Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοήσει τους οικονομικούς κινδύνους από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό και θα πρέπει να αρχίσει τη μείωση σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι, ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, θα πρέπει τώρα να ενσωματώσει έναν δευτερεύοντα στόχο για τη διασφάλιση της λεγόμενης ήπιας προσγείωσης για την οικονομία της ευρωζώνης των 20 χωρών.

Αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο για τα εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας και τα δημόσια οικονομικά, ενώ η αναμονή για πολύ καιρό θα μπορούσε να υποχρεώσει την ΕΚΤ να μειώσει ακόμη πιο επιθετικά στο μέλλον, είπε, υποστηρίζοντας μια πρώτη κίνηση για μείωση τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο.

«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι τώρα ισορροπημένοι, αλλά οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι καθοδικοί», δήλωσε ο Βιλερουά σε ομιλία του «Ήρθε η ώρα να συνάψουμε μια εξασφαλιστούμε έναντι αυτού του δεύτερου κινδύνου, ξεκινώντας μειώσεις επιτοκίων».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας έρχεται να προστεθεί στους πιο μετριοπαθείς αξιωματούχους που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία το υψηλό κόστος δανεισμού της ΕΚΤ που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Ιταλός ομόλογός του, Φάμπιο Πανέτα, δήλωσε ότι η πολιτική συμπιέζει τη ζήτηση. Μία ημέρα νωρίτερα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Πιέρο Τσιπολόνε δήλωσε ότι αν τα στοιχεία επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις της ΕΚΤ για ασθενέστερη ανάπτυξη και πληθωρισμό, θα πρέπει να είναι έτοιμη να “περιορίσει γρήγορα” την περιοριστική της στάση.

Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% αυτόν τον μήνα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστήριξαν το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι και οι αγορές συμμερίζονται αυτή την προσδοκία, με τους επενδυτές να τιμολογούν σχεδόν πλήρως μια μείωση στο 3,75% από 4% στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου.

Ο Βιλερουά ανήκει σε μια μικρή ομάδα που λέει ότι μια κίνηση στη συνεδρίαση του Απριλίου είναι ακόμη πιθανή, ενώ αναγνωρίζει ότι ο Ιούνιος είναι πιο πιθανός.

«Η ακριβής ημερομηνία της πρώτης μείωσης – Απρίλιος ή αρχές Ιουνίου – δεν έχει υπαρξιακή σημασία», δήλωσε ο Βιλερουά «Επαναλαμβάνω την πεποίθησή μου ότι θα πρέπει να συμβεί την άνοιξη και ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ».

Είπε ότι ενώ υπάρχει ένας «ορισμένος παραλληλισμός» μεταξύ των πληθωριστικών κύκλων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες αιτίες, το ίδιο χρονοδιάγραμμα ή τα ίδια επίπεδα.

«Μιλάμε μεταξύ μας, αλλά κάθε κεντρική τράπεζα αποφασίζει με βάση την οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της», δήλωσε ο Βιλερουά. «Όσον αφορά τη δυναμική του αποπληθωρισμού, οι  συνθήκες αυτή την άνοιξη δεν είναι απαραίτητα οι ίδιες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Με τη συζήτηση στην Ευρώπη να μετατοπίζεται τώρα στον ρυθμό των επόμενων περικοπών, ο Βιλερουά δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα είναι ρεαλιστική και θα καθοδηγείται από τα δεδομένα.

«Πιθανότατα θα ξεκινήσουμε με μια μέτρια περικοπή», είπε. «Μετά από αυτό, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να μειώνουμε τα επιτόκια σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυνατότητα».

Όσον αφορά το πόσο μακριά θα φτάσει τελικά η ΕΚΤ, ο  Βιλερουά  δήλωσε ότι έχει ένα σημαντικό περιθώριο για να μειώσει τα επιτόκια πριν η νομισματική πολιτική σταματήσει να είναι περιοριστική ή γίνει υπερβολικά διευκολυντική.

«Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να προτιμήσουμε την ευελιξία και τη σταδιακή μείωση από την υπερβολική αναμονή», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση 10% για Ελλάδα προβλέπει φέτος ο CEO της TUI

Οι 4+1 «Εντολές» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τους νέους επιχειρηματίες (vid)

Πλειστηριασμοί: Ξανά στο σφυρί ακίνητα – «φιλέτα» στο Κολωνάκι και το ιστορικό κέντρο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ