Με ρυθμό ρεκόρ φαίνεται πως αναπτύσσονται τα ποσοστά απασχόλησης στη Βρετανία. Σύμφωνα με την Βρετανική Υπηρεσία Στατιστικής οι βρετανικές επιχειρήσεις προσέθεσαν 356.000 εργαζόμενους λόγω της αυξημένης ζήτησης που ακολουθεί την έξοδο από την πανδημία και την αύξηση των εμβολιασμών. Η αύξηση των θέσεων εργασίας έφτασε στο 7% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, στις 962.000.
Τα ποσοστά αυτά δημοσιεύτηκαν μία μόλις ημέρα μετά από τις δηλώσεις του αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (ΤτΑ) Ντέιβ Ράμσντεν ο οποίος σηματοδότησε την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και την πιθανή άρση των οικονομικών κινήτρων στο εγγύς μέλλον προς περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι μισθοί επέδειξαν, επίσης, αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2020, αν και οι στατιστικολόγοι υπογραμμίζουν πως τα στοιχεία αυτά επηρεάζονται από την πανδημία.
Η συγκεκριμένη αύξηση υποδεικνύει μείωση των μισθών πέρυσι, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε το “κλείσιμο” της οικονομίας. Η Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει πως η πραγματική μισθολογική αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 3,9% και 5,1% ή μεταξύ 3,2% και 4,4% όταν δεν συμπεριλαμβάνονται τα μπόνους.
Σύμφωνα με τον Σαντζέι Ράζα, οικονομολόγο της Deutsche Bank «Τα στοιχεία αυτά θα είναι βραχυπρόθεσμα και θα επιδείξουν διόρθωση και επιστροφή σε κανονικά επίπεδα μέσα στο 2022».
Για την ΤτΑ το κύριο ερώτημα είναι το τί μέλλει γενέσθαι όταν τελειώσει το πρόγραμμα μισθολογικών επιδοτήσεων των εργαζομένων σε αναστολή στις 30 Σεπτεμβρίου. Αν και ο αριθμός των εργαζομένων αυτών έχει μειωθεί τα μάλα, η Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει πως κυμαίνεται ακόμη γύρω στα 1,1 εκατομμύρια, πολλοί εκ των οποίων δεν θα μπορέσουν να βρουν εργασία το φθινόπωρο. Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν αύξηση της ανεργίας στο 5,2% μέχρι το τέλος του έτους.
Ένα άλλο ρίσκο που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι η πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού την 19η Ιουλίου, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των καταναλωτικών εξόδων.
Οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στις 862.000 το δεύτερο τρίμηνο, υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα.
Ο ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνάκ υπογράμμισε πως τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι βρετανικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνομίλησε το Bloomberg αναφέρουν πως αν και υπάρχουν ελλείψεις στην πρόσληψη εργατών αποθήκης και οδηγών φορτηγών, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη εργαζομένων ή ακόμη και ολόκληρων ομάδων που απασχολούνται στη λιανική ή στα γραφεία.
Ο Μάικ Τσέρι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων ανέφερε πως υπάρχουν προβλήματα στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού, με τις μικρές επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να ανοίξουν και πάλι παρά την άρση των περιορισμών.
Το δεύτερο τρίμηνο, η ανεργία στη χώρα η οποία μέχρι τώρα περιοριζόταν λόγω των προγραμμάτων αναστολής εργασίας της κυβέρνησης, αυξήθηκε στο 4,8%.
Διαβάστε ακόμα:
Μυτιληναίος: Ξεκινά εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 9,1 δισ. στο α΄εξάμηνο
Βασιλάκης: Τι θα κρίνει τη φετινή τουριστική περίοδο – Με ρευστότητα €600 εκατ. η Aegean