Το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Thames Water Utilities να κατασκευάσει μια θηριώδη δεξαμενή νερού για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ξηρασίας στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, ενέκρινε η βρετανική κυβέρνηση.  Η δεξαμενή θα κατασκευαστεί στο Oxfordshire και θα κοστίσει 2,4 δισεκατομμύρια λίρες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης και ένα δεύτερο έργο της εταιρείας που αφορά την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου  ανακύκλωσης νερού στο Teddington, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Τα έργα αυτά αποτελούν μέρος του λεγόμενου Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Thames και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής και αντιπαραθέσεις στους πολιτικούς.

Η δεξαμενή, θα εκτείνεται σε μια περιοχή επτά χιλιομέτρων κοντά στο Abingdon, στο Oxfordshire. Θα είναι τόσο μεγάλη  -η χωρητικότητά της έχει οριστεί στα 150 δισεκατομμύρια λίτρα νερού– που μόλις κατασκευαστεί, θα χρειαστούν δύο χειμώνες για να γεμίσει.

Σύμφωνα με την εταιρεία το σχέδιο αυτό θα βοηθήσει την εταιρεία να επενδύσει σε νέα έργα υποδομής, να μειώσει τις διαρροές και να μειώσει τη ζήτηση νερού. Ο διευθύνων σύμβουλος Chris Weston δήλωσε πως «Με τη σειρά του, αυτό θα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από πηγές υπόγειων υδάτων, προστατεύοντας το τοπικό περιβάλλον».

Τα προβλήματα της Thames

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η Thames Water αναζητά επενδυτές και κεφάλαια ύψους 3,3 δισ. λιρών, ενώ υπολογίζεται ότι τα χρήματα στα ταμεία της επαρκούν έως τα τέλη Μάϊου. Επιπλέον σχεδιάζει να αυξήσει τους λογαριασμούς των πελατών έως και 59% τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ αντιμετωπίζει την οργή του κοινού για χρόνιες διαρροές και διαρροές λυμάτων.

Το Λονδίνο καταναλώνει περίπου δύο δισεκατομμύρια λίτρα νερού κάθε μέρα κατά μέσο όρο. Η Thames εκτιμά ότι μέχρι το 2050 η κατανάλωση θα  έχει αυξηθεί κατά ένα ακόμη δισεκατομμύριο λίτρα λόγω της αύξησης του πληθυσμού που αναμένεται να φτάσει τα 11 εκατομμύρια τα επόμενα 30 χρόνια.

Οι επικριτές της Thames αμφισβητούν τα στοιχεία της για την αύξηση του πληθυσμού και υποστηρίζουν ότι δεν θα χρειαζόταν να χτίσει μια τόσο μεγάλη δεξαμενή αν έκανε περισσότερες επενδύσεις και αντιμετώπιζε τις διαρροές. Η Thames σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις από τις 16 επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή του κλάδου Ofwat.

Διαβάστε ακόμη

Aνοίγει την επενδυτική ατζέντα του 2025 το road show του Χ.Α.

ΑΑΔΕ: Ερχονται οι έλεγχοι στην αγορά για IRIS – POS

Βασίλης Φουρλής: Χρονιά ορόσημο το 2024 για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ