search icon

Bloomberg

Βloomberg: Πώς επηρεάζει τις συντάξεις η δημοσιονομική κρίση που βιώνει η Βρετανία

Ποιοι παράμετροι επηρρεάζουν τον συνταξιοδοτικό τομέα στη Μεγάλη Βρετανία - Πώς διαμορφώνεται υπό την πρωθυπουργία της Λιζ Τρας

Tο συνταξιοδοτικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε τη σύγχρονη αγορά βρετανικών κρατικών ομολόγων (gilt market). Την περασμένη εβδομάδα, παραλίγο να την καταστρέψει.

Για δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές αυτοί απαιτούσαν περιουσιακά στοιχεία με μεγάλη διάρκεια για να αντιστοιχήσουν στις υποχρεώσεις τους που θα εκτείνονταν δεκαετίες στο μέλλον, ιδίως για προγράμματα καθορισμένων παροχών που πρέπει να κάνουν πληρωμές ανεξάρτητα από τις κινήσεις της αγοράς. Αυτό ήταν μια ευλογία για τα οικονομικά της βρετανικής κυβέρνησης, με τη μέση ωρίμανση του χρέους της χώρας να ξεπερνά τις αντίστοιχες των άλλων χωρών.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, αυτή η συμβιωτική σχέση άρχισε να διαλύεται. Η αγορά είδε την πολιτική της νέας πρωθυπουργού Λις Τρας για τη μείωση των φόρων χωρίς χρηματοδότηση ως δημοσιονομικά απερίσκεπτη. Οι συντάξεις που ακολουθούσαν τις λεγόμενες επενδυτικές στρατηγικές με γνώμονα το παθητικό και τη μόχλευση αντιμετώπισαν επείγουσες επισφάλειες στις αντισταθμίσεις τους, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο selloff στην ιστορία. Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία βρισκόταν σε αποστολή να μειώσει τον ισολογισμό της, αναγκάστηκε να αρχίσει και πάλι να αγοράζει ομόλογα για να κατευνάσει την αναταραχή, προκαλώντας το μεγαλύτερο ράλι που έχει καταγραφεί ποτέ.

Για τους επενδυτές που επλήγησαν από αυτή την πρωτοφανή μεταβλητότητα, ο κίνδυνος είναι ότι τα χειρότερα δεν έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για μια στροφή της Τρας ενόψει του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος αυτή την εβδομάδα, ακόμη και με τη λίρα να έχει υποχωρήσει για λίγο σε χαμηλό 37 ετών. Και για ορισμένους, οι μακροχρόνιες αστάθειες στην αγορά παραμένουν εκτεθειμένες σε μια νέα έκρηξη.

Η ζήτηση των συνταξιοδοτικών ταμείων για ομόλογα μακράς διάρκειας και χαρτιά που συνδέονται με τον πληθωρισμό είναι σχεδόν ακόρεστη από τότε που τέθηκε σε ισχύ η λεγόμενη ελάχιστη απαίτηση χρηματοδότησης το 1997. Οι κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν μετρήσεις αποτίμησης για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου φερεγγυότητας, ακολουθήθηκαν από επικαιροποιήσεις που σήμαιναν ότι η ελκυστικότητα των εν λόγω τίτλων για τη συνταξιοδοτική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει υψηλή.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η ζήτηση για μακροπρόθεσμα ομόλογα κατέρρευσε. Η απόδοση των 30ετών ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό — που προτιμώνται από αυτά τα συνταξιοδοτικά ταμεία λόγω της μακράς διάρκειας και της προστασίας τους από τις αυξήσεις των τιμών — εκτινάχθηκε κατά 76 μονάδες βάσης την Τρίτη, ένα νέο ρεκόρ που επισκίασε την αύξηση κατά 68 μονάδες βάσης μια ημέρα νωρίτερα. Για το πλαίσιο, και οι δύο κινήσεις ήταν υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο μεγαλύτερο άλμα που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2020.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ευρώπη μπορεί να «πολεμήσει» τον Πούτιν με πλαφόν στην τιμή του αερίου

Νέος κρατικός προϋπολογισμός με φιλόδοξους στόχους και αστάθμητους παράγοντες

Ανεβάζουν σταθερά ταχύτητα τα malls της Lamda Development

Exit mobile version