search icon

Bloomberg

Βloomberg: Πώς και γιατί η Τζόρτζια Μελόνι χάνει το παιχνίδι του λαϊκισμού

Σε ρόλο «εμπρηστή» της κυβέρνησης συμμαχίας ο Ματέο Σαλβίνι - Η διπλωματική διαμάχη με τη σύμμαχο Γαλλία και η «τέλεια καταιγίδα» των κρίσεων ενδέχεται να αποτελέσουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την Ιταλίδα πρωθυπουργό 

Πολλά στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης ανησυχούν πως η λαϊκιστής ακροδεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει δημιουργήσει ανισορροπίες στην καθ’ όλα ευαίσθητη κυβερνητική συμμαχία της, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δέσμευσή της για μείωση των δημοσίων δαπανών όσο και τη σταθερότητα της κυβέρνησης αυτής καθαυτής.

Παρά τη γενικότερα αρνητική στάση της κυβέρνησης συμμαχίας της σε ό,τι αφορά τους κανόνες δημόσιου χρέους της Ε.Ε., η ακροδεξιά πρωθυπουργός θεωρείται πως έχει λάβει υπεύθυνη στάση ενάντια σε θέματα που αφορούν τις αγορές, οδηγώντας το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων σε μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σπασμωδικές κινήσεις

Παρ’ όλα αυτά, η γενικότερη συμπεριφορά της Μελόνι χαρακτηρίζεται ως αλλοπρόσαλλη τις τελευταίες εβδομάδες. Η 45χρονη πρωθυπουργός βρίσκεται πια σε ευθεία αντιπαράθεση με τη σημαντικότερη σύμμαχο της χώρας Γαλλία, λόγω των κινήσεων του επίσης λαϊκιστή αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Η Ιταλία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κοινής προσπάθειας της Δύσης για υποστήριξη της Ουκρανίας. Παρ’ όλα αυτά, τα μαζικά blackouts στην εμπόλεμη ζώνη έχουν αυξήσει την πιθανότητα νέων μεταναστευτικών ροών προς την υπόλοιπη Ευρώπη τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει ύφεση, ενώ στη Ρώμη ο «διχαστικός» κατά πολλούς Σαλβίνι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Μελόνι.

Αν και η έμπειρη πολιτικός κατάφερε να νικήσει τον κύριο αντίπαλό της στις εκλογές, δεν έχει σχεδόν καθόλου εμπειρία όσον αφορά τη διακυβέρνηση και δεν καταφέρνει να ελέγξει τον Σαλβίνι ο οποίος θέλει προφανώς να ηγηθεί της δικής του ακροδεξιάς κυβέρνησης.

Η Μελόνι είχε υποσχεθεί πως θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προβλημάτων της ιταλικής οικονομίας αλλά αντ’ αυτού αναγκάστηκε να αντιδράσει σπασμωδικά στις απαιτήσεις του Σαλβίνι οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Πολλοί πολιτικοί και αναλυτές ανησυχούν πως «τα του οίκου» προβλήματα της κυβέρνησης Μελόνι θα την οδηγήσουν σε αδιέξοδο με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, θέμα στο οποίο ο ξενοφοβικός, κατά πολλούς, Σαλβίνι παραμένει αμετακίνητος.

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως ο Υπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για την προστασία των συνόρων της χώρας είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του πολιτικού γραφείου του Σαλβίνι, Ματέο Πιαντεντόσι. Η πρώτη κίνησή του ως νέος Υπουργός ήταν η επιβολή νόμου ο οποίος απαγορεύει σε οποιαδήποτε μεταναστευτικά σκάφη να δέσουν σε ιταλικά λιμάνια. Σημειωτέον πως ο νόμος αυτός έχει κηρυχθεί παράνομος τόσο από τα ιταλικά δικαστήρια όσο και από την Ε.Ε.

Διπλωματική κρίση

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Σαλβίνι θεωρείται πια ως «προστάτης της Ιταλίας και των Ιταλών» από τους ψηφοφόρους τους, αρπάζοντας τα «σκήπτρα» της Μελόνι. Όταν, λοιπόν, η Γαλλία πρότεινε την υποδοχή ενός εκ των σκαφών αυτών σε γαλλικό λιμάνι, η Ιταλίδας πρωθυπουργός προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο αναφέροντας καυστικά πως «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Γαλλίας να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση. Μέχρι τώρα, το κύριο βάρος επωμίζονταν η Ιταλία και άλλες χώρες της Μεσογείου».

Ως ανταπάντηση, ο Γάλλος ΥΠΕΣ Ζεράλντ Νταρμανάν τόνισε πως «η απόφαση της Ιταλίας να μη δεχτεί μεταναστευτικά σκάφη ήταν απαράδεκτη και ανεύθυνη», ενώ υπογράμμισε πως ενδέχεται να εφαρμόσει ελέγχους στα γαλλο-ιταλικά σύνορα ως τιμωρία.

Το ρόλο «πυροσβέστη» αναγκάστηκε να παίξει ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί παρευρισκόμενοι τόνισαν πως οι «παγερές» σχέσεις μεταξύ των Μακρόν και Μελόνι ήταν πασιφανείς κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Η Μελόνι συναντήθηκε τόσο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν όσο και με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Έχοντας μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο κινείται στους ανώτατους «διαδρόμους» της διεθνούς πολιτικής σκηνής, πολλοί διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η 45χρονη πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του πληθωρισμού, της ύφεσης, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία με τον καλύτερο τρόπο τη στιγμή που η ηγεσία της υποσκάπτεται από τον Σαλβίνι.

Η ευαίσθητη αυτή ισορροπία την οποία προσπαθεί να κρατήσει με νύχια και με δόντια θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, λόγω της περαιτέρω αύξησης του κόστους διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών και της υφεσιακής μακροοικονομικής κατάστασης.

Όσο για την Ουκρανία, η Μελόνι είναι αποφασισμένη να προσφέρει αμυντικό εξοπλισμό στην πολυτάραχη χώρα, αλλά τόσο ο Σαλβίνι όσο και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στους οποίους βασίζεται η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας έχουν πολλάκις εκφράσει τον θαυμασμό τους για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Διαβάστε ακόμη:

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουμε τον Δεκέμβριο – Παραδείγματα (vid)

Αττική Οδός: Διόδια στα 2,5 ευρώ προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 έως και 50.000 ευρώ

Exit mobile version