Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Βρετανία επιλέγουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους δωρεάν σε μέλη της οικογένειάς τους, προσπαθώντας να αποφύγουν τους αυξανόμενους φόρους.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η μεσιτική εταιρεία Hamptons από το Κτηματολόγιο και τα οποία δημοσιεύει το Bloomberg, περισσότερα από 220.000 ακίνητα αναμένεται να αλλάξουν χέρια (σχεδόν) δωρεάν – το 2024, αριθμός αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο Λονδίνο, πάνω από το 25% των ακινήτων θα μεταβιβαστούν χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα.
Δωρεές και οικογενειακές μεταβιβάσεις
Περίπου το 40% των μεταβιβάσεων σχετίζεται με ολόκληρα ακίνητα, συνήθως μεταξύ γονέων και παιδιών. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν τη μεταβίβαση μέρους ενός ακινήτου, συνήθως μεταξύ συγγενών ή συντρόφων, όπου ο ιδιοκτήτης δωρίζει ένα μερίδιο της περιουσίας του σε κάποιον που δεν έχει ιδιόκτητη κατοικία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Hamptons, Ντέιβιντ Φελ, οι αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως το υψηλότερο τέλος χαρτοσήμου για τους ιδιοκτήτες πολλών ακινήτων, έχουν ωθήσει τις οικογένειες να κατανείμουν την ιδιοκτησία μεταξύ περισσότερων μελών. Παράλληλα, η αύξηση των δημοτικών φόρων για τα επιπλέον ακίνητα και οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές κατά την αγορά έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.
Μεταβίβαση κληρονομιάς στην Βρετανία
Στη Βρετανία, οι δωρεές μπορούν να πραγματοποιηθούν, χωρίς φορολογική επιβάρυνση, αρκεί ο δωρητής να ζήσει τουλάχιστον επτά χρόνια μετά τη μεταβίβαση. Σε διαφορετική περίπτωση, ο παραλήπτης της περιουσίας ενδέχεται να πληρώσει φόρο έως 40%. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται συχνά για την αποφυγή φόρων κληρονομιάς, ενώ η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε στενούς συγγενείς μπορεί, επίσης να μειώσει τη φορολογία σε μελλοντικές επενδύσεις.
Η τράπεζα της… μαμάς και του μπαμπά
Η οικονομική στήριξη από τους γονείς, γνωστή και ως «Bank of Mom and Dad», συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα χρηματοδότησης για τους νέους που επιδιώκουν να αποκτήσουν κατοικία σε μια από τις πιο ακριβές αγορές ακινήτων παγκοσμίως. Σύμφωνα με έκθεση του Resolution Foundation, η συνολική αξία των χρηματικών δωρεών άγγιξε τις 29 δισ. λίρες την περίοδο 2018-2020, υπερδιπλάσια σε σχέση με μια δεκαετία πριν.
Παράλληλα, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος για αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του τέλους χαρτοσήμου για τους ιδιοκτήτες πολλών κατοικιών, στοχεύει να αποθαρρύνει τους επενδυτές και να ενισχύσει τους νέους αγοραστές. Ωστόσο, η στεγαστική κρίση στη Βρετανία παραμένει έντονη, με την Τράπεζα της Αγγλίας να δείχνει απροθυμία να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού.
Η εκτίναξη των ενοικίων δυσκολεύει τους νέους να συγκεντρώσουν κεφάλαια για προκαταβολές. Σύμφωνα με το Resolution Foundation, μια μέση νέα οικογένεια χρειάζεται πλέον περισσότερα από 14 χρόνια για να αποταμιεύσει το απαραίτητο ποσό, σχεδόν διπλάσιο διάστημα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.
Μεταβίβαση πλούτου στις επόμενες γενιές
Η Hamptons επισημαίνει, ότι η αυξημένη ιδιοκτησία κατοικιών από τις μεταπολεμικές γενιές έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ακίνητης περιουσίας, η οποία πλέον μεταβιβάζεται στις επόμενες γενιές. Οι αυξανόμενοι φόροι κεφαλαιακών κερδών και τα μειωμένα αφορολόγητα όρια ενισχύουν την τάση για δωρεές, καθώς γίνονται μια οικονομικά ελκυστική λύση για τη μεταφορά περιουσίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φελ: «Οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές και τα χαμηλότερα αφορολόγητα κίνητρα έχουν επιταχύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων ως έναν τρόπο να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση».
Διαβάστε ακόμη
Πολιτικό χάος στη Νότια Κορέα: Η Κεντρική Τράπεζα υπόσχεται μέτρα για τη σταθερότητα των αγορών
Νέο πακέτο μέτρων για τις τράπεζες – Ποιες αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα