Διχασμένοι φαίνεται πως είναι οι αναλυτές όσον αφορά την επίδραση που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παρά τις διαφορετικές τους εκτιμήσεις όσον αφορά την προσφορά, όμως, όλοι αναμένουν αύξηση της ζήτησης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η αμερικανική Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) και ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OΠΕΚ) έχουν εκδώσει επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την αγορά πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022. Οι τρεις οργανισμοί έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις ζήτησής τους, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας που έχει προκαλέσει εκτεταμμένα lockdowns στην Κίνα και της αύξησης των τιμών των αγαθών λόγω των αυθυποβεβλημένων κυρώσεων αρκετών εταιρειών που συνεργάζονταν με τη ρωσική ενεργειακή αγορά.
Η πιο δραστική επικαιροποίηση των στοιχείων ήταν αυτή της ΕΙΑ η οποία μείωσε τις εκτιμήσεις ζήτησης πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια/ημέρα. Ο ΟΠΕΚ μείωσε το αντίστοιχο ποσοστό κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα, ενώ η ΙΕΑ κατά 260.000 βαρέλια/ημέρα .
Οι δύο πρώτοι οργανισμοί φαίνεται πως προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις εκτιμήσεις για περιορισμένες μειώσεις που έκαναν τους προηγούμενους μήνες, σε αντίθεση με την προηγούμενη σημαντική μείωση των εκτιμήσεων της ΙΕΑ. Σημειωτέον πως σε σχέση με τον Φεβρουάριο, η ΙΕΑ έχει μειώσει τις εκτιμήσεις της για παραγωγή πετρελαίου για το 2022 συνολικά κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα. Η συνολική επικαιροποίηση του ΟΠΕΚ κυμαίνεται στα μείον 300.000 βαρέλια/ημέρα.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, τα lockdowns στην Κίνα θα μειώσουν την εγχώρια ζήτηση πετρελαίου κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα ενώ -από την πλευρά της- η ΕΙΑ θέτει μίνιμουμ όριο μείωσης ζήτησης στη χώρα κατά 130.000 βαρέλια/ημέρα.
Οι οργανισμοί φαίνεται πως συμφωνούν περισσότερο όσον αφορά τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων στην αγορά ρωσικού πετρελαίου. Οι αναλυτές του ΟΠΕΚ αναμένουν μείωση ζήτησης ρωσικού πετρελαίου κατά 150.000 βαρέλια/ημέρα (4% του συνόλου) σε σχέση με τα περίπου 400.000 βαρέλια/ημερα (10% του συνόλου) των ΙΕΑ και ΕΙΑ.
Όσο για την παραγωγή ρωσικού πετρελαίου, οι απόψεις των τριών οργανισμών διαφέρουν σημαντικά. Ο ΟΠΕΚ, παρά την πρόσφατη μείωση των εκτιμήσεων για την αναμενόμενη παραγωγή στη χώρα, υποστηρίζει πως θα παραμείνει σχετικά σταθερή στα 11 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.
Σε αντίθεση, οι ΕΙΑ και ΙΕΑ προβλέπουν σημαντικότερες επιπτώσεις στη ρωσική παραγωγή, παρά την -μέχρι τώρα- απουσία κυρώσεων στη συγκεκριμένη αγορά.
Στο αρνητικό σενάριο της ΙΕΑ, η παραγωγή ρωσικού πετρελαίου θα μειωθεί κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα.
Παρά τις διαφορές τους, ο ΙΕΑ και ο ΟΠΕΚ αναμένουν πως ο πλανήτης θα χρειαστεί παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τα 13 κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, αν και το ποσοστό αυτό ενδέχεται να μειωθεί λόγω της πιθανής απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων ορισμένων χωρών.
Η εκτίμηση της ΕΙΑ είναι πιο απαισιόδοξη όσον αφορά τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, αφού προβλέπει ανάγκη αύξησης της παραγωγής από τα 28,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα στα 28,7 εκατομμύρια το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Όσο για την απελευθέρωση των 120 εκατομμυρίων βαρελιών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, η ΕΙΑ υποστηρίζει πως μια τέτοια κίνηση δε θα είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση της αγοράς. Από την άλλη, τόσο ο ΙΕΑ όσο και ο ΟΠΕΚ υποστηρίζουν πως η απελευθέρωση στην αγορά 1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως θα περιορίσει την πίεση προς τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση της κρίσης.
Διαβάστε ακόμη
Βρετανία: Κίνδυνος για ενεργειακή φτώχεια στο 40% των πολιτών από τις νέες αυξήσεις