Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας βελτιώθηκαν ελαφρώς, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια μικρή ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης παρά την πιθανότητα δεύτερης ύφεσης μέσα διάστημα ενός χρόνου περίπου.
Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 84,7 τον Οκτώβριο, από το αναθεωρημένο 83,1 τον Σεπτέμβριο. Ξεπέρασε μάλιστα τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg για αύξηση στο 83,5. Μια μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών προχώρησε απροσδόκητα.
«Αυτό που βλέπουμε εδώ υποδηλώνει ότι βλέπουμε μια κάποια σταθεροποίηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη. «Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, αλλά για το τελευταίο τρίμηνο αναμένουμε μια σταθεροποίηση, μια μικρή ανάπτυξη».
Η Γερμανία δεν έχει καταγράψει επεκταση για περισσότερο από έναν χρόνο και οι οικονομολόγοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι από τον Φούεστ, προβλέποντας συρρίκνωση το εξάμηνο έως τον Δεκέμβριο λόγω της ενεργειακής κρίσης, της αδύναμης ζήτησης από την Κίνα και των υψηλότερων επιτοκίων.
Ο βασικός τομέας της μεταποίησης συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ο γίγαντας των χημικών Lanxess ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει το 7% του εργατικού δυναμικού του στη Γερμανία λόγω της ενεργειακής ανεπάρκειας και της κατακρήμνισης της παγκόσμιας ζήτησης – προσθέτοντας στις ήδη ανακοινωθείσες απολύσεις στη BASF SE. Επικαλούμενη προβλήματα κόστους και διαταραχές στον εφοδιασμό, η Volkswagen αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της.
«Τα θετικά αποτελέσματα προέρχονται κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο Fuest. «Πρόκειται λοιπόν για τομείς όπως η πληροφορική και ο τουρισμός».
Οι πιο μεγάλες προκλήσεις, όπως η ταχεία γήρανση του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας και η ανάγκη διαφοροποίησης των εμπορικών σχέσεων από την Κίνα, δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχνή τα επόμενα χρόνια. Έχουν επίσης προκύψει συγκρίσεις με τη δεκαετία του 1990, όταν η Γερμανία χαρακτηρίστηκε ως ο «ασθενής» της Ευρώπης.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι -μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ και ο πρόεδρος της Bundesbank Νάγκελ- έχουν αντιταχθεί σε τέτοιες προτάσεις, λέγοντας ότι η γερμανική βιομηχανία μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Ο Φούεστ δήλωσε ότι η χαλαρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία το 2024.
«Μπορεί να υπάρχει ακόμη και περιθώριο για μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος – ίσως το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. «Αλλά σίγουρα δεν θα συμβούλευα την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια».
Διαβάστε ακόμη
Κατοικία: Αύξηση ακόμη και πάνω από 60% στην Αθήνα, αλλά «φρένο» το επόμενο 12μηνο – Οι 3 λόγοι
Online φαρμακεία: Στο +8% ο τζίρος στο εννεάμηνο – Tι αγοράζουν οι καταναλωτές (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ