search icon

Bloomberg

Βloomberg: «Στα τελευταία τους» βρίσκoνται τα ευρωπαϊκά πρoγράμματα golden visa

Τα προγράμματα αυτά συγκέντρωσαν περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 12 χρόνια -  H Ελλάδα αύξησε την ελάχιστη επένδυση σε 800.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις

Σε έναν κόσμο που καταρρέει, δεν υπάρχει τίποτα πιο δελεαστικό από τη «χρυσή βίζα», ένα «plan Β» για τους πλούσιους που τους επιτρέπει να αγοράσουν ουσιαστικά ένα δεύτερο διαβατήριο -ή ακόμη και πλήρη υπηκοότητα- με μια μεγάλη επένδυση σε μετρητά.

Η ευρωπαϊκή χρυσή βίζα έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία είχαν ανάγκη από μετρητά.

Τα προγράμματα αυτά συγκέντρωσαν περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 12 χρόνια, το ένα τρίτο των οποίων πήγε στην Πορτογαλία, γνωστή για τη μαζική εισροή τουριστών, ψηφιακών νομάδων και ηλικιωμένων αιτούντων βίζα.

Αλλά καθώς οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν δημοφιλείς, oι καταγγελίες για διαφθορά και αύξηση των τιμών των ακινήτων αυξήθηκαν, οδηγώντας πολλές χώρες να αυστηροποιήσουν τους κανόνες τους.

Στο μίνι-ντοκιμαντέρ του Bloomberg Originals, με τίτλο «The Golden Migration May Be on Borrowed Time», το πρακτορείο διερεύνησε το πώς η χρυσή βίζα μετασχηματίζεται ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών και γιατί οι μέρες του προγράμματος μπορεί να είναι μετρημένες.

Καθώς η χρυσή βίζα τέθηκε υπό πιο ενδελεχή έλεγχο, οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να διοχετεύσουν τα χρήματα σε υποχρηματοδοτούμενους οικονομικούς τομείς. Δημιουργήθηκαν διάφορα αμοιβαία κεφάλαια που ήταν επιλέξιμα για τη χρυσή βίζα, τα οποία προσέφεραν επενδύσεις σε οτιδήποτε, από την ηλιακή ενέργεια και τη γεωργία μέχρι το κρασί, την αποθήκευση και όλα τα ενδιάμεσα.

Ο Τζούλιαν Τζόνσον, συνιδρυτής της Tejo Ventures, άρπαξε την ευκαιρία να επενδύσει στην υποδομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Πορτογαλίας.

«Χρησιμοποιούμε τη χρυσή βίζα της Πορτογαλίας σχεδόν ως δούρειο ίππο για να επενδύσουμε στο κλίμα», δήλωσε ο ίδιος. «Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος επενδυτικών αγωγών που ουσιαστικά μπορούμε πια να χρησιμοποιήσουμε».

Για να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειές της με τις τοπικές φιλοδοξίες για βιώσιμη ανάπτυξη, η Tejo Ventures συνεργάστηκε με την πορτογαλική εταιρεία CleanWatts, η οποία στοχεύει στη διανομή της πλεονάζουσας ενέργειας σε κοντινές κοινότητες.

«Όταν μάθαμε για την Tejo, ήταν μία ιδανική επιλογή. Για εμάς ως χώρα, αυτού του είδους το ταμείο φέρνει μεγάλη αξία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της CleanWatts, Μαρία Μπενκερένκα.

Παρά τη μετατόπιση αυτή, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να πιέζει τα μέλη της να αυστηροποιήσουν τους κανονισμούς για τις golden visa τους.

Η Ισπανία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να τερματίσει το πρόγραμμά της για τους ξένους αγοραστές ακινήτων, ενώ η Ελλάδα αύξησε την ελάχιστη επένδυση σε 800.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Διαβάστε ακόμη:

Demco: Ξανά στο σφυρί σε χρόνο ρεκόρ και με σκόντο το πρώην «στρατηγείο» Κοντομηνά (pics)

Sarantis Group: Η νέα εποχή του Ομίλου με επενδύσεις, εξαγωγές και εξαγορές στο μικροσκόπιο (pics)

Κρουαζιέρα: Τα 7 ερωτήματα της CLIA προς την κυβέρνηση για το νέο τέλος 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version