Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2024, αφού παραμείνει στο υψηλό επίπεδο του 4% για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλίσει ότι έχει «νικήσει» τον πληθωρισμό, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
«Μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων, η οποία, εκτός απροόπτου, έχει τελειώσει, και της μείωσης, η οποία θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή το 2024, υπάρχει ένα σταθερό επίπεδο», δήλωσε ο Βιλερουά στο ραδιόφωνο France Inter την Τρίτη. «Θέλω να επιμείνω σε αυτή την υπομονή, σε το σταθερό σημείο», διότι αν μειώσουμε τα επιτόκια πολύ σύντομα θα κινδυνεύαμε να ξαναπέσουμε στην αρρώστια του πληθωρισμού».
Τα σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, έπειτα από περισσότερο από έναν συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι δεν συζητήθηκαν μειώσεις και ότι η Φρανκφούρτη θα είναι σε επιφυλακή μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.
Ο Βιλερουά δήλωσε ότι οποιαδήποτε μείωση του κόστους δανεισμού το επόμενο έτος θα βασιστεί σε επίσημα στοιχεία και θα αποφασιστεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Νωρίτερα την Τρίτη, η Τράπεζα της Γαλλίας δημοσίευσε τις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις της, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,8% κατά μέσο όρο το 2025.
«Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί την κύρια ανησυχία των Γάλλων», δήλωσε ο Βιλερουά.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας για την οικονομική ανάπτυξη είναι λιγότερο ρόδινες, με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ να μην ξεπερνά το 0,9% το 2024, δηλαδή πολύ κάτω από το 1,4% που λέει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Τα επιτόκια έπαιξαν ρόλο στην επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά υπάρχει ένα είδος ήπιας προσγείωσης», δήλωσε ο Βιλερουά. «Τώρα πρέπει να είμαστε συμβαδίσουμε και στον καθορισμό των επιτοκίων: άρα σταθερότητα και μείωση πιθανώς το 2024».
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Σταθερές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις το 2024 – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του SREP
Πλωτά «Lego» νοσοκομεία: Ο Γερμανός που θέλει να φέρει «επανάσταση» στις υπηρεσίες υγείας
Χάρης Δούκας: «Σκανδαλώδης» η τροπολογία για να αλλάξει χέρια η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ