Η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού άλλες πέντε φορές στο 3,5% προτού διατρέξει τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης» της οικονομίας και αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου Νταν Χάνσον δείχνουν ότι το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο είναι μεταξύ 3% και 4%, υψηλότερο από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Υποθέτει ότι το μέσο σημείο – 1,25 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το σημερινό επίπεδο – θα είναι το σημείο όπου θα εγκατασταθούν τα επιτόκια.
Η μέτρηση του σημείου όπου η νομισματική πολιτική ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την ανάπτυξη είναι όλο και πιο σημαντική για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς προσπαθούν να επιτύχουν μια ήπια προσγείωση από το πληθωριστικό σοκ του 2022 και του 2023. Η BOE αντιστρέφει την πολιτική της μετά τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που ξεπέρασε για λίγο το 11%.
Ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι είναι πιθανές τέσσερις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας κατά τη διάρκεια του 2025, με αποτέλεσμα ο δείκτης αναφοράς να διαμορφωθεί στο 3,75% από 4,75%. Ωστόσο, αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το ουδέτερο επιτόκιο παρά μόνο να πει ότι θα είναι υψηλότερο από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο των επιτοκίων του 2009 έως το 2021.
«Τα περιθώρια για να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο χωρίς να αναζωπυρώσουμε τον πληθωρισμό φαίνονται περιορισμένα», δήλωσε ο Χάνσον. Αναμένει ότι η BOE θα προβεί σε μία ακόμη μείωση το 2026, σταματώντας πολύ κάτω από το 3% που ανέμενε προηγουμένως, μεταδίδει το Bloomberg.
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια το επόμενο έτος, η «συζήτηση σχετικά με το σημείο λήξης του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να ενταθεί», δήλωσε ο Χάνσον.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει ουδέτερα σενάρια, αλλά η BOE δεν έχει επανεξετάσει το θέμα από το 2018 – όταν εκτίμησε ότι το ουδέτερο επιτόκιο θα είναι 2%-3%.
Η αναπληρώτρια διοικητής Κλερ Λομπαρντέλι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι «μη παρατηρήσιμο» και ότι «δεν θα ήταν πραγματικά λογικό για εμάς να προσπαθήσουμε» να το εκτιμήσουμε. Ο πρώην ρυθμιστής των επιτοκίων Γκερτιαν Βλιχε απάντησε κατηγορώντας την BOE ότι καταπνίγει τη συζήτηση για το θέμα, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι «πρέπει να έχουν άποψη» για το πότε θα σταματήσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Η Σουάτι Ντινγκρα, το πιο ήπιο μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι πιστεύει ότι το ουδέτερο επιτόκιο έχει «αυξηθεί σε κάποιο βαθμό» και βρίσκεται πλέον μεταξύ 2,5% και 3,5%. Κάθριν Μαν, το πιο σκληρό μέλος, πιστεύει ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι τρέχουσες ρυθμίσεις πολιτικής δεν είναι τόσο περιοριστικές όσο υποτίθεται.
Νωρίτερα φέτος, ο Τσαρλς Γκουντχαρτ, ιδρυτικό μέλος της MPC, δήλωσε ότι το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο μπορεί να είναι λίγο πάνω από το 4%.
Ο Χάνσον χρησιμοποίησε μια μεθοδολογία παρόμοια με αυτή που περιγράφει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αντανακλά την εκπληκτική ανθεκτικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στην απότομη αύξηση των επιτοκίων στο 5,25% από 0,1% σε διάστημα μόλις 20 μηνών.
Μια από τις «βασικές παρατηρήσεις» από την εμπειρία του κύκλου αύξησης των επιτοκίων του 2022 και του 2023 ήταν «ότι η οικονομία άντεξε καλύτερα από ό,τι υποδηλώνουν τα περισσότερα μοντέλα», είπε.
«Περίπου το ήμισυ της αύξησης του βασικού επιτοκίου της BOE φαίνεται να έχει αντιστοιχηθεί με αύξηση του ουδέτερου επιτοκίου. Αν αυτό είναι σωστό, εξηγεί μεγάλο μέρος της ανθεκτικότητας της οικονομίας στα υψηλότερα επιτόκια. Έχει επίσης μεγάλες επιπτώσεις για το πού θα εγκατασταθεί το κόστος δανεισμού».
Διαβάστε ακόμη
Μάριο Ντράγκι: «Κενό ηγεσίας» στην ΕΕ
Επιχειρήσεις: Λήγει η προθεσμία για επιχορήγηση έως 100% με την πρόσληψη ανέργων
Στο ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου στρέφονται οι επενδυτές (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα