search icon

Bloomberg

Βρετανία: «Φωνές» των καταστημάτων να μην καταργηθεί η απαλλαγή του ΦΠΑ για τους τουρίστες

Το σχέδιο του Σουνάκ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή τον μήνα που θα ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου

Αντιμέτωπα με νέες περιπέτειες είναι τα καταστήματα πολυτελείας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς υπάρχουν φόβοι για επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ενόψει Brexit, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο ευάλωτα μετά τα κυλιόμενα lockdown, προκειμένου να αναχαιτιθεί η επέλαση του δεύτερου κύματος του Covid-19.

Ο εμπορικός σύλλογος καλεί τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, να αντιστρέψει την απόφαση κατάργησης ενός προνομίου για αγοραστές από την Κίνα, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο τους επιτρέπει να διεκδικήσουν τον φόρο προστιθέμενης αξίας 20% για αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σχέδιο του Σουνάκ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή τον μήνα που θα ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου. Αντί να ενισχύουν τα κυβερνητικά ταμεία, όπως λένε οι επιχειρήσεις, η κίνηση αυτή θα ενθαρρύνει τους τουρίστες να ψωνίσουν στο Παρίσι ή το Μιλάνο τις βρετανικές φίρμες Mulberry και Burberry  αντί να επισκεφθούν το Λονδίνο, μια αλλαγή που θα θέσει – όπως οι ίδιοι εκτιμούν – σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση τον τουριστικό κλάδο εν γένει που ήδη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television,  ο Γιούαν Βέντερς, CEO της εταιρείας πολυτελών τροφίμων στο Λονδίνο, Fortnum & Mason, αποκαλεί το σχέδιο «αυτοκτονικό», ενώ πρόσθεσε πως «ακριβώς όπως το λιανικό εμπόριο χρειάζεται τα απαραίτητα «όπλα» για την ανάκαμψή του, φαίνεται ότι αυτή η πολιτική δεν είναι πλήρως συγχρονισμένη με αυτά».

Η χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η βρετανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους ενίσχυσης των οικονομικών καθώς η πανδημία έχει ωθήσει την οικονομία στη χειρότερη κρίση της μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η Βρετανία δεν μπορεί να φορολογεί τους επισκέπτες εντός και εκτός της ΕΕ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, επομένως είτε θα πρέπει να επεκτείνει αυτήν την πολιτική ή να την καταργήσει.

Προς το παρόν, οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ μπορούν να ζητήσουν επιστροφή του ΦΠΑ για αγαθά που αγοράστηκαν στη Βρετανία και αφαιρέθηκαν από τη χώρα εντός τριών μηνών, μείον τα διοικητικά έξοδα. Η εξοικονόμηση μπορεί να είναι σημαντική: Για ένα ρολόι 10.000 λιρών, το ποσό που αφαιρείται ανέρχεται στις 2.000 λίρες. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται προϊόντα που αγοράστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν εντός του  Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τα αρώματα, ενώ επιστροφές δεν προβλέπονται για αντικείμενα όπως οι πολύτιμοι λίθοι και τα κοσμήματα.

Οι αγοραστές από το εξωτερικό μπορεί να ξοδέψουν πολλά, αλλά εξακολουθούν να έχουν επίγνωση των τιμών, δήλωσε ο Άλμπερτ Ριντ, CEO της Conde Nast Britain, του εκδοτικού οίκου, ο οποίος δημοσιεύει τα περιοδικά Vanity Fair και Vogue και ανέφερε την εισροή τουριστών λιανικής μετά την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την ΕΕ το 2016, η οποία οδήγησε τη λίρα σε υποτίμηση έναντι άλλων νομισμάτων. Η ασθενέστερη λίρα θα μπορούσε να συνεχίσει να προσελκύει τουρίστες, αν και ορισμένοι αναλυτές λιανικής αμφισβητούν εάν αυτό θα είναι επαρκής αποζημίωση.

Ο ευρύτερος οικονομικός αντίκτυπος της νέας πολιτικής θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια έως και 680 εκατ. λιρών σε φορολογικά έσοδα και 41.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η ελάφρυνση του ΦΠΑ κόστισε στους Βρετανούς φορολογούμενους 500 εκατ. λίρες το 2019 και το 92% των επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι προμήθειες… πανδημία δεν γνωρίζουν – Έσοδα άνω των 230 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο για τις τρεις τράπεζες

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η διανομή του εμβολίου – Ποια αεροπορική την ανέλαβε

Μητσοτάκης: Περιορισμένα Χριστούγεννα οικογενειακά, ενδεχομένως με μια οικογένεια ακόμα

Exit mobile version