Ολοένα αυξάνεται η λίστα των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Βρετανία λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προκαλώντας ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση σπιράλ μισθών-πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Border Force, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα βρετανικά αεροδρόμια από τις 23 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου έχουν ως στόχο «αύξηση των μισθών κατά 10%, τη δίκαιη συνταξιοδότηση και την εργασιακή ασφάλεια».
Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από κοινού από τα 100.000 μέλη του συνδικάτου Public and Commercial Services Union (PCS) και ακολούθησαν παρόμοιες αποφάσεις άλλων συνδικάτων.
Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία προχωρούν στις απεργίες αυτές λόγω του υπέρογκου κόστους διαβίωσης που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός ο οποίος άγγιξε υψηλό 41 ετών στο 11,1% τον Οκτώβριο. Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, οι νοσοκόμοι και πλήθος άλλων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν παρόμοιες απεργίες.
Η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ παραμένει πολέμια, ενώ μελετά και την απαγόρευση των απεργιών στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ο Σούνακ κατηγορεί τους συνδικαλιστές πως είναι «παράλογοι» και έχει υποσχεθεί να «προστατεύσει τα βρετανικά νοικοκυριά». Το πρόβλημα του Σούνακ, όμως, είναι πως περίπου το 10% του συνολικού βρετανικού πληθυσμού ανήκουν σε συνδικάτα, κάτι που κάνει την επιθετική του αυτή στάση εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτικά.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της ING Groep, Αντουάν Μπουβέ, «πιστεύω πως οι περισσότερες αγορές θα λάβουν τις κινήσεις αυτές ως προάγγελο της περαιτέρω αύξησης του μισθολογικού κόστους εργασίας, κάτι το οποίο θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην ΒοΕ. Το σπιράλ του πληθωρισμού–μισθών θα συνεχιστεί και το 2023».
Μισθολογικό χάσμα
Η διαφορά του ποσοστού των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του δημόσιου τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα υποδεικνύει και το διευρυνόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναλυτή της BNP Paribas, Πολ Χόλινγκσγουορθ στο CNBC, οι προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα πλησιάζουν τα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ οι πραγματικοί μισθοί του δημόσιου τομέα κυμάνθηκαν 5% χαμηλότερα. Ο Χόλινγκσγουορθ τόνισε πως το χάσμα αυτό «δεν είναι πια βιώσιμο».
Ο αναλυτής, πάντως, υποστήριξε πως η αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα ενδέχεται να μην επιδεινώσει τον πληθωρισμό αφού η ΒοΕ θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αυξητική του τάση με περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποστηρίξει τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα μέσω αύξησης της φορολογίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Φαύλος κύκλος
Μέρος του προβλήματος είναι η μείωση της κατανάλωσης αλλά και το μεγάλο ποσοστό άεργων Βρετανών το οποίο έχει αυξηθεί κατά 630.000 άτομα από το 2019.
Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS), περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα υποστήριξαν πως πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και δεν μπορούν να εργαστούν. Σημειωτέον πως ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά μισό εκατομμύριο άτομα από το 2019.
Μεγάλο ποσοστό των ατόμων αυτών έχουν ηλικία μεταξύ 50 και 64 ετών. Σύμφωνα με τον Χόλινγκσγουορθ, όμως, μόλις 1 στους 5 συμπεριλαμβάνονται στη λίστα ατόμων με παθήσεις του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS).
Διαβάστε ακόμη
Ο άνθρωπος που αύξησε την περιουσία του κατά $40 δισ. μέσα στο 2022
Καλάθι του νοικοκυριού: Μειωμένες ή σταθερές τιμές στο 98% των προϊόντων την 9η εβδομάδα (πίνακας)
Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης»: Νέες τιμές στα διόδια το 2023