μετανάστευση, δημιουργώντας νέες προκλήσεις στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η πόλη Γιορκ, για παράδειγμα, παλαιότερα γνωστή για την παραγωγή σοκολάτας, έχει μεταμορφωθεί σε μία σύγχρονη πανεπιστημιούπολη. Οι χώροι, όπου στεγαζόταν τα πρώην εργοστάσια σοκολάτας, λίγο έξω από τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, έχουν δώσει τη θέση τους σε πολυτελή φοιτητικά διαμερίσματα με υψηλές παροχές, όπως ιδιωτικά γυμναστήρια και αίθουσες κινηματογράφου. Παράλληλα, οι νέες βιομηχανίες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας ευδοκιμούν γύρω από το κεντρικό πανεπιστήμιο της πόλης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μίκαελ Πάβλοβιτς δηλώνει, ότι τα πανεπιστήμια έχουν αναλάβει τον ρόλο των παραδοσιακών βιομηχανιών, συνεισφέροντας σημαντικά στην τοπική οικονομία και αντιπροσωπεύοντας το 15% του πληθυσμού της Υόρκης, που φτάνει τους 203.000 κατοίκους. Τα πανεπιστήμια προσφέρουν περίπου 220 εκατομμύρια λίρες (280 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως στην τοπική οικονομία.

Η ανάπτυξη των πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ιστορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Βρετανία σκιαγραφεί την πορεία από την πλήρη κρατική χρηματοδότηση προς την ιδιωτικοποίηση. Μεταξύ 1962 και 1998, τα πανεπιστήμια δέχονταν περιορισμένο αριθμό φοιτητών με άμεση κρατική υποστήριξη. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά προς το τέλος του 20ού αιώνα, με τις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, που αποσκοπούσαν στο να φτάσουν οι μισοί από τους αποφοίτους του σχολείου στο πανεπιστήμιο. Αυτή η αύξηση του αριθμού των φοιτητών έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις μικρότερες πόλεις, όπου τα πανεπιστήμια αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία.

Από την ίδρυσή τους, πριν από τουλάχιστον 1.000 χρόνια, τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς παράγοντες της οικονομίας, δημιουργώντας 768.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και συνεισφέροντας 130,5 δισεκατομμύρια λίρες το ακαδημαϊκό έτος που έληξε το 2022. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 4% της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, παρά τη σημαντική συνεισφορά τους, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η Υόρκη, όπως και πολλές άλλες πόλεις, κατέγραψε έλλειμμα 24 εκατομμυρίων λιρών το περασμένο έτος λόγω της μείωσης του αριθμού των διεθνών φοιτητών κατά 16%.

Τα προβλήματα στη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με το Bloomberg, η στασιμότητα των εσόδων και οι ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει ορισμένα πανεπιστήμια στη λήψη δραστικών μέτρων, όπως η περικοπή υπηρεσιών και το κλείσιμο τμημάτων. Το 2012, τα δίδακτρα αυξήθηκαν στις 9.000 λίρες ετησίως, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες και πολιτική αναταραχή. Σήμερα, το ποσό αυτό αγγίζει τις περίπου 12.500 λίρες.

Κατά το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος, τα πανεπιστήμια έχαναν κατά μέσο όρο 2.500 λίρες για κάθε Βρετανό προπτυχιακό φοιτητή, με αποτέλεσμα να στραφούν σε διεθνείς φοιτητές, οι οποίοι καταβάλλουν υψηλότερα δίδακτρα. Αυτή η τάση έχει αυξήσει τον αριθμό των διεθνών φοιτητών κατά 40% για το έτη 2018-2019 και 2021-2022, φτάνοντας περίπου τους 680.000.

Οικονομικές επιπτώσεις και πολιτικές προκλήσεις

Τα έσοδα από τα διεθνή δίδακτρα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών διδάκτρων και το ένα πέμπτο των συνολικών εσόδων του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τον οικονομικό αντίκτυπο να αυξάνεται από 28,2 δισεκατομμύρια λίρες σε 37,4 δισεκατομμύρια λίρες την τριετία έως το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Ωστόσο, οι πρόσφατοι περιορισμοί στις βίζες και τη μετανάστευση απειλούν αυτήν την πηγή εσόδων. Οι αιτήσεις για φοιτητικές βίζες μειώθηκαν κατά 15% και οι αιτήσεις για εξαρτώμενα μέλη μειώθηκαν κατά 80% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης βρίσκεται υπό πίεση και οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ο Ντέιβιντ Γουίλετς, πρώην υπουργός Πανεπιστημίων, προτείνει την αύξηση των διδάκτρων, η οποία ωστόσο να είναι σύμφωνη με τον πληθωρισμό.

Τα πανεπιστήμια είναι απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη και τη διεθνή φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου, και οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν απαιτούν προσεκτική διαχείριση και υποστήριξη για να διασφαλιστεί το μέλλον και η βιωσιμότητά τους.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο» στο επενδυτικό πλάνο άνω των 8 εκατ. για τη μαρίνα Φλοίσβου της LAMDA

Viva Wallet: Κρίσιμη γενική συνέλευση στη σκιά της δικαστικής απόφασης

Αλέξης Αλεξίου (Cenergy Holdings): Ετοιμη για το άλμα στην αμερικανική αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ