Αντοχές – έκπληξη δείχνει αγορά εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς όχι μόνο οι μισθοί σημείωσαν άνοδο αλλά και η ανεργία υποχώρησε τον Απρίλιο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ακόμα δρόμο μπροστά της προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Η ανεργία υποχώρησε στο 3,8% παρά τις προβλέψεις για αύξηση στο 4%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Παράλληλα, οι μέσες αποδοχές χωρίς μπόνους ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της πανδημίας.
Πλέον οι traders αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την BOE. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,72%, οδεύοντας σε υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.
Η αγορά προβλέπει πλέον αύξηση του κόστους δανεισμού και το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται στο 5,7% τον Φεβρουάριο του 2024.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία αποτελούν μεγάλη έκπληξη επειδή οι οικονομολόγοι και η Τράπεζα της Αγγλίας ανέμεναν χαλάρωση της αγοράς εργασίας υπό την πίεση των 12 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων.
Ενώ οι έρευνες έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή, η κεντρική τράπεζα εξέταζε την επιβράδυνση στις νέες κενές θέσεις εργασίας ως ένδειξη ότι η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας υποχωρεί. Αντίθετα, η έντονη έλλειψη εργαζομένων, φαινόμενο που εντάθηκε λόγω της πανδημίας, αυξάνει τους μισθούς.
Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε στο νούμερο-ρεκόρ των 33,1 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα προ πανδημίας επίπεδα. Όλα τα άλλα κράτη της G7 έφτασαν σε αυτό το ορόσημο μήνες πριν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι βρετανικές εταιρείες προσπαθούν να βρουν το προσωπικό που χρειάζονται, αυξάνοντας τους μισθούς και μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας.
Η ανεργία μειώθηκε κατά 25.000 άτομα τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εντάσσονται στην κατηγορία του ανενεργού πληθυσμού —άνεργοι και δεν αναζητούσαν δουλειά— μειώθηκε κατά 13.000. Αυτό συνέβαλε σε άλμα κατά 94.000 στον αριθμό των εργαζομένων.
«Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει πολύ ανθεκτική και συνεχίζει να δημιουργεί σύγχυση», δήλωσε ο Hussain Mehdi, Στρατηγικός Μακροοικονομικών & Επενδύσεων στην HSBC Asset Management. «Για την Τράπεζα της Αγγλίας, η αύξηση των μισθών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα – είναι απλώς σε πολύ υψηλό επίπεδο για να επιτρέψει στον πληθωρισμό να φτάσει τον στόχο του 2%», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και προκαλεί τη μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους ζωής των τελευταίων γενεών. «Η άνοδος των τιμών συνεχίζει να τρώει τους μισθούς των ανθρώπων – γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε στο σχέδιό μας να μειώσουμε στο μισό τον πληθωρισμό φέτος για να ενισχύσουμε το βιοτικό επίπεδο», δήλωσε ο Χαντ.
Η άνοδος των τιμών έχει συμπιέσει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών. Οι πραγματικοί μισθοί, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι κατά 1,3% χαμηλότεροι από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Διαβάστε ακόμη
ΙΕΑ: Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί εντός δεκαετίας (γράφημα)
Ρεπό την Παρασκευή: Το «δώρο» που κάνει τεχνολογικός κολοσσός στους υπαλλήλους του
Οι απώλειες για το κρυπτονόμισμα της Binance δοκιμάζουν τα νέυρα των επενδυτών (γράφημα + tweet)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ