search icon

Bloomberg

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς (χάρτης)

"Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα ανακουφίσει τον πόνο αθώων ανθρώπων", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Γάζα: Ανησυχία για την εξαίρεση των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια - Το σχέδιο από ΗΠΑ και Ισραήλ για Λωρίδα της Γάζας χωρίς Χαμάς (tweet)

Μικρή ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρθηκε στη Γάζα από την Αίγυπτο για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα των ΗΠΑ, των Ευρωπαίων και των Αράβων ηγετών, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκημένη περιοχή επιδεινώνεται.

Περίπου 20 φορτηγά άρχισαν να διασχίζουν το πρωί του Σαββάτου το συνοριακό σημείο Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Extra News. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετέφεραν φάρμακα και περιορισμένες ποσότητες τροφίμων, όπως κονσέρβες τόνου και ζυμαρικά.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα ανακουφίσει τον πόνο αθώων ανθρώπων”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο X. “Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους που το κατέστησαν δυνατό”.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε ότι η αυτοκινητοπομπή μετέφερε 60 τόνους τροφίμων. Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι έχει άλλους 930 μετρικούς τόνους τροφίμων έκτακτης ανάγκης στη Ράφα ή κοντά σε αυτήν, έτοιμους να μεταφερθούν στη Γάζα όποτε επιτραπεί ξανά η πρόσβαση.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγο πριν η Αίγυπτος ανοίξει σύνοδο κορυφής για την κρίση στο Κάιρο. Συμμετείχαν οι ηγέτες της Ιταλίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας και της Νότιας Αφρικής, καθώς και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και την Κίνα. Πολλοί από τους Άραβες αξιωματούχους επανέλαβαν τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα και προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση.

Δεν αναμενόταν να παραστεί κανένας ανώτερος αξιωματούχος από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ. Ούτε από τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, μια στάση που υποστηρίζεται από σημαντικούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αίγυπτος έχει αναδειχθεί σε παίκτη-κλειδί καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η Γάζα θα έχει νερό, τρόφιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Το Ισραήλ έθεσε τον θύλακα υπό πλήρη πολιορκία αφότου η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, έστειλε μαχητές να αλωνίζουν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι έχει αντιταχθεί στην ιδέα της υποδοχής Παλαιστίνιων προσφύγων με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτρέψει σε μαχητές της Χαμάς να εισέλθουν στην Αίγυπτο. Ο ίδιος και άλλοι Άραβες ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι η εκτόπιση των ανθρώπων από τη Γάζα θα τερμάτιζε τις ελπίδες για μια λύση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Το Σάββατο στη σύνοδο κορυφής, είπε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν και προέτρεψε το Ισραήλ να προχωρήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

“Το μήνυμα που ακούει ο αραβικός κόσμος είναι δυνατό και ξεκάθαρο: οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν λιγότερη σημασία από τις ισραηλινές”, δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ στο Κάιρο. “Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο μήνυμα. Και οι συνέπειες της συνεχιζόμενης διεθνούς απάθειας και αδράνειας θα είναι καταστροφικές – για όλους μας”.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κυβερνά τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, έκανε παρόμοια σχόλια.

Ανταλλαγή ευθυνών

Το άνοιγμα της Ράφα, του μοναδικού μη ισραηλινού συνοριακού περάσματος της Γάζας, περιπλέκεται από την ανάγκη να συμφωνήσουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Χαμάς. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη και τη Χαμάς για το ότι η Ράφα παρέμεινε κλειστή μέχρι τώρα.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα είναι ανοιχτό το πέρασμα και αν θα επιτραπεί η έξοδος στους ξένους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πολίτες μπορεί να έχουν την ευκαιρία να φύγουν το Σάββατο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι ρευστή και χαοτική.

“Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα παραμείνει ανοιχτό για τους ξένους πολίτες να αναχωρήσουν από τη Γάζα”, δήλωσε η πρεσβεία ενώ το πέρασμα της Ράφα ήταν ακόμη κλειστό. “Αναμένουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα επιχειρήσουν να περάσουν σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα και οι Αμερικανοί πολίτες που επιχειρούν να εισέλθουν στην Αίγυπτο θα πρέπει να αναμένουν ένα δυνητικά χαοτικό και άτακτο περιβάλλον”.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Γάζα, η οποία υποφέρει από ελλείψεις σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό από τότε που το Ισραήλ εφάρμοσε τον αποκλεισμό του.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και εθελοντές περιμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων αναμένοντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα. Ορισμένοι, ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια, έχουν οργανώσει καθιστικές διαμαρτυρίες για να θρηνήσουν τους Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους.

Διαβάστε ακόμη   

Ο Ελληνας με το άγγιγμα του Μίδα – Του προσφέρουν εκατομμύρια για να μεταμορφώσει το σπίτι τους σε παλάτι (pics + vid) 

Ρεύμα: Παίρνουν ξανά φωτιά τα τιμολόγια τον Νοέμβριο – Άλμα στις τιμές

Ξεπερνά και τις προβλέψεις της Αθήνας η S&P: Αύξηση ΑΕΠ 2,5% εφέτος και μέση ανάπτυξη 2,6% την τριετία 2024-2026

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version