Η, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη πρόταση δύο ερευνητών του βρετανικού Πανεπιστημίου Warwick για την αναζωογόνηση των οικονομιών από το lockdown συνιστά τη σταδιακή άρση του με κριτήριο την ηλικία. Σύμφωνα με την πρόταση τους, το lockdown θα πρέπει να αρθρεί για τους 20ρηδες ώστε να τους επιτραπεί να επιστρέψουν πρώτοι στην αγορά εργασίας.
Οι συγγραφείς της έρευνας Andrew Oswald και Nattavudh Powdthavee χαρακτηρίζουν την πρότασή τους ως «ισορροπία μεταξύ επιδημιολογίας και οικονομικών», υποστηρίζοντας ότι τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών είναι πιο ανθεκτικά στην ασθένεια και επομένως καταληλότερα για να εργαστούν εκτός σπιτιού.
“Αν και οι θάνατοι από τον ιό είναι, ορθώς, το σημερινό πρόβλημα, είναι πιθανό ότι το μεγάλο οικονομικό κόστος της αναστολής της δραστηριότητας σε ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας θα μας απασχολήσει έντονα στη συνέχεια”, γράφουν σε μια μελέτη που επικεντρώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Στους νέους σε ηλικία θα μπορούσε να επιτραπεί η επαναλειτουργία ή το άνοιγμα μικρών επιχειρήσεων, εστιατορίων, υπηρεσιών μεταφορών, η αγορά ή πώληση αυτοκινήτων και σπιτιών και πολλά άλλα”.
Ωστόσο οι «επιλέξιμοι» προς «απελευθέρωση» θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της πανδημίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κατά κύριο λόγο, δεν θα πρέπει να ζουν με τους γονείς τους. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε επαφή με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά θα μπορούν να εργάζονται σε ντιλίβερι.
Εντός της ομάδας των «επιλέξιμων» βασικό ρόλο αποδίδουν οι ερευνητές σε όσους ήδη απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, με την υπόθεση ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους. Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι 2,6 εκατ. άτομα εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία αυτή στη Βρετανία.
Το «πείραμα» θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, αν και οι εμπνευστές του αναγνωρίζουν ότι έχει πολιτικές προκλήσεις επισημαίνοντας ότι ορισμένοι από αυτούς τους νέους θα πεθάνουν από τον κοροναϊό – με τον αριθμό που δίνουν οι ίδιοι να ανέρχεται στους 630 – και πολλοί περισσότεροι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Υποστηρίζοντας την πρότασή τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι (εφόσον συνεχιστεί το lockdown), οι νέοι αναμένεται να είναι οι πιο επιρρεπείς σε επιθετική και γενικότερα επικίνδυνη συμπεριφορά» – ενώ από την άλλη πλευρά, εφόσον αφεθούν ελεύθεροι, είναι η κατηγορία του πληθυσμού που μπορεί να παρακολουθείται ευκολότερα έξω από το σπίτι.
“Είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση δράσης χωρίς συνέπειες ή ρίσκο, εκτός αν ανακαλυφθεί γρήγορα ένα εμβόλια για τον ιό”, έγραψαν. “Αντιθέτως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιδημιολογικούς και οικονομικούς συμβιβασμούς και οι επιλογές σε αυτή τη συγκυρία θα είναι πιθανότατα δύσκολες τόσο για τους πολιτικούς όσο και για τους πολίτες”.