Με λουκέτο απειλούνται περίπου 47.000 επιχειρήσεις στη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Red Flag» της Begbies Traynor, η οποία ειδικεύεται στην εταιρική αναδιάρθρωση.
Συγκεκριμένα, η πιο πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι η θηλιά της οικονομικής δυσπραγίας έχει σφίξει απειλητικά γύρω από περισσότερες από 47.000 επιχειρήσεις, 25% περισσότερες από ό, τι ένα τρίμηνο νωρίτερα, με τους κλάδους των ακινήτων και των κατασκευών να έχουν μεγάλη παρουσία στη λίστα. Την ίδια στιγμή, 539.900 επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν «σημαντική» οικονομική πίεση.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία περίοδο κατά την οποία η «κρίσιμη οικονομική δυσπραγία» έχει αυξηθεί κατά 25%, σύμφωνα με την έκθεση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Από τους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων προέρχονται 3 στις 10 από αυτές τις επιχειρήσεις (ποσοστό 30%).
Ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του αριθμού των εταιρειών που αντιμετωπίζουν κρίσιμη οικονομική δυσπραγία αυξήθηκε κατά 32,6% στον κατασκευαστικό κλάδο, κατά 41,3% στην υγεία και στην εκπαίδευση, κατά ένα τέταρτο στις υπηρεσίες ακινήτων και 24% στις υπηρεσίες υποστήριξης.
Δεκαοκτώ από τους 22 τομείς που καλύπτονται από την έκθεση κατέγραψαν διψήφια ποσοστιαία αύξησης στον αριθμό των επιχειρήσεων των οποίων τα οικονομικά έχουν περιέλθει σε κρίσιμο σημείο.
Τέλεια καταιγίδα
Όπως σχολίασε στον Guardian η Τζούλι Πάλμερ, συνεργάτης της Begbies Traynor, οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες δημιούργησαν μια «τέλεια καταιγίδα» για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Μετά από μια δύσκολη χρονιά για τις βρετανικές επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκε από υψηλά επιτόκια, αχαλίνωτο πληθωρισμό, αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη και αυξανόμενο και απρόβλεπτο κόστος εισροών, βλέπουμε τώρα αυτή την τέλεια καταιγίδα να επηρεάζει κάθε τομέα της οικονομίας», υπογράμμισε. Καθοριστικός για αυτή την εξέλιξη στάθηκε ο ρόλος των επιτοκίων με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που σηματοδότησε η Τράπεζα της Αγγλίας στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, που φόρτωσαν με προσιτό χρέος κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, αντιμετωπίζουν τώρα την πρόσθετη επιβάρυνση που για πολλούς είναι αγώνας επιβίωσης.
Η έκθεση διαπίστωσε ακόμη ότι 539.900 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπιζαν «σημαντική» οικονομική πίεση μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, αυξημένες κατά 12,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Οι περισσότερες εταιρείες που αντιμετωπίζουν «κρίσιμη» οικονομική δυσπραγία είχαν έδρα στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά, με τις λιγότερες στη βορειοανατολική και στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Πέρυσι, ο αριθμός των εταιρειών που κατέρρευσαν είχε ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τη μεγάλη οικονομική κρίση [του 2008]», δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής του τομέα χρήματος και αγορών στο Hargreaves Lansdown. «Ένα μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρήσεων που εκπέμπουν σήματα συναγερμού αναμένεται να καταρρεύσει τον επόμενο χρόνο, ενισχύοντας τις εικασίες ότι μια ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επικείμενη».
Οι κλάδοι
Οι 10 κορυφαίοι τομείς με επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν «κρίσιμη» οικονομική δυσπραγία είναι οι εξής:
· Κατασκευές (7.849)
· Υπηρεσίες υποστήριξης (7.096)
· Υπηρεσίες ιδιοκτησίας ακινήτων (6.228)
· Επαγγελματικές υπηρεσίες (4.347)
· Γενικοί έμποροι λιανικής (3.133)
· Τηλεπικοινωνίες και πληροφορική (2.830)
· Υγεία και εκπαίδευση (2.719)
· Μέσα Ενημέρωσης (1.828)
· Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (1.373)
· Λιανεμπόριο τροφίμων και φαρμάκων (1.343)
Διαβάστε ακόμη
DBRS Morningstar: Πρώτη στη μείωση NPLs η Ελλάδα το 2023 – Οι προοπτικές για το 2024 (γραφήματα)
Γερμανία: Νέα απεργία εξήγγειλε το συνδικάτο των σιδηροδρομικών – Θα διαρκέσει έξι ημέρες
Ναυάγησε το deal 10 δισ. δολ. της Sony με την ινδική Zee
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ